Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:19 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arestat pentru 29 de zile în capitală Cine l-a turnat la DNA pe avocatul constănţean „Vava", renumit pentru dosarele sale

ro

18 Oct, 2012 01:00 5545 Marime text
DESCHIDERE_Avocat_-_Mihai_Valeriu_Adrian_-_sursa_foto_www.realitatea_net.jpgFără niciun apropo, menţionăm că printre foştii clienţi ai avocatului arestat se numără Petrică Tomescu, Lucian Călimărea, inspectorul vamal Dan Ioan Didilescu, poliţişti şi oameni de afaceri

Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei capitalei şi-a deschis porţile pentru un avocat din cadrul Baroului Constanţa. Ieri, la solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Valeriu Adrian Mihai, cunoscut pe plan local şi sub apelativul „Vava", a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Din documentul DNA cu numărul 753/VIII/3, dat publicităţii ieri, reiese că Vava este acuzat de presupusa săvârşire a infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Valeriu Adrian Mihai apare în SC Acord SRL, unitate ce ar deţine terasa Babylon din Constanţa. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii unităţii comerciale, însă acest lucru nu a fost posibil.

Avocatul constănţean Valeriu Adrian Mihai a fost arestat în capitală! Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Mihai să fie dus în spatele gratiilor pentru următoarele 29 de zile. Conform datelor puse la dispoziţie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada februarie 2011 - iunie 2012, „inculpatul Mihai Valeriu Adrian a pretins de la un denunţător 8.000 de euro, din care a primit 2.500 de euro şi acte de înstrăinare fictivă de bunuri pentru suma de 20.000 de lei (cu rol de a garanta primirea ulterioară a banilor)". Organele de anchetă susţin că, „în schimb, inculpatul Mihai Valeriu Adrian a promis că va interveni pe lângă organele judiciare penale, astfel încât denunţătorul să beneficieze de înjumătăţirea pedepsei în dosarul penal în care era cercetat în acea perioadă". Din documentul DNA cu numărul 753/VIII/3 mai reiese că „inculpatului Mihai Valeriu Adrian i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 16 octombrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore". Ieri, avocatul a fost prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Tot ieri, instanţa de judecată a decis încătuşarea lui Vava în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei capitalei.

Legătura cu dosarul „Portul"

După cum precizam şi mai sus, pe plan local, Valeriu Adrian Mihai este cunoscut ca şi „Vava", iar de-a lungul timpului a apărat diverse persoane din varii domenii. Fără niciun substrat, ZIUA de Constanţa prezintă o scurtă trecere în revistă a activităţii avocatului, din ultima perioadă. Astfel, printre foştii clienţi ai avocatului arestat se află Petrică Tomescu, zis şi Frumuşelul, Lucian Călimărea, dar şi oameni ai legii cercetaţi în ancheta demarată în 2009 la Serviciul Rutier Constanţa, unde mai mulţi poliţişti au fost acuzaţi de corupţie. Un alt dosar intens mediatizat în care a apărut şi Valeriu Adrian Mihai este cel cunoscut generic „Portul". În această cauză penală, care în prezent se află la Curtea Supremă de Justiţie, Vava l-a apărat pe Dan Ioan Didilescu, inspector vamal în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa. Trimis în judecată tot de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Didilescu este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi luare de mită. Alături de Didilescu, în prezent, la Curtea Supremă de Justiţie a României mai sunt judecate şi alte persoane, cum ar fi senatorul PC Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi Sunai Cadîr, fost director al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa.

avocat_-_curtea_de_apel_bucuresti.jpg

Scandal cu stripper-ul Iani Jaca

În scurta trecere în revistă a dosarelor legate de Vava nu putem sări peste cel în care stripper-ul Iani Jaca şi tovarăşii săi, Constantin Claudiu Coman şi Răzvan Ştefan Moroianu, au ajuns în spatele gratiilor. În 2010, la vremea scandalului, organele de anchetă au susţinut că, aproape de Clubul Crush, în urma loviturilor primite de agentul de poliţie Cătălin Croitoru, de 25 de ani, din cadrul Secţiei 2 Poliţie, acesta a căzut cu capul de asfalt şi şi-a pierdut cunoştinţa. În acest incident au mai apărut şi numele altor oameni ai legii, respectiv procurorul Cătălin Magdalena, de la Parchetul Judecătoriei Constanţa, precum şi judecătoarele Ruxandra şi Cristina Grecu, Lavinia Mihaela Cîrciumaru şi Iulia Taloş, toate din cadrul Judecătoriei Constanţa. În această cauză, Valeriu Adrian Mihai l-a apărat pe Constantin Claudiu Coman. De menţionat că, în ultima perioadă, Valeriu Adrian Mihai a profesat mai mult în Bucureşti. Potrivit unor voci, până la acest moment, procurorii DNA nu ar fi ajuns în biroul avocatului din Constanţa în vederea ridicării vreunui document. Referitor la arestarea lui Vava, DNA Bucureşti ţine să facă precizarea că „punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

Ti-a placut articolul?

Comentarii