Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au probleme cu declaraţiile de avere Curtea Supremă a României şi libertatea primarului Constanţei (documente)

ro

18 Apr, 2014 00:00 3758 Marime text
Zi decisivă pentru edilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, dar şi pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern. Cei doi sunt cercetaţi sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul Campusului social „Henri Coandă”. Azi, judecătoarele Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, vor decide dacă atât primarul, suspectat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, cât şi afaceristul israelian Avraham Morgenstern, acuzat de dare de mită, vor merge în arest, aşa cum solicită procurorii, sau rămân în libertate. În aceeaşi cauză este cercetat şi fratele lui Radu Mazăre, Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României. Acesta este acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
 
Conform DNA, din ordonanţele privind efectuarea urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în declaraţia de avere formulată la data de 29 mai 2012, Alexandru Mazăre nu a menţionat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel.„În acest cont a fost virată, de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală de 80.000 de euro.Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social «Henri Coandă»”, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ieri, lui Alexandru Mazăre i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală. În faţa sediului DNA, Alexadru Mazăre a declarat: „O să aduc toate lămuririle şi toate explicaţiile în faţa unui judecător. (...) Refuz să mai joc în această telenovelă numită «Telejustiţie»”.
 
Averea
 
Conform declaraţiei de avere completate la data de 18 decembrie 2012, Alexandru Mazăre are, din anul 2007, în localitatea Costineşti, un teren în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Pământul este încadrat la alte categorii de terenuri extravilane, dacă acestea se află în circuitul civil. De asemenea, senatorul mai are, din 2008, cinci hectare în localitatea Baia, judeţul Tulcea. Cele două terenuri au intrat în posesia lui Alexandru Mazăre prin vânzare-cumpărare. Senatorul are, din 2010, un apartament în Constanţa, în suprafaţă de 120 de metri pătraţi, bani puşi deoparte, respectiv
9.500 de euro şi 15.000 de lei, dar şi datorii de 6.000 de euro. Alexandru Mazăre a împrumutat în nume personal, cu suma de 200.000 de euro, societatea comercială APV Media SA, firmă administrată de Gabriela-Victoria Mazăre, mama lui Alexandru, a lui Radu Ştefan şi a lui Mihai Mazăre. De asemenea, Alexandru Mazăre a mai acordat un împrumut în nume personal, ]n valoare de 80.000 de euro, fratelui său, Mihai Mazăre. De la Senatul României, Alexandru Mazăre a luat o indemnizaţie de 73.000 de lei, iar alte 400 de euro/lună au intrat în buzunarul acestuia de pe urma închirierii apartamentului. Senatorul Mazăre a mai câştigat 1.400 de lei după ce a arendat terenul din Baia.
 
Bani din arendă
 
În declaraţia de avere completată la data de 3 iunie 2013, Alexandru Mazăre a consemnat cele două terenuri din Costineşti şi Baia, apartamentul din Constanţa, datoria de 6.000 de euro către BRD şi Bank Post, dar şi cele două împrumuturi acordate în nume personal. Cât priveşte banii „de la saltea“, senatorul a menţionat 11.000 de euro şi 10.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, indemnizaţia senatorului Mazăre a crescut la 76.260 de lei, dar şi arenda terenului din Baia, de la 1.400 la 2.000 de lei.
În altă ordine de idei, facem precizarea că, pe data de 16 aprilie, când au anunţat extinderea urmăririi penale a edilului municipiului Constanţa pentru fals în declaraţii, DNA a informat că „în declaraţiile de avere formulate în datele de 11 mai 2012 şi 29 iunie 2012 de către Mazăre Radu Ştefan, nu este trecut contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel”. „În acest cont, a fost virată de către o societate comercială, la data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro. Astfel, această informaţie nu apare nici la rubrica IV - 1, respectiv active financiare - conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 de euro.De asemenea, nu apare nici transferul făcut de firma respectivă în contul personal al suspectului, la rubrica VII - venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat”, potrivit DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii