Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:54 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corpul de control al primului ministru „RAJDP a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate în scris“ (document)

ro

01 Apr, 2014 00:00 2720 Marime text
Curtea de Conturi a României nu este singura instituţie care s-a lovit de refuzul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa în încercarea de a efectua un control specific. În această ediţie, ZIUA de Constanţa prezintă un document din care reiese că liderii regiei mai sus precizate au refuzat să pună la dispoziţie o serie de documente solicitate chiar de către Corpul de control al primului ministru.
 
Pe data de 20 aprilie 2011, ZIUA de Constanţa a solicitat Secretariatului General al Guvernului - Corpul de control al primului ministru rezultatul controlului efectuat, în perioada 15-16 noiembrie 2010, la RAJDP Constanţa. Pe data de 27 aprilie 2011, secretarul de stat Sorin Alăzăroaie, şeful Corpului de control al primului ministru, ne-a informat că „RAJDP a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate în scris, la începutul controlului, motivând prin adresa nr. 9710/19.11.2010, înregistrată la CCPM cu numărul 982/S.A./22.11.2010: «(...) în concordanţă cu regimul general al autonomiei locale şi cu principiile descentralizării», RAJDP «nu poate să dea curs solicitării formulate (...) prin adresa numărul 982/16.11.2010»”.
 
Atribuţii
 
Potrivit clr.ro, Corpul de control al primului ministru controlează şi urmăreşte activitatea ministerelor, agenţiilor, autorităţilor administraţiei publice locale, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiilor publice, oficiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, societăţilor comerciale, companiilor şi societăţilor naţionale, instituţiilor financiar-bancare, cu capital de stat integral sau majoritar, precum şi dacă activitatea acestora se desfăşoară cu respectarea politicilor interne şi a obligaţiilor impuse de lege, regulamente şi proceduri. Mai mult decât atât, corpul de control urmăreşte îmbunătăţirea modalităţilor de efectuare şi corelare a activităţilor de control la nivel naţional pentru a se evita paralelismele şi creşterea exigenţei şi responsabilităţii în actul de control, verifică modul în care fiecare entitate vizată primeşte, expediază, înregistrează şi arhivează documentaţia, modul în care se respectă formalităţile legale adecvate şi dacă operaţiunile sunt consemnate şi transpuse veridic în documente şi acte, pentru a se asigura continuitatea activităţii. Nu este de omis faptul că tot Corpul de control al primului ministru propune măsuri de corectare a disfuncţionalităţilor şi a încălcărilor legilor în vigoare, sesizate în activitatea de control, pe care le înaintează primului-ministru sau, după caz, ministerelor de resort, şi transmite, când se impune, sesizări către organele de urmărire penală sau către Curtea de Conturi, pentru a se stabili prejudiciile şi răspunderea penală, dacă este cazul.
 
Nicuşor Constantinescu, internat
 
După cum menţionam mai sus, şi Curtea de Conturi a României a încercat să efectueze un control la RAJDP Constanţa, dar s-a lovit de un refuz. Zilele trecute, Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, a fost arestat preventiv, el fiind eliberat ulterior. Gâmbuţeanu este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acelaşi dosar cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Ieri, conform antena3.ro, Nicuşor Constantinescu a fost internat la Spitalul „Sfântul Ioan“ din capitală, pentru efectuarea unor investigaţii medicale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii