Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In Memoriam Doina Păuleanu. Rămas bun, colaboratorul de excepție ZIUA de Constanța!

ro

24 Dec, 2020 00:00 3730 Marime text

„Draga mea,
Sigur. Se pare, de altfel, că voi avea ceva timp la dispoziție, pentru că intrăm în carantină 14 zile. Avem, amândoi, covid. Deocamdată, suntem bine. Ținem legătura,
Doina Păuleanu”.
 
Acesta a fost ultimul mesaj transmis pe 4 decembrie de dr. Doina Păuleanu, atunci când, în numele colaborării de excepție consimțită cu cotidianul ZIUA de Constanța, îi propuneam tema unui nou articol.
Un mesaj foarte optimist, așa cum o știm toți constănțenii care am cunoscut-o – și avem convingerea că sunt cu miile cei care, zilele acestea, îi deplâng dispariția.
La momentul respectiv, vestea că a fost diagnosticată cu Covid ne-a alarmat, dar faptul că privea cu atâta detașare, ba chiar cu speranță că va reuși să se „bucure” de... carantină, ne-a făcut și pe noi mai încrezători.
Pagina sa personală de Facebook, pe care își împărtășea dragostea sa necondiționată pentru pisici, fusese preluată de soț, care transmitea vești despre starea soției sale. Și chiar dacă nu erau bune veștile, noi toți cei care am prețuit-o atât de mult am sperat până în ultima clipă că Doamna culturii constănțene va rezista, va trece cu bine, se va întoarce alături de noi. De constănțenii de care s-a atașat atât de puternic și cărora le-a oferit tot ce a putut să ofere mai bun, părăsindu-și Brașovul natal... Către care se întoarce astăzi, din păcate, pentru a-i alina somnul de veci.
 
Constanța în sufletul brașovencei
Ce a reprezentat Constanța pentru dr. Doina Păuleanu aveam să aflăm, dincolo de cărțile pe care le-a dedicat acestei urbe, și dintr-un interviu publicat cu prilejul expoziției-eveniment „Gestul în desen/ Desenul pe pânză”, proiect la care ZIUA de Constanța a fost partener în iunie 2019.

Genius loci, spaţiul mirabil pe care l-am ales (sunt din Braşov) şi care m-a îndemnat, aproape m-a constrâns prin unicitate, să-i dedic mai multe cărţi, care înseamnă ani de muncă din viaţa mea. Recent, am terminat încă un volum - va avea nu mai puţin de 500 de pagini, se numeşte «Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanţei», este în curs de apariţie la Monitorul Oficial şi va avea lansarea în luna septembrie.
...Un mesaj pentru Constanţa; deşi sunt un om modest, îmi permit să mă autocitez, pentru că am meditat îndelung, scriind de doi ani această carte, la istoria şi prezentul oraşului nostru, dar şi la relaţia de iubire pe care o am cu urbea marină; este, de fapt, finalul volumului anunţat: după ce informez în premieră publicul despre o serie de donaţii făcute oraşului nostru de Krikor Zambaccian, notez în continuare: „Un text scris de Hortensia Papadat-Bengescu, trăitoare la Constanţa o seamă de ani în perioada interbelică, ar putea explica asemenea demersuri: «În alchimia acestui oraş, avid şi cumulard de bunuri, există şi gena alterităţii”; aici, cu siguranţă, „o parte a interesului şi probabil cea care putea fi dăunătoare, e abstrasă [...] de iubirea pentru oraşul Mării, de vecinătatea elementului suveran al apelor». Aducând lauda cuvenită, daniilor făcute de colecţionar de-a lungul vieţii, încheiem capitolul, dar şi istoriile peninsulei misterioase printr-un citat din Stendhal, preluat de Zambaccian pentru a evoca oraşul port în care s-a născut; romancierul afirma convins, donatorul nabab credea, iar noi sperăm în actualitatea cuvintelor sale: «La proximité de la mer détruit la petitesse»”.

 
Colaborarea cu ZIUA de Constanța
Un om de o erudiție rar întâlnită, un partener de conversație de o vastă anvergură culturală... dar cu siguranță acum toate cuvintele par lipsite de conținut, par goale, a acceptat încă din anul 2017, la prima ediție a evenimentului Ziua Dobrogei, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, să se așeze la masa „tratativelor”, pentru a contura o sărbătoare împlinită.
Anul următor, 2018, ne-a fost alături în proiectul inițiat de cotidianul ZIUA de Constanța dedicat memoriei ctitorului Adrian V. Rădulescu.participând la filmările pentru documentarul ce a eternizat moștenirea marelui istoric dobrogean. De asemenea, a însoțit echipa ZIUA de Constanța la vizionarea ce a avut loc la Liceului Teoretic „Decebal”, unde le-a vorbit elevilor despre personalitatea lui Adrian V. Rădulescu.
În 2019, din nou ne-am bucurat să fim împreună la proiectul mai sus-amintit – „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, inițiat de prof. univ. dr. Florin Stoiciu, maestrul gravurii românești și pe care l-a găzduit Muzeul de Artă.
Iar 2020 avea să ne aducă alături colaborarea cu acest „bun de patrimoniu dobrogean”, cum avea să o proclame istoricul Ioan Opriș cu prilejul lansării volumului II al lucrării „Viața tăcută a naturii”.
 
 
Bustul Reginei Maria, metamorfozat în altar de flori pentru Doina Păuleanu
Ieri, a fost deschisă o carte de condoleanțe la Muzeul de Artă, iar în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliul Județean, Stelian Gima, a viceprimarului municipiului Constanța, Ionuț Rusu precum și a consilierului președintelui CJC pe probleme de cultură, Vasile Gherghilescu, a fost dezvelit bustul Reginei Maria, operă monumentală realizată de marele sculptor român, Oscar Han, în anul 1932, fiind amplasată pe un soclu înalt special ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.
Prilej cu care, Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, a afirmat că va iniția un proiect de hotărâre prin care Muzeul de Artă Constanța se va numi Muzeul de Artă „Doina Păuleanu”.
 
Carte virtuală de condoleanțe
 
Consiliul Județean Constanța
Una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa, cunoscută drept un profesionist în domeniu, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța s-a stins din viață lăsând un gol imens în inimile tuturor și în viața culturală constănțeană!
Un om bun, modest, respectuos, optimist și pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moștenire culturală durabilă pentru viitoarele generații.
“De astăzi viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și din țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008.
Grație doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituție de cultură, aflându-se opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum și mulți alți artiști români de mare valoare.
Cetățean de onoare al județului Constanța, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărți, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanța: 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii”.
 
Universitatea „Ovidius” Constanța
Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegei noastre, dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din 1990, profesor în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, în perioada 1999-2004, cetățean de onoare al județului din anul 2019, istoric și critic de artă.
Astăzi, am pierdut una dintre cele mai remarcante personalități ale vieții culturale din Constanța, un bun coleg și un profesor devotat. 
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Istoria şi Teoria Artei, promoția 1971, doctor în Istoria Artei, Doina Păuleanu a publicat numeroase lucrări în domeniul istoriei artei, antropologiei urbane, imagologiei şi managementului cultural, scriind, totodată, și despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Dintre acestea, amintim: „Constanţa. Aventura unui proiect european” (2003), „Balcicul în pictura românească” (2004, 2007), „Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii” (2006), „Pictori români la Balcic” (2008, 2009), „Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” (2008), „Moscheea regală – Carol I -” (2010), „Singularitate şi reconstrucție imaginară. Pictori români în Bretania 1878 -1940” (2010), „Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră” (2011), „Grupul celor patru” (2012), „Tonitza” (2014) „Regalitatea și marea” (2015), „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească. 1846-1916” (2016), „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească, 1916-1946” (2018).
Implicarea deosebită în viața culturală i-a adus criticului de artă importante distincții și premii speciale: Premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez (2008); Premiul pentru patrimoniul cultural național, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor;  Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România; Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004); Premiul Naţional de Muzeoiogie „Margareta Sterian” (2004); Premiul „George Oprescu” pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române (2007).
De asemenea, în anul 2016, dr. Doina Păuleanu primea recunoașterea națională în cadrul celei de-a treia ediții a Galei „Oamenii Timpului“, numărându-se printre personalităţile care „au atins standardele de excelență ale domeniului în care activează“.
Totodată, mulțumită Doinei Păuleanu, Muzeul de Artă Constanţa deţine una dintre cele mai mari colecţii de artă din ţară, opere ce fac parte din patrimoniul inestimabil al României, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza,  Nicolae Grigorescu, precum şi mulţi alţi artişti români de mare valoare.
Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a doamnei Păuleanu în dezvoltarea UOC și a întregii vieți culturale constănțene.
Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care au cunoscut-o.
Dumnezeu să o odihnească în pace!”
Comunitatea academică a Universității „Ovidius” din Constanța
 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 
„Sunt oameni pe care Dumnezeu ar trebui să-i lase să trăiască veșnic, pentru că ei sunt stâlpi ai unei comunități. Doamna Doina Păuleanu a fost și va rămâne, prin opera și emisiunile sale, în continuare, un stâlp de rezistență în sprijinul istoriei tomitane.
Colaboratoare, dintotdeauna, a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța,  prietenă a specialiștilor instituției noastre care au fost și care sunt,  doamna Doina Păuleanu a  scris o pagină valoroasă a istoriei dobrogene. Dar, înainte de toate, a fost omul cu suflet sensibil, care plângea și, imediat, se întărea, fiind gata de lupta pentru conservarea fiecărei bucățele a trecutului artistic și nu numai.
Oamenii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, astăzi, vă plâng „plecarea”. Se spune despre un om că moare cu adevărat atunci când este uitat. Doamnă Doina Păuleanu, pentru tot ceea ce ați făcut pentru istoria Constanței, rămâneți în sufletele noastre și în istoriografia Dobrogei. Acolo, să vă țină Dumnezeu aproape!”.
 
Teatrul „Căluțul de mare”
„Cu profundă tristețe, am aflat de trecerea în neființă a doamnei Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, istoric, critic și un om de seamă al orașului nostru. Echipa Teatrului „Căluțul de mare” transmite sincere condoleanțe colectivului Muzeului de Artă din Constanța cât și familiei îndurerate.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!”
 
Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada"
„Colectivul  Centrului Cultural Judeţean  Constanţa "Teodor T. Burada" îşi exprimă cele mai profunde regrete la aflarea veştii trecerii la cele veşnice a doamnei Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa.
Personalitate marcantă a culturii constănțene, Doina Păuleanu a fost una dintre cele mai tenace susținătoare ale vieții culturale Dobrogene, om cu o cultură vastă și dăruire pentru tot ce e frumos.  Despărțirea de această adevărată Doamnă a culturii constănțene  reprezintă o pierdere imensă pentru orașul nostru!
Dumnezeu să o odihnească în pace!”  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii