Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:16 20 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După clasarea dosarului penal Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a dat în judecată Statul Român

ro

08 Apr, 2021 00:00 1439 Marime text
  • Prin cererea de chemare în judecată înregistrată inițial pe rolul Judecătoriei Constanța Aurel Papari și Iuliana Gabriela Munteanu au solicitat instanței obligarea pârâtului la plata sumei de 15.000 lei către Aurel Papari și la plata sumei de 14.494 lei către Munteanu, respectiv obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta cauza.
  • Dosarul a fost soluționat atât de Judecătoria Constanța, cât și de Tribunalul Constanța.
  • Contactat telefonic, Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, nu a sorit facă nicio declarație oficială pe marginea acestui subiect.


Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, și Iuliana Gabriela Munteanu au chemat în instanță Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice - DGFP Galaţi - AJFP Constanța și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Prezenta cauză are legătură cu dosarul în care Aurel Papari și Iuliana Gabriela Munteanu au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Aurel Papari a fost acuzat de șantaj, iar Iuliana Gabriela Munteanu a fost suspectată de complicitate la șantaj.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța, instanță care, prin încheierea nr. 1170/11.12.2017, a dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Soluția Judecătoriei Constanța a fost menținută de un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Constanța, care a respins contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

După reluarea cercetărilor de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a fost emisă Ordonanța prin care s-a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de șantaj și infracțiunea de complicitate la șantaj atât pentru Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, cât și pentru Iuliana Gabriela Munteanu, deoarece fapta nu există.

Ca urmare a soluției de clasare, Aurel Papari și Iuliana Gabriela Munteanu au dat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice - DGFP Galaţi - AJFP Constanța și Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată inițial pe rolul Judecătoriei Constanța Aurel Papari și Iuliana Gabriela Munteanu au solicitat instanței obligarea pârâtului la plata sumei de 15.000 lei către Aurel Papari și la plata sumei de 14.494 lei către Munteanu, respectiv obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezenta cauza.

Prin Hotarârea nr. 1641/2020, din 19 februarie 2020, Judecătoria Constanța a respins, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți.

Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Tribunalul Constanța, instanță care, prin Hotarârea nr. 1773/2020, din 24 noiembrie 2020, a admis cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.

Ca atare, Statul Român a fost obligat să-i achite lui Aurel Papari suma de 15.000 lei reprezentând „cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat, cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale şi al fazei de cameră preliminară (dosar penal nr. 29139/212/2017 al Judecătoriei Constanţa, dosar penal nr. 29139/212/2017/a1, dosar penal nr. 29139/212/2017/a1 al Tribunalului Constanţa, dosar penal nr. 7467/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța)“.

În continuare, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice a mai fost obligat la plata către reclamanta Munteanu Iuliana Gabriela a sumei de 14.494 lei reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu de avocat, cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale şi al fazei de cameră preliminară (dosar penal nr. 29139/212/2017 al Judecătoriei Constanţa, dosar penal nr. 29139/212/2017/a1, dosar penal nr. 29139/212/2017/a1 al Tribunalului Constanţa, dosar penal nr. 7467/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța).

„Obligă pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice la plata cheltuielilor de judecată către Papari Aurel a sumei de 1.332,5 lei constând în taxă de timbru fond şi apel, precum şi către reclamanta Munteanu Iuliana Gabriela a sumei de 1.242 lei constând în taxă de timbru fond şi apel. Respinge acţiunea formulată de către reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală“, se mai arată în minuta Tribunalului Constanța.

Și decizia acestei instanțe a fost contestată, acțiunea fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța, instanță care a amânat pronunţarea pentru data de 14 aprilie 2021.


Date dosarul clasat

Conform procurorilor, la data de 28.06.2017, respectiv 29.06.2017, inculpatul Aurel Papari a constrâns-o pe masteranda, persoană vătămată, C.E., din cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“ Constanţa, să plătească suma de 500 de lei, reprezentând contravaloarea subînchirierii unui spaţiu, aparţinând SC SSI Totaldata SA, condiţionând-o că, dacă nu va face acest lucru, o va împiedica să susţină lucrarea de disertaţie la masterul din cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“ - Facultatea de Psihosociologie - specializarea Psihologie Clinică şi Intervenţii Psihoterapeutice.

„La data de 28.06.2017, respectiv la data de 29.06.2017, inculpata Iuliana Gabriela Munteanu a împiedicat plata taxei privind susţinerea lucrării de disertaţie de către persoana vătămată C.E., cunoscând că aceasta din urmă a fost condiţionată de către inculpatul Aurel Papari la plata unei sume în cuantum de 500 de lei, nedatorată, către SSI Totaldata SA, pentru a susţine examenul de disertaţie la Masterul din cadrul Universităţii «Andrei Şaguna» - Facultatea de Psihosociologie - specializarea Psihologie Clinică şi Intervenţii Psihoterapeutice“.

Contactat telefonic, Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, nu a sorit facă nicio declarație oficială pe marginea acestui subiect.


Citește și

Dosarul în care Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a fost trimis în judecată, se întoarce la procurori

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii