Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:20 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Combustibilul magic” îi dă putere! Ultramaratonistul Vlad Pop parcurge distanţa de la Cluj-Napoca la Constanţa în scop umanitar

ro

11 Feb, 2021 00:00 1411 Marime text
 
  • Ultramaratonul de 620 de kilometri va avea startul pe 1 martie 2021.
  • Voluntar Magic Camp, Vlad Pop este aproape de copiii care se confruntă cu probleme de sănătate.
  • În 2019, clujeanul a câştigat cursa de 193 de kilometri la 6633 Arctic Ultra, una dintre cele mai dure competiţii din lume. 
 
Ultramaratonistul clujean Vlad Pop, un om cu suflet mare, îşi dedică timpul şi eforturile ajutorării copiilor cu probleme. În acest sens, el ia parte şi la o cursă de 620 de kilometri, pe distanţa dintre Cluj-Napoca şi Constanţa, pornind în această aventură pe 1 martie a.c.
 
Vlad Pop este aproape de copiii care se confruntă cu probleme de sănătate, prin intermediul Asociaţiei Magic, cea care, în luna ianuarie a anului trecut, a demarat proiectul MagicEDU, prin care 100 de copii cu afecțiuni grave, proveniţi din familii care se confruntă cu dificultăți financiare, primesc, lunar, burse de 500 de lei, menite să-i sprijine să continue şcoala. „Suntem o comunitate de oameni care luptă pentru a avea un impact semnificativ în viețile copiilor cu afecţiuni grave și ale familiilor lor”, se arată pe pagina de Facebook a asociaţiei. Demersul lui Vlad Pop, acest ultramaraton de 620 de kilometri, urmăreşte să strângă cât mai mulţi bani pentru bursele educaţionale MagicEDU şi să facă cunoscută această cauză. Distanţa va fi parcursă pe traseul Cluj-Napoca - Sighişoara - Braşov - Bucureşti - Constanţa.   
 

„Îl susțin cu toate forțele și cu tot dragul“

 
Voluntar Magic Camp, Vlad Pop a alergat pentru copii şi pe 9 martie 2019, câştigând cursa de 193 de kilometri la 6633 Arctic Ultra, una dintre cele mai dure competiţii din lume, desfăşurată la temperaturi de până la -39.5 grade Celsius. Din pricina pandemiei de coronavirus, ediția 6633 Arctic Ultra 2021 a fost amânată, însă aceasta nu l-a împiedicat pe Vlad să găsească o altă cale de a fi alături de copiii cu probleme. Aşa s-a născut ideea ultramaratonului de la Cluj-Napoca la Constanţa, la 6633 Arctic Ultra Virtual Race 2021. „Eu îl susțin cu toate forțele și cu tot dragul și vă sfătuiesc să îl sprijiniți și voi. Vlad aleargă pentru copiii bolnavi de cancer de la Asociația Magic. Susțineți-l și voi, faceți o donație!”, este mesajul Cameliei Potec, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.  
 

Câte 100 de kilometri pe zi

 
Startul cursei se va da pe 1 martie, la ora 8.00, de la Casa Radio Cluj, iar până la Constanţa Vlad va fi însoţit de colegul său Alex Moldovan. Pentru a simula cât mai real un traseu Arctic Ultra, ultramaratonistul clujean va avea cu el o sanie, pe care o va trage şi în care îşi va pune toate cele necesare cursei. Saniei i se vor putea monta şi roţi, în cazul în care nu e zăpadă pe anumite porţiuni din itinerariul până pe litoral. „Compania de drumuri naţionale nu a rezonat cu demersul nostru, astfel că nu vom parcurge distanţa pe autostradă, ci pe drumuri mai puţin umblate, prin Cluj - Apahida - Târgu Mureș - Sighișoara - Bran - București (unde vom face o oprire la Magic Home) - Dragalina - Constanța (pe drumul vechi)“, a precizat Vlad Pop. 
 
Cei doi temerari plănuiesc să parcurgă zilnic 100 de kilometri, calculând ca, având în vedere şi oprirea de la Bucureşti, să ajungă la Constanţa în ziua a opta. Pe toată durata cursei, o maşină îi va însoţi pe Vlad şi Alex, pentru suport. 
 

Un diagnostic oncologic nu vine niciodată singur

 
„Copiii şi interacțiunea cu ei m-au făcut să înțeleg că un diagnostic oncologic nu vine niciodată singur. În perioda de spitalizare, copiii își pierd prietenii, au dificultăți de reintegrare la școală după luni de absență, echilibrul financiar și emoțional al familiei este perturbat. Am inițiat proiectul Alerg la 6633 pentru copii din MagiCAMP pentru că îmi doresc să ajut copiii care vin în tabără ale căror familii au mari dificultăți financiare. Obiectivul meu este să adun fondurile necesare pentru a oferi burse lunare în valoare de 500 de RON, timp de 12 luni, pentru 100 de copii”, a menţionat Vlad Pop, pe magicamp.galantom.ro.   
 

„Şi Moș Crăciun improvizează în emisfera sudică“

 
„Pe colegul nostru Vlad Pop îl știți deja foarte bine - ultramaratonistul nostru care luptă fără odihnă pentru copiii magici și unul dintre principalii ambasadori ai proiectului MagicEDU. Anul acesta n-a fost tocmai grozav pentru el, cum nu a fost pentru nimeni: după ce astă-primăvară, pentru siguranța lui, a fost retras din cursa de la Arctic Ultra, acum câteva săptămâni a primit vestea că, din motive de pandemie, cursa din primăvara 2021 nu se va mai ține. Asta nu înseamnă, însă, că Vlad nu o va alerga. V-am zăpăcit, așa-i? Știți motivaționala aia splendidă cu: «Viața nu e despre a aștepta ca furtuna să treacă, ci despre a învăța să dansezi în ploaie»? Ei bine, probabil un om ca Vlad i-a fost inspirație lui Vivien Green. Vlad al nostru nu s-a lăsat biruit de veste și a pus la cale un plan pentru a susține MagicEDU în continuare. «Nu se mai ține ultramaratonul, îmi fac eu unul!» - cam așa. Astfel că, în martie 2021, Vlad Pop va alerga 620 de km. De la Cluj, până la Constanța, via MagicHOME București. Cu tot cu sanie. Da, o va pune pe roți, că doar și Moș Crăciun improvizează în emisfera sudică și duce copiilor darurile pe placa de surf, în slipi“, se menţionează pe pagina de Facebook „Asociaţia Magic“.
 

Are un scop care nu poate aștepta furtunile să treacă

 
Vlad Pop consideră că toate ultramaratoanele (curse care implică eforturi supraomeneşti) sunt nimic pe lângă puterea și curajul micuților cu afecțiuni oncologice.
 
„De ce face Vlad asta? Pentru că alergarea lui, dincolo și mai presus de pasiune, are un scop care nu poate aștepta furtunile să treacă. Vlad aleargă pentru niște copii grav bolnavi, pe care îi cunoaște, pe care i-a vizitat de atâtea ori la spital, cărora le știe familiile, luptele, visurile și stie cât de greu le este să își revină după luni și luni de tratamente chinuitoare. Ultramaratoanele nu sunt pentru oricine, implică eforturi supraomenești. Dar Vlad consideră că toate sunt nimic pe lângă puterea și curajul micuților cu afecțiuni oncologice. Iar gândul la ei îi este combustibil magic, în toate cursele, în momentele când simte că organismul îi cedează. Efortul lui ar fi însă zadarnic fără implicarea donatorilor, a voastră, a tuturor celor care veți trimite sms BURSA, la 8844 (2 euro). Absolut toți banii strânși vor merge către bursele educaționale MagicEDU, din 2021 (500 de lei, lunar, pentru 100 de copii cu afecțiuni oncologice). Facem magie din fiecare pas!“, mai menţionează „Asociaţia Magic“.  
 

„Avem puterea de a schimba lucrurile”

 
„Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulţi oameni. Eu încerc să fiu un exemplu. Avem nevoie de 600.000 de lei, iar până în prezent am strâns fondurile pentru asigurarea a aproape 60 de burse. Orice ajutor e binevenit. Se pot direcţiona în sprijinul copiilor cu probleme şi cei 2% (formularul se poate descărca de pe site-ul oficial  al Asociaţiei Magic), iar companiile pot dona 20% din impozitul către stat. Avem putera de a schimba lucrurile, acesta este mesajul meu“, a mai precizat Vlad Pop. 
 
Sursa foto: Sorin Florea, Adi Bulboacă, arhivă personală Vlad Pop şi Asociaţia Magic.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
    

Ti-a placut articolul?

Comentarii