Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca la taraba zarzavagiilor Ce nereguli a descoperit Camera de Conturi la o regie a Primăriei Constanţa (document)

ro

08 Feb, 2014 00:00 3238 Marime text
Camera de Conturi Constanţa a efectuat în perioada 1 aprilie - 28 mai 2013, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, regie aflată în subordinea Primăriei Constanţa.
Din sinteza rezultatelor acţiunilor de control desfăşurate la Regia Primăriei Constanţa au rezultat abateri financiar-contabile în sumă de 661.000 de lei.
 
Clienţi incerţi, menţinuţi în contul de clienţi curenţi
 
Neregulile depistate în cadrul Regiei nu sunt puţine. Primele constatări a Camerei de Conturi fac referire la exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit că unele penalităţi aferente clienţilor incerţi în valoare estimată de 276.000 de lei au fost evidenţiate eronat în contul clienţi curenţi, deşi debitele de bază au fost trecute în contul de clienţi incerţi. Mai precis, s-au menţinut în contul de clienţi curenţi parteneri ale căror raporturi contractuale erau încetate sau în litigiu.
 
Nereguli în preluarea documentaţiilor aferente Campusului social Henri Coandă
 
Tot inspectorii au constatat că au fost preluate de la Primăria Constanţa documentaţiile şi studiile de fezabilitate aferente obiectivului de investiţii „Unităţi locative modulare - Campus social Henri Coandă” în sumă de 208.000 de lei, fără ca această sumă aferentă documentaţiilor şi studiilor de fezabilitate să fie înregistrată în valoarea obiectivului de investiţii.
 
Bani neînregistraţi în evidenţa contabilă
 
Inspectorii mai notează în raport şi o abatere în sumă de 100.000 de lei. Acesta este valoarea imobilului construit în temeiul unui contract de asociere pentru modernizarea, exploatarea şi construcţia Pieţei şi Halei din zona
Autogara Sud, valoare ce nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă a RAEDPP Constanţa. Mai departe, în sinteza rezultatelor acţiunii de audit se consemnează faptul că în soldul contului de creditori s-au constatat sume conform prevederilor legale în valoare de 8.000 de lei, care nu au fost înregistrate ca venituri.
 
Deficitari la capitolul controlului intern
 
La capitolul Organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de intern (inclusiv audit intern), inspectorii reţin faptul că verificarea internă nu a fost organizată conform OMFP numărul 946/2005.
 
Au uitat să calculeze penalităţile clienţilor debitori
 
Nereguli sunt şi în privinţa modului de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege. Inspectorii Camerei de Conturi Constanţa susţin în acest sens că pentru o parte dintre clienţi, având ca ca obiect exploatarea unor imobile (spaţii cu altă destinaţie) administrate de RAEDPP care nu şi-au îndeplinit corespunzător obligaţiile contractuale, nu s-a procedat la stabilirea/facturarea, înregistrarea şi încasarea penalităţilor aferente debitelor neachitate la termen, la control fiind stabilite venituri suplimentare din penalităţi în valoare de 460.000 de lei.

De asemenea, s-au constatat venituri nerealizate de către regie în sumă totală de 182 mii lei, reprezentând diferenţe de chirie faţă de limitele stabilite prin hotărâre de consiliu local. „Penalităţile de întârziere aferente unor creanţe din semestrului II 2012 în valoare de 24 mii lei au fost facturate şi înregistrate în anul 2013, contrar cerinţelor contabilităţii de angajamente”, se mai arată în raport. În cazul capitolului Calitatea gestiunii economico-financiare, inspectorii notează că suma de 44.000 de lei plătită pentru servicii de organizare a unor evenimente sportive a fost înregistrată în mod eronat ca şi cheltuială deductibilă, fiind diminuată obligaţia de plată a impozitului pe profit. La cel din urmă punct, se reţine faptul că a fost dedusă în mod eronat TVA în sumă estimată de 803.000 lei aferentă investiţiilor efectuate la obiectivul de investiţii ,,Unităţi locative modulare - Campus social Henri Coandă”, obiectiv care este proprietatea U.A.T.M. Constanţa. Cu privire la această abatere, echipa de control a solicitat control fiscal din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa.
 
Controlul, urmat de recomandări şi măsuri privind respectarea legii
 
Reprezentanţii Camerei de Conturi au făcut Regiei câteva recomandări, dar au dispus în acelaşi timp şi o serie de măsuri. „În actul de control întocmit s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţelor contabile şi a sistemului de control intern. Pentru abaterile constatate mai sus care nu au fost remediate în timpul controlului, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii în cauză pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor”, se arată în sinteza rezultatelor acţiunii de audit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 08 Feb, 2014 09:50 Daca as fi in locul primarului i-as intreba pe inspectori "Ce cautati voi in Regia Mea Autonoma ?" sau le-as spune salariatilor din primarie ca "Situatia e cotoioasa fratilor !" In tot cazul,in mod sigur primarul s-a gandit la Regimul Opresiv de Tip Stalinist si a propus desfiintarea Camerei de Conturi a Romaniei sau modificarea Constitutiei.Intre cladirea Camerei de Conturi si cladirea Primariei poti sa arunci biletele de amor cu o prastie.Eu intreb cate controale a facut Camera de Conturi in ultimii 14 ani,ce masuri a luat si unde a pitit masurile luate ?