Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu sufli nimic, nu discuți nimic cu nimeni, nu te lauzi“ Interceptări din dosarul lui George Fulina, de la Confort Urban, acuzat de luare de mită (DOCUMENT)

ro

04 Aug, 2022 00:00 7432 Marime text

 
  • George Fulina, fost angajat în cadrul SC Confort Urban SRL, este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals intelectual, în forma lipsei de vinovăție.
  • Bărbatul avea calitatea de funcționar public în sensul legii penale, ce avea în atribuții supravegherea persoanelor obligate de către instanțele de judecată la prestarea de munci neremunerate în folosul comunității
 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a sesizat Tribunalul Constanța cu un acord de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul George Fulina, fost angajat în cadrul SC Confort Urban SRL, societate a cărei asociat unic este Consiliul Local Municipal Constanța.          
 
Fulina avea, conform magistraților, calitatea de funcționar public în sensul legii penale, ce avea în atribuții supravegherea persoanelor obligate de către instanțele de judecată la prestarea de munci neremunerate în folosul comunității, bărbatul fiind acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals intelectual, în forma lipsei de vinovăție.
 
Dosarul a fost instrumentat de magistratul Viorel-Gabriel Teliceanu, prim-procuror  al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.  
 
Dacă acordul va fi admis de instanță, Fulina George ar putea fi condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare. 
 
Din probatoriul administrat a rezultat că, inculpatului Fulina George, angajat în cadrul S.C. Confort Urban S.R.L., având calitatea de funcționar public în sensul legii penale, ce avea în atribuții supravegherea persoanelor obligate de către instanțele de judecată la prestarea de munci neremunerate în folosul comunității, a pretins și a primit de la o persoană (investigator sub acoperire), suma de 2.000 lei la data de 24.11.2021, și ulterior, la data de 25.02.2022, în baza înțelegerii inițiale, a mai primit suma de 500 lei de la aceeași persoană, astfel încât aceasta să nu se prezinte la munca neremunerată la care a fost obligat prin ordonanța procurorului de renunțare la urmărire penală emisă.
 
Magistrații mai arată că, în considerarea celor de mai sus, la datele de 22.11.2021, 24.11.2021, 25.11.2021, 26.11.2021, 02.12.2021, 03.12.2021, 06.12.2021, 07.12.2021, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul ar fi semnat, în mod nelegal, în locul persoanei îndreptățite, în fișele de prezență la muncă neremunerată în folosul comunității, înscris sub semnătură privată, deși în realitate această persoană nu s-a prezentat la muncă, fișe pe care le-a transmis apoi către Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, în scopul producerii de efecte juridice, respectiv încetarea obligației la muncă.
 
Prin transmiterea fișelor de prezență falsificate, a instigat două persoane, angajate ale Primăriei Municipiului Constanța, să întocmească și să semneze adresa trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, prin care atestau, în mod nereal, fără vinovăție, că persoana în cauză a prestat munca neremunerată în folosul comunității de 80 de ore, la care a fost obligat prin ordonanța de renunțare la urmărire penală emisă.
 
Pe rând la toaletă
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției se arat că, potrivit înregistrării ambientale, în intervalul cuprins între orele 12:36:56-12:52:54, „investigatorul sub acoperire discută la telefon cu Fulina George, de la care primește indicații legate de locația unde trebuie să se întâlnească, respectiv restaurantul Nikos de lângă sediul Primăriei Constanț și de locul unde poate parca. După ce parchează autoturismul, investigatorul se întâlnește în fața restaurantului cu Fulina George, stabilind ca să servească masa în interior. Cei doi aleg o masă, iar după ce fiecare dintre ei se duc pe rând la toaletă, se așează, comandă mâncare din meniu și încep a discuta. Investigatorul sub acoperire îi relatează faptul că partenera sa deține o afacere în domeniul croitoriei, iar produsele pe care le face le exportă în afara țării, iar el o ajută cu comenzile. De asemenea, îi menționează că el și partenera sa doresc să deschidă un atelier de croitorie în Suedia, în orașul Malmo“.
 
 În intervalul cuprins între orele 12:52:54-12:54:49, cei doi poartă următoarea discuție, conform magistraților:
Fulina George: Tu câte ore ai?
Investigator: Toate am 30 de zile. Mie mi-a dat pe zile. De făcut.
Fulina George: Zile ți-a dat?
Investigator: Da.
Fulina George: Nu ore?
Investigator: Nu. Eu n-am ajuns la instanță. Eu am avut prejudiciu mic și m-a întrebat la parchet. Mie parchetul mi-a dat 30 de zile.
Fulina George: Ziua, ziua, dar...ăăă...
Investigator: 30 de zile a 8 ore fiecare. 8 ore de muncă.
Fulina George: 8 ore în fiecare zi?
Investigator: Da. Timp de 30 de zile. Așa mi-a dat. Dacă mai am la mine asta...(caută în buzunare) Ah! Nu mai am! Ba da! (se aud zgomote specifice foșnetului de hârtii)
Fulina George: ...neinteligibil...
Investigator: Da... (se aud zgomote specifice foșnetului de hârtii). Asta e cu sentința mea, cu astea... A fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității de 30 de zile, sens în care acesta va efectua muncă la una dintre instituțiile în cadrul cărora prestează astfel așa... Și zice aicea... municipiul Constanța, Direcția Generală Gestionară Servicii Publice, așa...și prestare munci neremunerate în folosul comunității. Eu mi-am scos o d-aia, că mi-era că mă leagă, că mă-nchide și mi-a scos că nu suport spații închise. Și aici mi-a dat că numai în afară. A ținut cont de aia, ha-ha-ha!
(...)
 
În continuare, conform acordului, în intervalul cuprins între orele 13:01:18 - 13:08:48, cei doi poartă următoarea discuție:
 
Fulina George: Și tu când vrei să pleci?
Investigator: Păi, eu aș pleca și de-acum dacă aș putea. Dar cred c-o-ntind. Zilele astea o-ntind. O-ntind că e gata! Până luni... Până vineri tre să fie gata, luni tre să intre în magazin. Că e termenul de execuție până luni. Noi am zis ca vineri să fie gata, că n-ai când să le mai trimiți pe urmă. Tre să stau s-o ajut. O zi și-o noapte. Stau lângă ea.
Fulina George: Dacă e să facem ceva... (pauză câteva secunde)... o să facem acoperit.
Investigator: Normal! (pauză câteva secunde) Și-o să vă spun p-aia dreaptă. Când m-am văzut acolo cu toate ciorile alea pe lângă mine, aoleu!
Fulina George: Ha-ha-ha!
Investigator: Nu-i vorba aia...de-ale tinereții valuri, am greșit! Am greșit.
Fulina George: Tu crezi că mie-mi convine cu toți acasă? Dar n-am ce să fac. Îi accept. Mi-a făcut treabă butelie!
Investigator: Da! ...neinteligibil...
Fulina George: ...neinteligibil...
Investigator: Eu dacă plec vineri... eu luni tre să bag marfa în raft. Ca să pot să încasez.
Fulina George: Unde tre să pleci cu ea?
Investigator: În Germania, la Frankfurt. Lângă Frankfurt.
Fulina George: Ești șef acolo?
Investigator: Nu! Ha-ha! Nu!
Fulina George: Doar duci marfa?
Investigator: Marfa, păi da! (pauză câteva secunde)
Fulina George: Și? Dup-aia te întorci?
Investigator: Din ianuarie încolo, nu știu. Nu știu. Să te mint, să vorbească gura fără mine, nu știu. Da...eu sunt un om care cu mine dacă a lămurit omu un drum, nu se știe nimic. Eu sunt foarte... am fixuri așa. Aud... am vorbit să ne vedem la 8. Eu dacă am întârziat 10 minute, am sunat. Bossule, întârzii 10 minute, e aglomerat. Adică... 
Fulina George: Nu asta... te duci și rămâi acolo cu soția, nu?
Investigator: A, da.
Fulina George: Nu trebuie să ne mințim.
Investigator: Corect!
Fulina George: Nu tre să mințim, că ne păcălim pe noi.
Investigator: Da! Da!
Fulina George: Tre să știm exact cum să așa...
Investigator: Da!
Fulina George: Că dacă ne mințim...
Investigator: Eu oricum tre să vin încoa să-mi iau hârtia.
Fulina George: Doar duci marfa?
Investigator: Doamne ferește și se întâmplă ceva, ne mințim și...
Fulina George: ...neinteligibil... și mai rău!
Investigator: Da! Eu pun și... Adică chestia e că eu tre să vin oricum să iau hârtia, s-o duc la ăștia, la procuratură. S-o sun p-aia, să zic: Uite, le-am făcut.
Fulina George: Că mă sună de la probațiune.
Investigator: Îhâm.
Fulina George: Cutare vine? Muncește, face, drege? Ei poate s-anunțe și-așa, la vrăjeală, ei să știe că tu ești plecat...
Investigator: Nu! Că eu n-am probațiunea. Am fost la ăia de țin de instanță. Eu n-am fost la judecată. Ha-ha-ha! La mine a fost bine!
Fulina George: Tot acolo e, stai liniștit!
Investigator: Da.
Fulina George: Tot acolo se-nvârte.
Investigator: Tot aia. Legea e lege!
Fulina George: Că eu tre să semnez și-n locu tău.
Investigator: Da.
Fulina George: Dai pe mine. Vai, vai.
Investigator: Cum zici mata că e bine. Nu vreau să te bag la belele, doamne ferește! Dacă știi pe cineva mai sus sau cumva... care ține de cineva...
Fulina George: Nu ține. Totul ține de mine. Da...
Investigator: Sunt finuț, sunt... nu e problemă de bun simț, de tot ce trebuie. Nu mă bag în seamă cu ăștia. Cu ciorile astea... n-am nici o treabă cu ei!
Fulina George: Nu sufli nimic.
Investigator: Da.
Fulina George: Nu discuți nimic cu nimeni. Nimic că dregi, că faci, că nu știu ce...
Investigator: Nu! Nu.
Fulina George: Nu te lauzi că eu am rezolvat, că...
Investigator: Nu... niciodată!
Fulina George: ...neinteligibil...
Investigator: Niciodată! Niciodată!
Fulina George: ...neinteligibil...
Investigator: Da.
 
(...)
 
Investigator: Deci, 2 cafele negre, americane.
Fulina George: Eu nu beau cafea!
Investigator: Nu? Aolo, așa e! Da, da, da.
Fulina George: Hai că ne uităm (ia meniul și îl deschide). Dă-i o cafea.
Investigator: O cafea neagră, americană pentru mine și discutăm pe urmă de mâncare. Aoleu! Datoria pe care-mi stă pe creieri (are în mână mai multe bancnote, din care alege 3 bancnote, 2 având cupiura de 200 lei și 1 cupiura de 100 de lei, și le înmânează lui Fulina George – foto nr. 5-8).
Fulina George: Da..dar nu mă, nu-i problemă! (ia cele 2 bancnote în sumă totală de 500 de lei și le bagă în buzunarul pantalonilor – foto nr. 9-10)
Investigator: Gata. Și gata! Gata! Mersi frumos!
Fulina George: Gata, mersi și eu.
Investigator: Aia e, gata! Am terminat! Și acuma suntem free, cum se zice! Liberi! Ca pasărea cerului.
 
(...)
 
Investigator: Ah, mă rupe stomacu, mânca-ți-aș sufletu! Auzi! Du-te că eu mă duc până la toaletă. Mă duc până la toaletă și pe urmă o iau așa, ușor, și-mi iau mașina.
Fulina George: Pe Tomis.
Investigator: Da, pac pac.
Fulina George: O iei pe Tomis și... Sigur?
Investigator: Da! (cei doi își dau mâna) Gata!
Fulina George: Hai, mulțumesc mult! Doamne ajută!
Investigator: Te pup! Și eu îți mulțumesc! Suntem achitați? 25 de milioane, tot? Cum ai zis. Deci nu mai avem nici o problemă, gata.
Fulina George: Hai, mă, lasă! Că nu ne-am îmbogățit nimeni! Nici cu ăia, nici fără ăia!
Investigator: Te pup, frate! Să trăiești! Doamne ajută!
Fulina George: Dacă e ceva...vorbim.
Investigator: Te claxonez.
Fulina George: Vorbim!
Investigator: Gata, te pup! (Fulina George se îndepărtează)
 
„Imediat au intervenit și organele de cercetare penală din cadrul Direcției Generale Anticorupție, care au constatat infracțiunea flagrantă de luare de mită și au identificat suma de 500 de lei, exact în seriile puse la dispoziție de către procuror investigatorului cu identitate protejată“, conform acordului.  
 
 Fulina George a fost reținut în cauză și apoi a fost luată față de acesta măsura controlului judiciar.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurii preventive și trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis la Tribunalul Constanța.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 07 septembrie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Percheziție la o direcție a Primăriei Constanța! Angajat de la Confort Urban SRL, reținut pentru mită
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii