Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondată de o apropiată a lui Strutinsky, controlată de „şeicul“ lui Mazăre Firma care avea să ridice la Constanţa un cartier de locuinţe a schimbat macazul (document)

ro

19 Sep, 2015 00:00 6267 Marime text
„Imperiul“ Orascom, care trebuia să ridice la Constanţa un mic orăşel de locuinţe ieftine, s-a mutat din oraşul de la malul mării. Marele proiect imobiliar menit să îi aducă în urmă cu câţiva ani capital de imagine fostului primar Radu Mazăre prin intermediul unor şeici darnici a murit înainte de a se naşte. „Soarele“ deţinut de Orascom în Constanţa - firma Sole SRL - nu doar că a decis să nu mai „lumineze“ într-unul dintre cartierele generale ale afacerilor care duc într-un final în zona Mazăre - Constantinescu - Strutinsky, bulevardul Aurel Vlaicu, incinta complexului sportiv Badea Cârţan, dar şi-a schimbat şi numele. Astfel, firma Sole SRL a fost rebotezată în Sole Downtown Development SRL, având să funcţioneze de acum înainte în capitală, într-un sediu din Bucharest Corporate Center, sectorul 1.
 
Dar firma Sole SRL, care a părăsit recent Constanţa, avea şi alte legături stabilite aici. Înainte de a fi deţinut de Orascom Budget Housing Internaţional, un offshore din Cipru, frâiele firmei au trecut prin mâinile altor persoane având legături de afaceri „la vârf“. Amintim aici că, în luna februarie, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa, dar şi în Bucureşti şi Cluj. Potrivit unor surse, printre cei vizaţi atunci s-ar fi aflat şi o anume Carmen Ghemuş, fostă Iorga, despre care se spune că ar avea legături cu cercul de afaceri al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Astfel, în februarie 2010, Sorin Strutinsky a devenit asociat în SC Hot Slot Management SRL alături de doi francezi: Michel Germain Sarmazan şi Carmelo Guagenti. Cei trei au preluat societatea de la SC PGF Vision şi de la Carmen Iorga (actuală Ghemuş).

Citeşte şi

Percheziţiile din februarie, desluşite: Asi Kahana, Florin Ciorca şi Carmen Ghemuş, pioni în noul dosar al lui Radu Mazăre (documente)
 
Printre afacerile în care a fost implicată Carmen Ghemuş se numără tocmai SC Sole SRL. În ianuarie 2008, Carmen Iorga împreună cu Florentina Marin pun bazele SC Sole SRL, cu sediul în Constanţa, având ca activitate principală „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Administrator al firmei era Carmen Iorga (actuală Ghemuş), care deţinea şi jumătate dintre participările în firmă. În ianuarie 2010, capitalul social al firmei ajunge integral la firma cipriotă Orascom Budget Housing International Limited, firmă care, de altfel, deţine şi astăzi 100% din capitalul social al Sole SRL, mai nou, Sole Downtown Development SRL. Aşadar, începând cu primele zile ale lui 2010, anul în care Orascom a venit în România şi a cumpărat terenuri în Constanţa, Orascom Budget Housing International Limited (firmă cu sediul în Cipru, Nicosia, strada Germanou Patron 25, Aglantzia), reprezentată de Mohamed Ahmad Bahaa Eldin Mohamed Khairy Ahmed, cetăţean egiptean, ajunge să deţină controlul absolut al firmei fondate de Carmen Iorga (actuală Ghemuş) şi Florentina Marin.

Citeşte şi

Ce au căutat procurorii DNA (II): Carmen Ghemuş, pârghie de afaceri pentru Orascom-ul „faraonului“ darnic al lui Mazăre
 
Iată cum a început povestea Orascom în România: în 2010, grupul egiptean Orascom Development anunţase achiziţia a 250 de hectare de teren în România, unde ar fi trebuit să construiască 33.000 de locuinţe low cost, împărţite în trei faze egale. Primele ar fi trebuit livrate după primii cinci ani. Adică undeva în anul de graţie 2015. Compania intenţiona să investească cinci miliarde de lire egiptene, echivalentul a 668 mil. de euro, în proiecte rezidenţiale low cost în Orientul Mijlociu şi în Europa, vizând România, Turcia şi Irakul. În 2011, Săptămâna Financiară nota că dezvoltatorul imobiliar egiptean Orascom Development Holding AG, parte a grupului Orascom, avea să înceapă în curând construcţia unui complex rezidenţial complet integrat, similar celui existent în Egipt (Haram City), după ce, timp de mai bine de un an, investise în achiziţia de terenuri în judeţul Constanţa. Locuinţele la preţuri accesibile aveau să fie ridicate „la numai 11 km de centrul oraşului Constanţa“, după cum se preciza într-un comunicat al Grupului Orascom din vremea respectivă. Tot atunci, dezvoltatorul egiptean arăta că va deţine o participaţie majoritară de 75% din întregul proiect.

Citeşte şi

Legături cu firma „faraonului“ care îi dădea bani lui Mazăre pentru nevoiaşi: Administratorul firmei Sole SRL a fost „resuscitat“

Orascom este denumirea gigantului de firme deţinut de familia egipteană Sawiris. Potrivit site-ului firmei, în anul 1989, bazele companiei sunt puse de către Samih Sawiris.

Cine este misteriosul egiptean

Samih Sawiris este numele binefăcătorului amărâţilor oraşului, bogătaş pe care fostul edil-şef l-a prezentat ca fiind un foarte bun prieten al său. Să ne amintim ce spunea Mazăre la mijlocul lunii august a anului 2011: „Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus, când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: «Banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltuiesc aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi!» Nu are niciun interes în România, nu are niciun contract cu România, nu îl interesează niciun contract, nici cu ministerul cutare, nici cu Palatul Cotroceni, nici cu nimic. Este pur şi simplu un act pe care îl face pentru că aşa a dorit, aşa simte şi vrea să facă un act de binefacere în faţa lui Dumnezeu.“

Citeşte şi

Care este calea prin care ajung banii magnatului la nevoiaşi: Egipteanul lui Mazăre şi pomana pre-electorală (galerie foto)
 
„Orăşelul“ de locuinţe ieftine din Constanţa s-a prăbuşit însă înainte de a fi construit. Banii miliardarului egiptean au ajuns în Constanţa, însă nu la nivelul despre care povestea Mazăre, iar la doar două luni după ce acesta a părăsit timona municipalităţii, pleacă din acest oraş, schimbându-şi numele şi firma românească a Orascom-ului egiptean. Rămâne întrebarea: de ce (abia) acum, dacă proiectele firmei nu au reuşit să vadă nici până astăzi lumina soarelui?
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii