Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care este calea prin care ajung banii magnatului la nevoiaşi Egipteanul lui Mazăre şi pomana pre-electorală (galerie foto)

ro

17 Aug, 2011 00:00 5023 Marime text
cap_1.jpgDin câte se pare, terenul Orascom este situat între Metro 1 şi Complexul Comercial Tom, în zona în care deţine pământuri şi Sorin-Gabriel Strutinsky, asociatul lui Radu Mazăre

Radu Mazăre: „Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltui aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi".

Primarul Radu Mazăre a anunţat, în flamboaiantul stil caracteristic că un prieten de-al lui s-a hotărât să-i doneze o treime din avere. La început, aţâţător, Mazăre nu a vrut să deconspirat identitatea darnicului personaj. Apoi, ca o fată mare care-i dezvăluie celui care o va face femeie mai întâi talpa piciorului, apoi gamba, pentru a ajunge la coapsă, primarul-dansator al Constanţei a dezvăluit cine este salvatorul săracilor. Dar de ce ar vrea un egiptean să dea bani... amărâţilor României? Nu are şi Egiptul săracii lui? Nu ar putea să-şi ajute semenii, nicidecum pe nişte străini, atât de ţară cât şi de religie? Ce îl leagă pe Samih Sawiris de Constanţa?!

Pe cine salvează?!

Egiptean_-_Radu_Mazare_023.jpg

Cu mai puţin de un an înaintea alegerilor pentru primărie, Radu Mazăre a găsit salvatorul. Un om care, din prietenie şi atât (?!) să-i aducă un capital electoral pe care l-a pierdut, cel format din cei pe care i-a tot chemat amărâţi, până când aceştia s-au săturat să fie arătaţi, cu falsă compătimire, cu degetul. De fapt, nimeni nu făcea nimic pentru ei, în afara unor pachete cu alimente de are nu beneficiau dacă nu au atins o anumită vârstă. Uite cum se atrag „amărâţii" tineri. Cu promisiuni. Samih Sawiris este implicat în grupul Orascom Development Holding, înregistrat în Elveţia. Cotidienele centrale povesteau, pe larg, anul trecut, despre proiectul de locuinţe ieftine din Constanţa. Un altul, după cel „marca Mazăre", din Badea Cârţan. Şi stăm să ne gândim... oare cine sunt amărâţii care vor fi salvaţi de această dată? Oare firmele de construcţii ajunse în pragul falimentului din cauza blocurilor pentru tineri ale primarului? Jurnalul Naţional titra în 2010 despre cele 33.000 de locuinţe ieftine din Constanţa ale grupului Orascom şi că prima din cele trei etape ale proiectului urmând să fie operaţională în cinci ani. Fiecare din cele trei faze ale proiectului vor livra 11.000 de locuinţe, spunea un comunicat al dezvoltatorului imobiliar, citat de Jurnalul Naţional. Dar unde, într-o Constanţă sufocată. Răspunsul: la 11 kilometri de centrul oraşului. Deocamdată, proiectul egiptenilor nu a ajuns la autorităţi. Din câte se pare, terenul este situat între Metro 1 şi Complexul Comercial Tom, în zona în care deţine pământuri şi Sorin-Gabriel Strutinsky, asociatul lui Radu Mazăre. Oare de la cine o fi cumpărat Samih Sawiris terenul pe care face locuinţele ieftine?! Potrivit publicaţiei Săptămâna Financiară, Orascom este cel mai mare dezvoltator din Egipt şi unul dintre cei mai puternici din Orientul apropiat. Grupul dezvoltă proiecte de oraşe integrate care includ hoteluri, vile şi apartamente private, facilităţi de petrecere a timpului liber, porturi de agrement şi infrastructură. Portofoliul diversificat de proiecte este răspândit în nouă jurisdicţii - Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Oman, Elveţia, Maroc, Marea Britanie, Muntenegru şi România, punând accent pe oraşe turistice şi, recent, pe locuinţe la preţuri accesibile. Grupul deţine deja patru oraşe: El Gouna, proiect pilot, un oraş complet integrat, Taba Heights, în Peninsula Sinai (Egipt), Cove (Ras Al Khaimah, Emiratele Arabe Unite), primul oraş turistic în afara Egiptului, şi Haram City (Egipt), un oraş integrat cu locuinţe la preţuri accesibile. În 2008, grupul s-a extins în Europa şi şi-a mutat sediul central în Altdorf (Elveţia).

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetateanu* turmentat 17 Aug, 2011 21:09 1.Sa dea cineva atitia bani fara planuri si proiecte concrete de ajutorare nu miroase bine.Au si ei in Egipt cam acelasi procent de amarasteni(nevoiasi).Imi miroase a spalare de bani si personajele in cauza pot fi capabile de asa ceva. 2.Daca vin bani la Primarie,oricine ar putea fi primar sa-i cheltuie - si multi,cu mult mai multa atentie,responsabilitate,respect fata de constantean si inspiratie decit actualul primar- dar un primar responsabil lasa trabucul, samba, paradele de moda si alte fite demne de un papitoi si merge peste tot sa caute bani pt.proiectele sale concrete(primarul Oprescu a gasit o rezolvare in China).Dar pentru asta trebuie sa ai respect pentru oras si constanteni.
  • gigi 17 Aug, 2011 17:24 bravo lui, bravo si lui mazare ca se descurca sa isi faca si el suma ca e bine ca face si pt constanteni. Stima mea, mazare!