Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:14 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Record după record la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa. Emoţii pentru Edis Memiş, unul dintre cei şase străluciţi matematicieni români

ro

09 Jul, 2018 00:00 3131 Marime text
Zilele acestea, la Cluj-Napoca, se desfăşoară cel important eveniment educaţional din România ultimilor ani, a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (IMO), întrecere la care vor participa cele mai strălucite minţi ale planetei, în acest domeniu.
 
Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 3 - 14 iulie, reprezintă cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică având loc în România în 1959. De atunci, anual, peste 100 de ţări trimit în concurs echipe formate din şase elevi preuniversitari, un lider, un locţiitor, şi observatori. Timp de două zile, se cere rezolvarea a şase probleme din geometrie, teoria numerelor, algebră şi combinatorică.
Echipe din 116 ţări vor căuta răspunsurile cele mai spectaculoase din punct de vedere matematic, pentru o serie de probleme create special de matematicieni din toată lumea. Miza e una imensă pentru participanţi. Observatori de la marile universităţi şi centre de cercetare vor urmări la rândul lor evenimentul.
 
Prin organizarea în ţara noastră a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenţi aproximativ 600 de participanţi din peste 110 de ţări de pe cinci continente.
 
Cei mai buni şase elevi ai fiecărei ţări sunt selectaţi prin criterii riguroase ca să reprezinte ţara la Olimpiada Internaţională de Matematică, din echipa României făcând parte şi constănţeanul Edis Memiş.

 Constanţa, din nou la IMO 2018, după o pauză de 17 ani

 El este elevul Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa multipremiat naţional şi internaţional la matematică şi care s-a întors încununat de succes de la Olimpiada Balcanică de Matematică, ce s-a desfăşurat anul acesta în Serbia.
 
Elev în clasa a 10-a, Edis Memiş, prin calificarea sa la IMO 2018, aduce şi o victorie pentru judeţul Constanţa, care trimite un elev în etapa finală a competiţiei după 17 ani. De altfel, Edis se alătură unei liste de succese remarcabile obţinute de Liceul Internaţional de Informatică vara aceasta, cel mai recent fiind al celor doi liceeni de nota 10 la Bacalaureat: Horia Claudiu Culea şi Ana Maria Milcu.
De asemenea, în urmă cu câteva zile (28 iunie), Vlad Vergelea, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, a adus acasă medalia de aur obţinută la Olimpiada Balcanică de Matematică - Juniori, ce s-a desfăşurat anul acesta în Rhodos, Grecia.
 
Succes lui Edis Memiş şi echipei României!
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii