Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:46 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​ANI insistă ca Radu Mazăre să fie controlat la avere. Un alt magistrat a refuzat să judece dosarul

ro

21 Jan, 2017 00:00 7272 Marime text
Claudiu Răpeanu a respins, în decembrie 2015, acţiunea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva raportului dat publicităţii de ANI, la jumătatea lunii iunie 2015
 
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au luat o nouă decizie definitivă în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate solicită ca Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, să fie controlat la avere!
 
Aşa cum arătam şi în ediţia anterioară, iniţial, cauza fusese trimisă spre soluţionare unui magistrat, însă acesta a refuzat să judece dosarul. Concret, magistratul a formulat o cerere de abţinere, solicitare acceptată, pe data de 21 decembrie 2016, de judecătoarea Andreea Bianca Andruş, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Pe data de 17 ianuarie, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au admis cererea de abţinere formulată de judecătorul Claudiu Răpeanu, din Secţia a II-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa. Decizia este definitivă.
 
Având în vedere cele mai sus precizate, în locul judecătorului Claudiu Răpeanu va veni un alt magistrat.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii ANI spun că „obiectul dosarului îl reprezintă acţiunea formulată în contencios administrativ de către Agenţia Naţională de Integritate pentru anularea actului administrativ reprezentat de Ordonanţa din data de 29 septembrie 2015 emisă de Comisia de Cercetare a Averilor constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, şi repunerea pe rol a procedurii de control al averii persoanei cercetate Mazăre Radu Ştefan“.
 
Concret, „prin raportul de evaluare nr. 24343/G/II din 17 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor, constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa pentru confiscarea diferenţei semnificative în cuantum de 137.570 de euro şi 143.818 lei, sume care nu au putut fi justificate de domnul Mazăre Radu Ştefan, fost primar al municipiului Constanţa“, se mai arată în informarea ANI.
 
„În urma desfăşurării activităţii administrative specifice, Comisia a dispus, în temeiul art. 413 alin. 1, pct. 2, Cod procedură civilă, suspendarea controlului până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 2/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi, în temeiul art. 104, alin. 1, lit. c din Legea nr. 115/1996, a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie în vederea efectuării de cercetări penale cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către persoana cercetată Mazăre Radu Ştefan a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 din Codul penal, având în vedere omisiunea menţionării în declaraţiile de avere aferente anilor 2008 - 2010 a sumelor de bani deţinute în conturile bancare deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel“, conform ANI.
 
Împotriva acestei soluţii, reprezentanţii ANI au formulat plângere prealabilă, care a fost respinsă prin Ordonanţa nr. 1 din 22.01.2016 a Comisiei de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.
 
Având în vedere soluţia Comisiei de Cercetare a Averilor, Agenţia Naţională de Integritate a formulat acţiune în instanţă, în temeiul prevederilor din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitând instanţei anularea ordonanţei din data de 29 septembrie 2015 şi repunerea cauzei pe rolul comisiei, în vederea efectuării acţiunii de control cu privire la averea lui Radu Ştefan Mazăre.
 
Potrivit surselor noastre, dosarul penal nr. 2/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este cel cunoscut generic cu numele „Henri Coandă“, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
De menţionat că judecătorul Claudiu Răpeanu a respins, în decembrie 2015, acţiunea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva raportului dat publicităţii de ANI, la jumătatea lunii iunie 2015, prin care inspectorii de integritate au anunţat „constarea unor indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, motiv pentru care Agenţia a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie“.
 
Citeşte şi: 
 
Acţiunea lui Nicuşor Constantinescu împotriva raportului ANI, respinsă
 
ANI a sesizat DNA
Nicuşor Constantinescu, un nou proces cu inspectorii de Integritate

 
În luna octombrie 2015, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior Laurian Anastasof, a trimis Curţii de Apel Constanţa o scrisoare de mulţumire pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a convocării de specialitate a consilierilor juridici din Statul Major al Forţelor Aeriene.
 
„Am apreciat receptivitatea, promptitudinea şi profesionalismul din Curtea de Apel Constanţa, în special ale magistratului Claudiu Iulian Răpeanu, şi vă rog să-i transmiteţi mulţumirile mele, la care adaug urările mele de succes şi cât mai înaltă performanţă profesională. Reuşita acestei activităţi a fost posibilă datorită sprijinului acordat în soluţionarea problemelor specifice pentru atingerea obiectivelor propuse“, se mai arată în scrisoarea semnată de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior Laurian Anastasof.
 
Citeşte şi:
 
Statul Major al Forţelor Aeriene, scrisoare de apreciere pentru judecătorul constănţean Claudiu Răpeanu (document)
 
Radu Ştefan Mazăre este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“;
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei, în aprilie 2015, alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu;
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. Cauza a fost trimisă spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie la finele anului trecut;
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (1 aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii