Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci miliarde pentru tizul lui Mazare

ro

15 Jul, 2008 00:00 1859 Marime text
1216063147.jpg

Firma SC House Consult SRL Bucuresti, apartinand lui Radu Briban, fost director ANL pe vremea lui Mitrea, a construit si macheta cartierului de locuinte pentru tineri

Unul dintre cele mai controversate subiecte de campanie a fost, cu siguranta, cel privind construirea de locuinte ieftine pentru tineri, lansat de primarul Mazare cu aproape un an inainte de a intra oficial in campanie. Promovarea acestui proiect cu un pronuntat caracter populist, electoral, a necesitat sume mari de bani, pe care primarul Constantei nu le-a platit din propriul buzunar. Astfel, desi a fost principalul beneficiar al efectelor propagandistice ale programului, datorita caruia a fost reconfirmat in functie, edilul Constantei a avut grija sa asigure fonduri pentru popularizarea proiectului din vistieria municipalitatii. Suma despre care vorbim nu este deloc neinsemnata. Adevarul este ca programul, a carui tinta principala a fost segmentul de electorat cu varste de pana la 35 de ani, a fost speculat la maximum de catre primarul Radu Mazare, care tocmai candida la momentul respectiv pentru prelungirea sederii in fotoliul de la primarie. S-a organizat chiar si un spectacol grandios pe 17 mai, unde, cu multa pompa s-a tras la sorti ordinea beneficiarilor. Inainte de evenimentul propriu-zis, insa, edilul a avut grija sa puna in scena intreaga actiune pentru a-si asigura un public numeros pe data de 17 mai. Ca urmare, in piata de la Far a aparut intr-una din zilele premergatoare evenimentului, o ghereta din termopan unde a fost montata macheta cartierului de locuinte noi si de unde s-au distribuit mape cu informatii celor interesati. Ei bine, toata distractia a costat miliarde.

Cinci miliarde pentru o macheta si cateva mape

Este greu de crezut, insa, din anuntul de atribuire, cu un titlu pompos, din care un om nefamiliarizat cu limbajul tehnic nu intelege mare lucru, aflam ca suma platita pe toneta de la Far, de catre primarie, ajunge la aproximativ cinci miliarde de lei vechi. Potrivit documentului, pentru "serviciul de proiectare si executie macheta pavilion expozitional - inclusiv vizualizarea animata a obiectivului de investitie prin intermediul unui soft de prezentare 3D si mape de prezentare a obiectivului de investitii - construire de locuinte ieftine pentru tineri, destinate cumpararii si lucrarii tehnico-edilitare aferente" municipalitatea a platit 492.072,57 lei, adica aproape cinci miliarde lei vechi. Ghereta este amplasata si acum in Piata Farului, desi nu mai are niciun spectator, pentru ca oamenii si-au pierdut interesul dupa momentul tragerii la sorti. Cu toate acestea, desi face umbra degeaba, nu putem trece cu vederea ca macheta, softul de prezentare, mapele si plasmele 3D, au costat miliarde. In afara de aceste detalii, care nu fac decat sa ne provoace o indignare inutila, interesant este cine a beneficiat de aceasta suma. Din acelasi document am aflat, fara sa ne mai mire, ca miliardele au ajuns in contul firmei SC House Consult SRL Bucuresti, clienta mai veche a Primariei Constanta.

Licitatii cu dedicatie

Reamintim ca firma House Consult a luat nu mai putin de 1,2 milioane de euro pentru proiectarea locuintelor pentru tineri. De asemenea, aceeasi firma a intocmit studiul de fezabilitate pentru oraselul lacustru, pentru care a incasat 9,5 miliarde lei vechi, dar a mai primit ceva maruntis, vreo 170 milioane de lei vechi si pe un alt studiu, legat de teleschiul nautic pe care primarul vrea sa-l construiasca pe Lacul Siutghiol. Reamintim totodata ca firma House Consult SRL Bucuresti apartine lui Radu Briban, fostul director general adjunct tehnic din cadrul Agentiei Nationale pentru Locuinte, de pe vremea ministrului pesedist, Miron Mitrea, acesta din urma fiind cunoscut ca un apropiat al primarului Mazare. Prin urmare, ne asteptam sa auzim in continuare de firma lui Briban, ori de cate ori Primaria Constanta va mai face vreun studiu de fezabilitate sau va mai avea de proiectat vreun imobil. De precizat ca, la licitatiile enumerate mai sus nu s-au facut anunturi prealabile, pentru ca si alte societati sa aiba sansa de a se inscrie. Contractele au fost atribuite prin negociere fara anunt de participare, iar justificarea acestei modalitati, deloc transparenta a fost "situatie de urgenta extrema".

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii