Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presupusă şpagă de 1.200.000 de euro şi un director APIA reţinut „O fi fost o interceptare”. Ce spun Dănuţ Jugănaru şi Gheorghe Albu despre menţionarea lor în ancheta DNA

ro

15 Aug, 2013 00:00 3060 Marime text
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Aurel Pană, directorul general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, au fost reţinuţi pentru o presupusă şpagă de 1.200.000 de euro. Primul, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, cel de-al doilea, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
Interesant este că în această poveste apar şi numele lui Dănuţ Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa şi al liberalului Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
 
Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori există date potrivit cărora, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană ar fi condiţionat, în calitate de director general adjunct al APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, atribuirea contractelor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, dar şi de externalizarea serviciilor de transport către o societate recomandată de învinuit (n.r. Aurel Pană).

Anchetatorii susţin că valoarea contractelor de achiziţie publică se ridică la aproximativ 16 milioane de euro şi că directorul general adjunct al APIA ar fi pretins de la reprezentantul societăţii care a depus ofertă la licitaţia organizată de APIA un comision de 1.200.000 de euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Mugur George Voinea. Acesta din urmă este director la SC Evalserv Standard SRL, membru al PC Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice.
Jurnaliştii de la „Evenimentul zilei” menţionează că, „potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”.

În aceeaşi ordine de idei, DNA precizează că, pe 29 iulie 2013, a fost semnat un contract prin care SC Evalserv SA urma să primească suma de 516.871 lei (la care se adaugă TVA de 124.049 lei) de la societatea care a câştigat licitaţia organizată de APIA.
Procurorii mai spun şi că reprezentantul acestei societăţi ar fi semnat, pe 7 august 2013, un contract de externalizare a serviciilor de transport către societatea pe care o recomandase Aurel Pană.
 
„O fi fost o interceptare. Nu ştiu cu ce am greşit”
 
Societatea căreia i s-a pretins comisionul mai sus menţionat este SC Argus SA, al cărei director este Ioan Păuna. Potrivit procurorilor, Mugur George Voinea s-a prezentat, pe data de 16 mai 2013, la sediul SC Argus SA, în baza unei recomandări venite din partea directorului general al CCINA, Dănuţ Jugănaru, şi a liberalului Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Procurorii DNA susţin, de asemenea, că George Mugur Voinea ar precizat că „el este trimis înainte”, lăsând impresia că ar avea posibilitatea de a influenţa rezultatul licitaţiei organizate de APIA.
Întrebat de ce crede că numele său apare în această anchetă a DNA, liberalul constănţean Gheorghe Albu a declarat: „Habar n-am. Nu ştiu nimic. O fi fost o interceptare. Nu ştiu cu ce am greşit. Am primit, ca secretar de stat, zeci şi sute de telefoane. Nu cunosc aceste persoane. Nu am funcţie, deci nu se poate pune problema unui trafic de influenţă”. Albu a subliniat, în acest context, că nu a avut nicio implicare, însă a menţionat: „Probabil m-o fi sunat cineva, dar credeţi-mă că nu am habar”.
 
„Domnul Albu m-a sunat cândva”
 
Dănuţ Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, îşi aminteşte, însă, de un telefon primit de la Gheorghe Albu: „A avut loc cândva o discuţie. Domnul Albu m-a sunat cândva să mă roage ca domnul director de la Argus să primească pe cineva a doua zi. Cineva dorea să fie primit la o discuţie. Domnul Albu m-a rugat să-l rog pe domnul Păuna să primească un domn. A fost o solicitare de la un membru al Colegiului CCINA, căci domnul Albu e membru al Colegiului, iar SC Argus SA este membră a CCINA. Mi se părea o chestie absolut firească să-l întreb pe directorul Argus dacă o să primească în audienţă o persoană”.
Jugănaru a declarat că nu are „niciun fel de apăsare şi niciun fel de îngrijorare” vizavi de faptul că numele său a fost menţionat de procurori.
Precizăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Ioan Păuna, directorul Argus, însă acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite o declaraţie, aceasta fi ulterior publicată.
 
Obiectul licitaţiei
 
Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare a ajutoarelor alimentare pentru persoanele defavorizate din România. Potrivit DNA, este vorba despre un program cu finanţare europeană.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii