Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:55 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despăgubiri de mii de euro în Dosarul Portul, ancheta DNA „demontată“ de Curtea Supremă! Pe cine a nemulțumit sentința

ro

25 Nov, 2021 00:00 2093 Marime text
  • În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul Find civil 7, prezidat de magistratul Aurora Coadă, a hotărât să admită în parte cererea de chemare în judecată.
  • Statul a fost obligat la achitarea unei sume de 35.000 de lei către vameșul arestat preventiv timp de șase luni și achitat definitiv la finalul procesului penal.
  • Cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce toate părțile din proces au declarat apel, inclusiv Direcția Națională Anticorupție.
  • În Secțiunea Document puteți consulta Hotărârea nr. 2558/2021 a Tribunalului Constanța.
 
Cazul lucrătorului vamal Adrian Milea, din Vama Constanța Sud Agigea, pentru care Tribunalul Constanța a dictat despăgubiri în procesul privind repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare, a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța!
 
Iart aceasta, în contextul în care hotărârea pronunțată de Tribunalul Constanța a nemulțimit pe toată lumea, toate părțile din proces declarând apel.
 
Este vorba despre dosarul 159/118/2020, cauză în care Adrian Milea, lucrător vamal și șef control fizic containere în Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, a solicitat instanței repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul Find civil 7, prezidat de magistratul Aurora Coadă, a hotărât să admită în parte cererea de chemare în judecată și să oblige statul la achitarea unei sume de 35.000 de lei către vameșul arestat preventiv timp de șase luni și achitat definitiv la finalul procesului penal.
 
Acum, cazul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, unde apelanți în dosar figurează, potrivit Portalului Instanței de Judecată, alături de Adrian Milea și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Direcția Națională Anticorupție!Termenul de judecată în apel a fost fixat la data de 31 ianuarie 2022, cazul fiind în atenția completului AC7 al Curții de Apel Constanța, a cărui componență urmează a fi stabilită la finele acestui an.
 
S-au solicitat daune de 2,35 milioane de lei

 
În Hotărârea nr. 2558/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că lucrătorul vamal solicitase instanței să i se acorde suma de 2.350.000 de lei, „reprezentând repararea pagubei cauzate prin arestarea sa preventivă în mod nelegal (...) cu mențiunea că suma de bani indicată reprezintă contravaloarea daunelor morale cuvenite ca efect al privării în mod nelegal de libertate“.
 
Acesta a arătat în cererea de chemare în judecată că a stat în arest preventiv timp de șase luni, aceasta fiind perioada maximă de arest prevăzută de lege care poate fi dispusă în cursul urmăririi penale. Ulterior, măsura preventivă a arestării a fost înlocuită cu cea a obligării de a nu părăsi țara și, respectiv, a controlului judiciar.
 
„A concluzionat reclamantul în sensul că solicitările sale sunt absolut întemeiate, pentru că în opinia sa, după viață și sănătate, cea mai importanta valoare umană este libertatea și nimic nu îi va putea da înapoi ceea ce a avut anterior încarcerării mele și nici libertatea de care a fost privat în mod nelegal pentru 6 luni de zile din viață, ulterior datei de 24.05.2011, dată la care viața sa și a familiei sale s-a schimbat dramatic și iremediabil“, se mai arată în Hotărârea 2558/2021 a Tribunalului Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 
În replică, reprezentanții Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice au solicitat respingerea acțiunii, motivat de faptul, printre altele, că reclamantul nu ar fi făcut dovada prejudiciului suferit.
 
„Prilej de îmbogățire fără justă cauză“
 
După analizarea tuturor argumentelor și a dovezilor depuse la dosarul cauzei, magistrații Tribunalului Constanța au decis admiterea în parte a acțiunii, prin diminuarea sumei solicitate de la 2.350.000 de lei la 35.000 de lei.
 
În motivarea acestei decizii, magistrații au arătat, printre altele, că „din analiza coroborată a probelor administrate, pornind de la constatarea caracterului nedrept (iar nu nelegal) al arestării preventive dispuse în cadrul unui proces penal finalizat printr-o soluție de achitare, care prin ea însăși este de natură a realiza o reparație a prejudiciului rezultat din încălcarea dreptului la libertate individuală, cu aplicarea tuturor criteriilor de cuantificare anterior expuse și având în vedere soluționarea în echitate a cauzei, care nu trebuie să constituie pentru reclamant un prilej de îmbogățire fără just temei, instanța apreciază că suma de 2.435.000 lei, pretinsă prin precizările la acțiune formulate în scris la ultimul termen de judecată, este excesivă și nu se impune a fi acordată în întregime“.
 
„Potrivit propriei evaluări a daunelor nepatrimoniale suferite de reclamant, în baza celor anterior expuse, instanța va admite în parte cererea și va obliga pârâtul la plata către reclamant a sumei de 35.000 lei, cu titlu de despăgubiri“, au mai arătat judecătorii.
 
Decizia în cauză a fost atacată la Curtea de Apel Constanța de toate părțile implicate.
 
Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată, apelanții din dosar sunt Direcția Națională Anticorupție, Milea Adrian, prin avocat Liviu Moldoveanu, și, respectiv, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Primul termen de judecată în apel a fost fixat la sfârșitul lunii ianuarie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii