Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mobitom - credite, concedieri si multi bani publici

ro

18 Feb, 2010 03:19 4204 Marime text
deschidere.jpgSocietatea în care sunt implicaţi Gheorghe Oancea, Valentin Ciuceanu şi Valentin Boroş a câştigat în 2008 şi 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA

Muşteriu de vază al banilor publici, Mobitom-ul lui Gheorghe Oancea s-a pricopsit cu încă o sarcină importantă: a preluat de la SC Almacons SRL două blocuri din cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri, de pe Baba Novac. Asta înseamnă o investiţie majoră într-un an de criză pentru o societate despre care primarul Radu Mazăre spunea că aproape s-a rugat să intre în pâine pe şantierul de pe Baba Novac.

„Almacons a ieşit pentru că nu a mai avut bani să finanţeze, din păcate. Sunt ultimele două blocuri la care am avut nişte probleme şi nu le-am rezolvat cu constructorii... la celelalte le-am rezolvat. M-am tot rugat de constructorii care încă nu sunt falimentari în oraş să preia aceste două blocuri. Cel de la Mobitom, cu chiu cu vai a acceptat să preia şi să ridice aceste blocuri. Îi mulţumesc. Sper să rămână în continuare ferm hotărâţi să le ridice", spunea primarul Mazăre în urmă cu aproape două săptămâni, la finalul şedinţei de Consiliu Local în care s-a votat schimbarea. În proiectul „marca Mazăre" sunt implicate firmele Eucass, ARGOS, ABC Val, COMCM, SC BAC SRL, Imvest şi Shapir Structures SRL. Însă, se pare că implicarea în construirea blocurilor nu-i vine chiar bine Mobitom-ului, în ciuda faptului că a primit foarte mulţi bani publici în ultimii ani. Monitorul Oficial nr. 364 din 16 februarie 2010, ne arată deciziile Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Mobitom SA, care a avut loc pe 24.11.2009. AGEA a hotărât contractarea unui credit de investiţii de la BCR, în valoare de aproximativ 1.868.000 de euro pentru realizarea blocurilor BN1 şi BN 2 din Complexul Rezidenţial Baba Novac Constanţa, în cadrul programului de locuinţe ieftine pentru tineri, realizat în colaborare cu Primăria Constanţa.

mobitom_locuintele_ieftine_pentru_tineri_03.jpgMăsuri de criză

Acţionarii societăţii au mai hotărât contractarea unui credit de la BCR necesar pentru decontarea TVA-ului de 463.476 euro, echivalentul în lei, aferent investiţiei pentru realizarea celor două imobile. Mandatat pentru a avea drept de semnătură pentru contractarea creditelor a fost Valentin Ciuceanu, director general al Mobitom, care a primit şi sarcina să perfecteze înţelegerea cu Primăria în vederea intrării societăţii în proiectul locuinţelor ieftine. Însă, chiar dacă iau credite de milioane de euro şi se implică într-un proiect al cărui viitor este incert, ştiindu-se faptul că nu prea se găsesc muşteriii pentru locuinţele ieftine, Mobitom-ul nu prea ştie pe unde să scoată cămaşa din cauza crizei şi concediază oameni. Acelaşi Monitor Oficial arată că „măsurile luate pentru micşorarea efectelor crizei asupra activităţii Mobitom SA sunt: concedii fără plată, cu respectarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, micşorarea numărului de angajaţi şi micşorarea salariilor tuturor angajaţilor". Acelaşi act notează că se vor contracta şi executa lucrări cu finanţare asigurată şi că se va prelungi mandatul de administrator al lui Ciuceanu pentru SC Onix Sercom SRL, care îşi va relua activitatea de la 1 marie a.c. De asemenea, în ceea ce priveşte Onix Sercom, obiectul de activitate a fost completat cu cod CAEN 6820 - închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing - fără leasing. Mulţi bani luaţi de la bănci, oameni daţi afară şi o grămadă de bani publici intraţi în conturi. Cam aşa poate fi redusă la câteva cuvinte activitatea Mobitom-ului, firmă care se înscrie lejer pe lista muşteriilor la bani publici.

Primăria veghează, Oancea doarme liniştit

Aşa cum vă prezenta ZIUA de Constanţa în ediţiile trecute, societatea în care sunt implicaţi Gheorghe Oancea, Valentin Ciuceanu şi Valentin Boroş a câştigat în 2008 şi 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Dacă facem un calcul, ne vom da seama că municipalitatea a adus Mobitom-ului, în numai doi ani, aproape o treime din valoarea creditului contractat pentru locuinţele ieftine. Şi cum firma câştigă an de an anumite servicii scoase la licitaţie de municipalitate putem dormi liniştiţi: Primăria lui Mazăre va veghea pentru Mobitom-ul lui Oancea. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte cu CJC-ul lui Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. Gheorghe Oancea administrează afaceri cum ar fi On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five Holding. Cea din urmă societate este cea pe numele căreia funcţionează magazinul Brick, posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Ba chiar, Mobitom şi Five Holding au sediul în acelaşi loc, pe strada Ion Roată nr. 3, unde găsim şi magazinul Brick. Menţionăm că am încercat să îl contactăm pe directorul general, Valentin Ciuceanu, însă acesta nu se afla la birou. Am rămas numai cu promisiunea secretarei sale, că, atunci când va fi disponibil, şeful Mobitom ne va contacta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii