Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legăturile cu dosarul „Portul” Libertatea lui Radu Mazăre, primarul din Constanţa, decisă de judecătoarea Rodica Cosma (galerie foto + documente)

ro

10 Apr, 2014 00:00 6693 Marime text
Cercetat penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost prezentat, ieri, Curţii Supreme de Justiţie a României cu propunere de arestare preventivă. Edilul a ajuns la Curtea Supremă pentru că în dosar, potrivit realitatea.net, ar fi cercetat şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. În cauză este anchetat şi Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Propunerea de arestare preventivă a fost repartizată aleatoriu completului de judecată C 5 Drepturi şi Libertăţi, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, complet prezidat de judecătoarea Rodica Cosma. Acest magistrat, în anul 2011, a fost unul dintre judecătorii care au confirmat arestarea preventivă a fostului secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, judecat în celebrul dosar „Portul”.
 
De asemenea, Rodica Cosma a fost unul dintre judecătorii care au decis condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită şi la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, conform luju.ro. Potrivit ziuanews.ro, Rodica Cosma, alături de alţi doi judecători, a decis achitarea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, în dosarul „Poşta Română”. Conform declaraţiei de avere completate la data de 12 iunie 2012, Rodica Cosma are, din 2004, împreună cu soţul ei, Marius Daniel Cosma, un teren intravilan, în comuna Cristian, judeţul Braşov, în suprafaţă de circa 800 de metri pătraţi. În 2011, judecătoarea lui Mazăre a moştenit un teren forestier, în comuna Fundata, în suprafaţă de 3.085 metri pătraţi. Mai departe, Rodica Cosma şi Marius Daniel Cosma au, din 1998, un apartament în Braşov (cumpărat), dar şi o casă de locuit, din 2004, în comuna Cristian, judeţul Braşov, în suprafaţă de 102 metri pătraţi. Rodica Cosma conduce, potrivit declaraţiei de avere, un automobil marca Citroen, fabricat în 2007, dar şi un Volkswagen Scirocco, fabricat în 2009. În anul 2004, judecătoarea a luat de la BRD 48.000 de euro, bani ce trebuie returnaţi până în 2024. În 2012, Rodica Cosma a returnat 47.400 de lei luaţi de la BRD. De menţionat că, în 2010, magistratul a contractat de la ING 16.000 de lei, cu data scadentă în 2012. Rodica Cosma a consemnat că, în calitate de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a câştigat într-un an suma de 136.845 de lei. În declaraţia de avere a mai fost consemnată suma de 105.321 de lei bani proveniţi de la Curtea de Apel Bucureşti. Marius Daniel Cosma, în calitate de lector universitar la Universitatea Transilvania Braşov şi la Universitatea G. Bariţiu Braşov, a câştigat într-un an suma de circa 9.000 de lei. Cosma Rodica a mai luat de la Institutul Naţional al Magistraturii suma de aproape 4.000 de lei, pentru că a făcut parte din două comisii de corectare. Asta în timp ce soţul a adus în casă 651 de lei de la Şcoala Naţională de Grefieri, unde a fost formator, şi aproape 7.000 de lei din drepturi de autor (Editura Hamangiu şi SC Integrate Investament). Potrivit declaraţiei de interese, Rodica Cosma, în calitate de acţionat la SIF Muntenia, după o privatizare în masă, a câştigat 100 de lei.
 
Filmul procurorilor
 
Conform procurorilor, „la începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social Henri Coandă, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa”.„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei care urma a fi organizată.Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei care avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, potrivit anchetatorilor. „În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).Unul dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan în favoarea firmei respective ar fi fost cel prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan. (...) În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, au conchis procurorii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii