Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incredibilele povestiri ale lui Nicolae Coteţ, antrenorul fiicelor preşedintelui României Despre performanţele Elenei şi Ioanei Băsescu la înot şi şedinţele de spiritism din cantonament

ro

29 Sep, 2012 01:00 6628 Marime text
01Natatie-antrenorulnicolaecotet.jpgIoana şi Elena, fetele preşedintelui României, Traian Băsescu, au practicat înotul la Constanţa. Ambele au fost colege de grupă cu Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din istoria nataţiei masculine româneşti.

Iniţiate în înot de profesorul Traian Grigorescu, surorile Băsescu au fost antrenate apoi cinci ani de Nicolae Coteţ, după care s-au pregătit o scurtă perioadă cu fratele cântăreţului Vasile Şeicaru.

01Natatie-IoanasiElenaBasescusursafotowwwghimpelero.jpgActualul europarlamentar Elena Băsescu (32 de ani) şi sora sa, Ioana (35 de ani), de profesie notar, nu au stat departe, în copilărie, de practicarea înotului. Într-o familie constănţeană în care tatăl făcea carieră în marina comercială, era firesc, pe undeva, ca şi fiicele să aibă legătură cu apa, cu marea.

Povestea lor începe în anul 1988, când, după o perioadă în care fuseseră iniţiate în acest sport de profesorul Traian Grigorescu, la Casa Pionierilor (actualul Palat al Copiilor), Ioana şi Elena au trecut la antrenorul Nicolae Coteţ, care, ca profesor la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1, lucra cu elevii săi la piscina de la hotelul Parc.

În acea perioadă, la Casa Pionierilor se făcea mai mult înot de masă, secţia de la CSS1 era axată pe performanţă. Ulterior, povesteşte Coteţ, în 1991, când, la „Parc", pe locul piscinei a intrat Bingo Europa, secţia de nataţie de la CSS1 a trecut la Casa Elevilor.

În 1988, Elena avea opt ani, iar Ioana 11. Odată cu ele a fost preluat de Nicolae Coteţ şi Răzvan Florea (care este de-o vârstă cu Elena), cel care, peste ani, avea să devină primul (şi singurul, până acum) medaliat olimpic din istoria nataţiei masculine româneşti. Fetele lui Traian Băsescu şi Florea au fost colegi de echipă, au făcut parte din aceeaşi grupă.

Ioana şi Elena, ca şi Răzvan Florea, au lucrat cu profesorul Coteţ timp de cinci ani. În toamna lui 1993, antrenorul i-a predat această grupă antrenorului Aurel Şeicaru (fratele cântăreţului Vasile Şeicaru), un fost înotător, pe care Coteţ îl formase ca antrenor. După vreo jumătate de an, surorile Băsescu au renunţat la înot, în vreme ce Răzvan Florea a continuat cu antrenorul Octavian Tileagă.

Înainte de EBA a fost Bobiţa

„Elenei îi spuneam Bobiţa, aşa cum o strigau şi cei din familie. Acum nu i se mai zice aşa. Ea a fost înotătoare de performanţă, Ioana făcea mai mult de întreţinere. Elena înota foarte bine craul şi fluture. Ducea antrenamente dure, cu un volum şi o intensitate foarte mari. Înotul e un sport dur. Deşi mai mică de vârstă, Bobiţa era mai energică decât Ioana, mai băieţoasă. Ioana era mai mult fata mamei. Fire poetică, melancolică, binevoitoare. Se cam văieta la efort. În cantonamente şi tabere, o apuca dorul de mama, de tata...Ioana făcea bras şi craul şi a participat mai mult la competiţii de casă. A fost şi la Naţionale, dar nu a urcat pe podium. Elena însă da. Ea de atunci avea calităţi de lider, se cunoştea", povesteşte Nicolae Coteţ.

„Bobiţa" nu a cucerit medalii la individual, ci doar la ştafetă, locurile doi - trei. Concura la 4X50 m liber şi 4X50 m mixt, unde înota de regulă fluture. Era o ştafetă foarte puternică, cu Roxana Straton, Iulia Smocov, Elena Oprea şi Elena Băsescu.

Aşteptau în frig până se deschidea bazinul

Întrucât Traian Băsescu era mai mult plecat din ţară în acea perioadă, făcând parte din reprezentanţa Navrom la Anvers, pe fete le ducea şi le lua de la antrenamente mama lor, Maria Băsescu. Că era vară, că era iarnă, sesiunile de pregătire erau programate la ora 07.00. Surorile ajungeau la bazin cu 15 minute înainte şi de multe ori se întâmpla ca bazinul să se deschidă un pic mai târziu. „Iarna, aşteptau răbdătoare afară, în frig, până când puteau intra înăuntru. Pe atunci erau condiţii foarte vitrege faţă de cele de azi", îşi aminteşte Nicolae Coteţ.

Traian Băsescu, grijuliu

Antrenorul surorilor Băsescu l-a cunoscut, normal, şi pe tatăl fetelor. „Ca şi acum, era un om dintr-o bucată. De aceea l-am îndrăgit. Avem o relaţie foarte bună. Când mergeam cu sportivii în tabere (deci şi cu fetele), ne vizita aproape de fiecare dată. Nu se implica, precum alţi părinţi, cu sfaturi sau la antrenamente. S-a ţinut deoparte, dar era grijuliu. Nu a uzat de poziţia sa de după Revoluţie pentru a le favoriza pe Ioana şi Elena sau grupa din care făceau parte. Spre exemplu, pe când era ministru al Transporturilor, iar noi am avut o deplasare la un concurs în Elveţia, lângă Geneva, nu le-a lăsat pe fetele sale să meargă acolo, pentru a nu se interpreta că-şi trimite copilele în deplasări în afara ţării", arată profesorul Coteţ.

Şedinţe de spiritism

Taberele şi cantonamentele la care participau elevii şi elevele lui Coteţ au lăsat în urmă şi multe episoade hazlii. În vara lui 1992, la cabana Brădet (la cota 1.300), Elena, Ioana, colegele şi colegii lor primeau mereu vizita unei ursoaice cu doi pui, cărora le aruncau toate proviziile.

Altă dată, înotătoarele făceau, în joacă, şedinţe...de spiritism. „Jocuri de copii. Eu le spuneam, în glumă, «Fetelor, nu mai invocaţi spiritele, că cine ştie cine vine!». Ele răspundeau: «Nu, domn profesor, că invocăm spirite bune, nu rele, pe Eminescu, Sadoveanu, Haşdeu...».

Zis şi făcut. Într-o seară, pe când ele erau adâncite în noua lor îndeletnicire, m-am dus tiptil la uşa lor şi am scos sunete lugubre, după care am deschis încet, cu scârţâit, uşa. Fetele şi-au pus cearceafurile în cap de frică, dar apoi au izbucnit în râs când m-au văzut", zâmbeşte Coteţ.

Apoi, într-o excursie montană, băieţii unor ciobani au asmuţit câinii asupra grupului de sportivi. Dulăii sprintau ameninţători spre ei, iar toţi copiii au îngheţat. Antrenorul a reuşit să oprească însă la timp câinii ciobăneşti.

Ministrul a mers şapte kilometri pe jos

Într-o iarnă, chiar de Sf. Ion, profesorul şi sportivii săi erau într-o tabără la Poiana Secuilor, când s-au pomenit cu Traian Băsescu, ministru al Transporturilor atunci.

„Mă trezesc cu el în pustietate. De la Predeal, din gară, şi până la tabăra noastră, erau şapte kilometri. El a venit pe jos. Acelaşi traseu îl urmasem şi noi. «Am vrut să văd ce drum au parcurs fetele mele», ne-a spus", arată antrenorul surorilor Băsescu. Şi cât era el de ministru, Traian Băsescu venise în trenul de la Bucureşti la Predeal în...picioare, întrucât se făcuse o încurcătură cu locul şi, oricât au insistat controlorii pe lângă el, Băsescu a rămas pe culoar.

Nicolae Coteţ povesteşte că Elena Băsescu era curajoasă în apă, nu ezita să ia parte la provocări. La un Campionat Naţional desfăşurat la Arad, nu a ezitat să-l urmeze pe Răzvan Florea la traversarea înot a unui râu.

S-au văzut la miting

„În momentul de faţă, nu mai ţin legătura cu surorile Băsescu, dar, când ne întâlnim, vorbim. Când fetele erau mici, familia Băsescu a locuit o perioadă la etajul patru al unui bloc de pe str. Soveja, având-o vecină pe soacra mea. Ne întâlneam mereu. Ultima dată ne-am văzut acum cinci ani, la un miting electoral al lui Traian Băsescu, la Constanţa, care s-a desfăşurat în Piaţa Ovidiu", încheie Nicolae Coteţ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii