Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitir nou pentru comunitatea musulmană din Constanţa. Detalii exclusive prezentate de muftiul Muurat Iusuf (document)

ro

18 Sep, 2018 00:00 9306 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman va avea un cimitir nou, care va cuprinde 3.500 de morminte. Investiţia este susţinută financiar de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TİKA).
 
În acest sens, reprezentanţii Muftiatului au solicitat Primăriei Constanţa aviz de oportunitate pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal privind  reglementarea terenului extravilan, parcela A119/6, situat în municipiul Constanţa. Terenul este proprietatea municipiului Constanţa, atribuit în folosinţă gratuită Muftiatului Cultului Musulman prin HCL 383 / 30.09.2002. Acesta are numărul cadastral 246382 şi o suprafaţă de 35.000 mp.
 
„Ne dorim un cimitir nou, deoarece nu mai avem locuri în cele două cimitire ale Cultului Musulman. De aceea, vom face tot posibilul să urgentăm obţinerea avizelor necesare. Investiţia în noul cimitir este susţinută financiar de Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TİKA). Cimitirul va fi situat pe un teren spre Valu lui Traian, cu intrarea dinspre DN 3, în zona Oieria Palas. Capacitatea noului cimitir va fi de peste 3.500 de locuri. Mai mult, cimitirul va fi împrejmuit, va avea alei, iar mormintele vor fi numerotate. La intrarea în cimitir vom avea un bloc administrativ şi o casă mortuară. De asemenea, vom avea un dispozitiv electronic care va conţine o hartă a cimitirului, în aşa fel ca toţi să găsească mormintele persoanelor dragi“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf.
 
În acest context, el a mai precizat că înmormântarea va începe din partea stradală şi că nu vor exista tratamente preferenţiale, indiferent de persoană. „Toţi vor fi înmormântaţi la rând, deoarece în faţa lui Allah toţi suntem egali. La rândul nostru, va trebui să ne îngrijim de morminte şi să întreţinem curăţenia“, a mai precizat muftiul Muurat Iusuf. Reamintim că, potrivit ultimului recensământ, cel din 2011, cei mai mulţi musulmani declaraţi din România sunt în judeţul Constanţa - 43.279.
 
Revenind la documentaţia depusă la Primăria Constanţa, pe zona care face obiectul studiului se propune realizarea unui cimitir uman musulman. Realizarea obiectivelor propuse este justificata din următoarele puncte de vedere: necesitatea realizării acestei funcţiuni pentru comunitatea musulmană, prin utilizarea resursei existente de teren; terenul este amplasat în exteriorul arealului urban, în extravilanul municipiului Constanţa, dar în zona metropolitană a acestuia; lotul studiat are o bună accesibilitate, dată de DN 3. Lotul studiat este amplasat în zona metropolitană a municipiului Constanţa, accesul realizându-se din drumul DN 3, artera de importanţă majoră la nivelul Regiunii de Sud-Est.
 
Potrivit certificatului de urbanism emis de Primăria Municipiului Constanţa, având nr. 3331, din 1.11.2017, terenul se află în extravilanul municipiului Constanţa, în UTR-ul EX2 - Culoare rezervate pentru dezvoltarea reţelei rutiere majore şi a spaţiilor plantate de protecţie. Vecinătăţile imediate sunt: la nord - teren în extravilanul municipiului Constanţa; la est - parcela nr. cadastral 246384; la vest - teren în extravilanul municipiului Constanţa, la sud – DN 3.
 
„Obiectivul Cimitir Uman Musulman modifică propunerile PUG Municipiul Constanţa, motivul pentru care a fost necesară elaborarea documentaţiei urbanistice de faţă. Realizarea cimitirului şi a dotărilor sale aferente se poate face etapizat, conform unui program de
etapizare a investiţiei, care se va stabili împreuna cu beneficiarul lucrării.
 
Este obligatorie orientarea sălii de rugăciune şi a locurilor de veci pe direcţia Qibla - este direcţia în care se îndreaptă un musulman atunci când îşi face rugăciunea. Este stabilită către Kaaba, care se află
în Mecca. Se recomanda evitarea orientării nord a dormitoarelor (locuinţa de serviciu a administratorului). Clădirile vor fi amplasate pe terenul cu suprafaţă de 35.000 mp din acte, conform retragerilor specificate“, se arată în avizul de oportunitate pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal privind reglementarea terenului extravilan, parcela A119/6.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta documentaţia depusă la Primăria Constanţa de Muftiatul Cultului Musulman.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii