Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! După incendiul în care au murit șapte oameni Stela Halichidis l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța, pentru demiterea din fruntea Spitalului de Boli Infecțioase

ro

11 Nov, 2021 00:00 15675 Marime text
  • Dispoziția nr. 5199/04.10.2021 a Primarului Municipiului Constanța face referire la „încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța“.
  • Contactată telefonic, dr. Stela Halichidis, fostul manager al spitalului a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că nu poate vorbi despre acest subiect.
  • În dosarul înregistrat pe 8 noiembrie 2021 pe rolul Tribunalului Constanța, dr. Halichidis a solicitat anularea dispoziției primarului.
  • În paralel cu procesul civil deschis de fostul manager, ancheta desfășurată de magistratul Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, merge mai departe.
  • În prezent, infracțiunile anchetate în dosar sunt de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și, respectiv, distrugere calificată din culpă.
 
Dosar cu greutate pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța!
 
Fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Stela Halichidis, l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța și a solicitat anularea Dispoziției nr. 5199/04.10.2021.
 
Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, Dispoziția nr. 5199/04.10.2021 face referire la „încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 al doamnei Halichidis Stela, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța“.
 
Amintim, aceasta a fost demisă din funcția de manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța în urma incendiului ce a cuprins Secția de Terapie Intensivă a spitalului suport Covid din oraș, în dimineața de 1 octombrie 2021.
 
Contactată telefonic, fostul manager al spitalului a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că nu poate vorbi despre acest subiect.
 
„Nu pot vorbi! Vă rog să mă scuzați“, a spus dr. Stela Halichidis.
 
„Anulare act administrativ / pretenții“
 
Cazul a fost înregistrat luni, 8 noiembrie 2021, pe rolul Tribunalului Constanța, unde a primit indicativul 8309/118/2021.
 
Părți în proces sunt Halichidis Stela, în calitate de reclamant, și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța, în calitate de pârâți.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de „anulare act administrativ anulare  Dispoziție 5199/04.10.2021/pretenții“.
 
Contactată telefonic, dr. Stela Halichidis a precizat că nu poate vorbi despre acest subiect și și-a cerut scuze.
 
Șapte persoane și-au pierdut viața în urma acestei tragedii, iar celelalte trei persoane ce erau internate în Secția de Terapie Intensivă au murit în zilele următoare.
 
În paralel cu procesul civil deschis de fostul manager, ancheta desfășurată de magistratul Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, merge mai departe.
 
În prezent, infracțiunile anchetate în dosar sunt de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și, respectiv, distrugere calificată din culpă.
 
„Un camion de mijloace materiale de probă“
 
„Ancheta merge mai departe, în prezent așteptăm concluziile experților de la INSEMEX, dar și pe cele ale expertului din cadrul Institutului de Medicină Legală Iași, este vorba despre același expert care s-a ocupat și de cazul privind incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, procurorul criminalist Zafer Sadîc.
 
„Încă din primele zile după producerea incendiului, experții au fost alături de noi, la fața locului. Le-am pus la dispoziție un camion de mijloace materiale de probă. Aceștia fac experimente, cercetează și pun în aplicare toate ipotezele, pentru a stabili exact cum s-a produs incendiul“, a explicat magistratul.
 
„În paralel, continuăm audierea persoanelor implicate, doamna manager, actualul manager interimar, cam toate persoanele din conducere au fost audiate până acum, iar ancheta merge mai departe“, a mai precizat procurorul criminalist.
 
De asemenea, acesta a explicat că, până în momentul de față, s-au constituit părți civile o parte dintre rudele persoanelor care și-au pierdut viața.
 
„În ce privește infracțiunea de vătămare corporală din culpă, încă nu s-au stabilit victime ale acesteia, dintre persoanele audiate până în prezent, nu a fost identificată nicio parte vătămată, nimeni care să fi fost rănit efectiv în urma incendiului. Totuși, termenul legal până la care se pot constitui părți vătămate în legătură cu această infracțiune este de 90 de zile în astfel de cazuri“, a mai precizat procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Nu în ultimul rând, magistratul a mai adăugat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și-a angajat un expert-parte în dosar, date fiind distrugerile pe care instituția le-a suferit în urma incendiului.
 
Ca un ultim aspect legat de dosarul civil în care fostul manager al SCBI a contestat dispoziția privind demiterea sa, este de precizat că, indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța în acest caz, ea va putea fi atacată la instanța superioară de către oricare dintre părțile nemulțumite.
 
 
Totodată, dat fiind că dosarul a fost abia recent înregistrat la instanță, încă nu a fost fixată data primei înfățișări.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Fosta șefă de la Infecțioase, Stela Halichidis a primit calificativul „foarte bine” de la city managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian! (documente)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii