Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2015, Constanţa stă pe un butoi cu pulbere. Care sunt cele mai aşteptate evenimente politice ale acestui an

ro

20 Jan, 2015 00:00 3556 Marime text
Anul 2015 se anunţă unul extrem de interesant pentru politica din judeţul Constanţa. Vorbim despre unificarea PNL-PDL şi despre desemnarea candidaţilor la Primăria Constanţa şi la Consiliul Judeţean, despre un nou prefect, dar şi despre cercetarea sub control judiciar a primarului Radu Mazăre în Dosarul Henri Coandă. Vorbim, de asemenea, despre trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, în mai multe dosare: cel în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa, cel în care a fost denunţat de omul de afaceri Marian Turbatu, în care este bănuit de săvârşirea mai multor de infracţiuni de abuz în serviciu, şi cel în care, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste un milion de lei în dauna statului român. Pentru PSD Constanţa cel puţin, 2015 pare un an dedicat Justiţiei.

Nu mai puţin important, discutăm despre zeci de foşti şi actuali primari şi viceprimari din judeţ pe care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili şi care aşteaptă cu sufletul la gură decizia ICCJ privind incompatibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

 (Re)naşterea PNL şi testul de maturitate privind desemnarea candidaţilor

 Prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL va avea loc vineri, 23 ianuarie, la Iaşi, acolo unde liderii formaţiunii sunt aşteptaţi pentru a participa, a doua zi, la manifestările dedicate Zilei Unirii. În acest context, liberalii trebuie să decidă cine va fi noul purtător de cuvânt al partidului, după ce Alina Gorghiu a devenit preşedintele PNL. Totodată, este de aşteptat ca liderii partidului să discute pe marginea situaţiei unor vicepreşedinţi care fie au fost arestaţi preventiv, fie au fost condamnaţi. Mai exact, vor analiza dacă mandatele acestora vor fi vacantate şi ocupate de liberalii situaţi pe următoarele poziţii, potrivit situaţiei voturilor de la congresul PNL.

Dincolo de aceste subiecte, PNL va „diseca“ cel mai probabil şi problema unificării celor două partide, PNL şi PDL.
Tot luna aceasta, dar pe 31 ianuarie, este convocat Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, eveniment în cadrul căruia trebuie să fie aprobată linia politică a partidului pentru următoarea perioadă. Nu mai puţin important, pe 1 februarie va avea loc reuniunea grupurilor parlamentare ale celor două formaţiuni.

Reamintim că, potrivit declaraţiilor Alinei Gorghiu, la nivelul PNL a fost stabilită, ulterior şedinţei comisiei paritare PNL-PDL, componenţa a două comisii tehnice care vor elabora rapoarte referitoare la modul de unificare la nivel judeţean, dar şi la nivel de grupuri parlamentare.

Această unificare va avea de trecut, la Constanţa, dar nu numai, un test de maturitate, mai exact desemnarea candidaţilor pentru proximele alegeri locale. Când anume vor începe discuţiile, la Constanţa, între co-preşedinţii PNL, deputatul Gheorghe Dragomir şi senatorul Gigi Chiru, pentru desemnarea unui candidat pentru Primăria Constanţa şi a unuia pentru Consiliul Judeţean rămâne de văzut. Ce şanse sunt ca cele (încă) două partide să ajungă la consens în ceea ce-i priveşte pe candidaţii menţionaţi? Asta în condiţiile în care, în vreme ce liberalii vorbesc deja deschis despre candidatura lui Robert Boroianu, preşedintele de la municipiu, pentru mandatul de primar al Constanţei, sunt voci care susţin că Gigi Chiru ar cam vrea să mai încerce o candidatură la Primăria Constanţa, după eşecul din 2012.

 Un om în locul lui Radu Volcinschi

Tot în 2015 este aşteptată numirea unui nou prefect al judeţului Constanţa după ce, pe 17 decembrie, Radu Volcinschi a fost eliberat din această funcţie, în contextul tragediei aviatice de pe Lacul Siutghiol. Se presupunea că funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa urma să revină UNPR-ului, iar din acest punct de vedere, Harry Boiagian, inspector-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, declara că, dacă va fi propus, va accepta acest post. Atâta doar că, se pare, UNPR Constanţa nu prea vrea conducerea Prefecturii.


În această situaţie, este foarte posibil ca PSD-ul să fie cel care va face o propunere pentru fotoliul de reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa. Conform unor surse, unul dintre aspiranţii la această funcţia ar fi Ion Constantin, directorul executiv al Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor.

Un an dedicat Justiţiei

Extrem de interesant de urmărit va fi ce anume se va întâmpla cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi cu recent revenitul la muncă, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Ambii social-democraţi au niscaiva probleme cu Justiţia. Edilul-şef este cercetat sub control judiciar în dosarul Campusului social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În această cauză, afaceristul israelian Avraham Morgenstern este bănuit de dare de mită, în vreme ce senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului, e bănuit de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Doar în cursul anului 2014, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată în trei dosare. Este vorba despre dosarul în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa, despre cel în care a fost denunţat de omul de afaceri Marian Turbatu, în care este bănuit de săvârşirea a 24 de infracţiuni (complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite) şi, cel mai recent, despre dosarul în care, alături de alte 18 persoane fizice şi juridice, ar fi cauzat un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJC şi de peste un milion de lei în dauna statului român.

Reamintim însă că, după o absenţă de aproximativ nouă luni, Nicuşor Constantinescu, mai-marele Consiliului Judeţean, s-a întors la muncă pe data de 8 ianuarie. Asta, după ce judecătoarea Eleni-Cristina Marcu de la Curtea de Apel Constanţa a luat o decizie definitivă în dosarul în care preşedintele CJC e acuzat că nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Aşa cum afirmam mai sus, va fi interesant de urmărit modul în care se vor derula aceste dosare. Pentru moment, primarul Mazăre încă nu are voie să părăsească ţara, în vreme ce lui Constantinescu, deşi a revenit la muncă, nu îi este permis să intre în contact cu mai mulţi consilieri judeţeni din fostul şi actualul mandat.

 Incompatibilii

 O altă problemă care ţine în suspans scena politică din judeţul Constanţa încă de la începutul acestui an este situaţia aleşilor locali declaraţi incompatibili. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat că se vor pronunţa miercuri, 21 ianuarie, în dosarul în care ANI îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de incompatibilitate.

În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, Agenţia Naţională de Integritate a declarat incompatibili zeci de foşti şi actuali primari şi viceprimari. Este vorba despre Nicolae Iustin Udrea, primarul comunei Limanu (PNL), Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu (PNL), Dan Marian, primarul comunei Deleni (PSD), Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol (PNL), Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari (PSD), Ion Nicolin, primarul oraşului Negru Vodă (PSD), Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina (PSD), Nicolae Stan, fostul primar al comunei Pecineaga (PSD), Florin Onescu şi Ioan Burcea, primarul, respectiv viceprimarul din comuna Lipniţa (PSD). Din această categorie fac parte şi Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna (PSD), Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea (PSD), Mugur Mitrana, primarul localităţii 23 August (PNL), Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian (PNL), Titu Neague, primarul comunei Bărăganu (PSD), Gheorghe Manta, primarul comunei Chirnogeni (PSD), Ioan Suciu, fostul primar din Ciobanu (PSD), Gheorghe Moldovan, primarul localităţii Albeşti (PNL), Traian Cristea, primarul din Costineşti (PNL), Tudorel Nădrag, primarul oraşului Hârşova (PSD), Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie (PSD), dar şi Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu (PNL), Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu (fost membru PDL, actual independent), Constantin Radu, primarul din Amzacea (PSD), Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin (PSD), Traian Dragomir, primarul localităţii Ciocârlia, Lucian Chitic, şeful administraţiei publice locale din Tortoman (PSD), Gelu Iordache, fostul primar din Băneasa, Valer Iosif Mureşan, fostul primar din Mihail Kogălniceanu şi, desigur, Constantin Micu, primarul comunei Tuzla (PSD).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii