Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchete după eutanasierea căţelului Bursuc Decebal Făgădău - „Dacă aşa tratăm câinii, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“ (documente+galerie foto)

ro

03 Jun, 2015 00:00 13515 Marime text

A trecut aproape o săptămână de când Bursuc, „o jumătate“ de căţel maidanez, crescut şi îngrijit de Liviu, şi el un om al străzii, a fost luat de lângă cel care îi alina rănile, pentru a fi eutanasiat. Căţelul, căruia îi mai rămăseseră doar două picioare funcţionale, era singurul companion al omului, cei doi avându-se doar unul pe celălalt. Povestea lui Bursuc i-a emoţionat pe mulţi, reţelele de socializare fiind pline de imagini înfăţişându-l pe căţelul cu ochi blânzi care suferea de paraplegie şi care a fost trimis la moarte după ce a fost luat de lângă stăpânul său.

Cu puţinii bani pe care îi câştiga din cerşit, Liviu a reuşit să îi construiască prietenului său un dispozitiv cu ajutorul căruia animalul se putea mişca. Asta până pe 27 mai, când, în urma unor sesizări făcute de mai multe persoane către Asociaţia Chinologică Hobby Constanţa, căţelul a fost luat de reprezentanţii Biobazei animalelor fără stăpân din Constanţa. „Am primit mai multe sesizări referitoare la acel căţel. Mai întâi, m-a sunat o doamnă, să îmi semnaleze cazul său, să îmi spună că acel căţel se chinuie. După aceea, m-a sunat şi un bărbat care mi-a spus acelaşi lucru, că e un căţel maltratat, care are mandibula ruptă şi are o boală de piele. Văzând că sunt tot mai multe persoane care mi-au adus la cunoştinţă aceste lucruri, am semnalat şi eu situaţia mai departe la Poliţia Locală şi la Biobază“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Zeadin Murat, coordonator delegat al Asociaţiei Hobby.

Zeadin Murat - „Pentru unele animale, cea mai bună soluţie este eutanasia“

Dacă un om îşi dă puţinii bani pentru a ajuta un căţel să meargă şi hrăneşte sufletul care îi ţine de urât, este puţin probabil ca tot el să îi facă rău.
„Eu nu l-am văzut pe acel căţel, doar am transmis mai departe cele sesizate de cei care m-au contactat, pentru că eu nu am puterea de a lua alte măsuri. Dacă se face cineva vinovat de moartea acelui căţel, în cazul în care cele scrise în fişa de observaţie nu au fost întocmai reale, acela este medicul veterinar, însă, ca orice medic, a depus un jurământ şi nu cred că ar fi făcut rău voit unui animal. Sunt cazuri în care, pentru unele animale, cea mai bună soluţie este eutanasia, pentru a le curma suferinţa“, a adăugat Zeadin Murat.
 
Pagina de Facebook a Primăriei Constanţa, dar şi alte pagini specializate în protecţia animalelor au „luat foc“ ca reacţie la cazul câinelui îngrijit, până săptămâna trecută, de un om al străzii. „De ce aţi omorât căţelul care avea cărucior de căţel cu handicap şi aparţinea unui om al străzii din Constanţa? Adică, în România, oamenii străzii nu au dreptul să aibă căţel? Se ştie deja în toată lumea că aţi ucis acel căţel imediat după ce a fost luat cu japca de hingheri… Nu trebuia, prin lege, să-l ţineţi 14 zile? Sau legea o faceţi dumneavoastră acolo? Poza căţelului a fost pusă şi pe pagina preşedintelui şi pe pagina ANSVSA“, a scris cineva. „Ruşinea Europei şi a lumii! Deja străinii se interesează de acest caz!“, a scris o altă femeie. 

Pagina de Facebook a Primăriei Constanţa, „incendiată“

„În data de 27.05.2015, ora 8.00, s-a înregistrat la «Adăpostul animalelor fără stăpân» sesizarea numărul 7357 înaintată de câtre Asociaţia Chinologică Hobby Constanţa. În adresa mai sus menţionată, se precizează că un om al străzii bate un câine de talie mică, cu picioarele rupte şi care suferă de o boală de piele gravă. Reprezentanţii SC Puppy Vet SRL au constatat că aspectele sesizate se adeveresc, ridicând câinele de pe domeniul public în prezenţa agenţilor Poliţiei Locale şi ducându-l la Adăpostul animalelor fără stăpân spre examinare şi tratament de urgenţă. (...) Ca atare, eutanasierea a fost realizata în conformitate cu legislaţia în vigoare“, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei - Sesizări şi Răspunsuri Ecarisaj Constanţa.

Decebal Făgădău - „Dezavuez «canicidul»“


Situaţia „jumătăţii“ de căţel Bursuc a ajuns şi la urechile viceprimarului cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, care a precizat că vor fi luate măsuri în acest caz. „Poziţia mea fermă: Dezavuez «canicidul», dezavuez violenţa de orice formă şi sunt împotriva capturării violente a câinilor comunitari. Este o problemă oarecum împărţită ca responsabilitate. Pentru a afla exact cum stă situaţia, astăzi (n.r. ieri), am dispus declanşarea unei anchete. Voi aplica întocmai prevederile legale, iar cei vinovaţi vor plăti“, a declarat acesta, la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local de ieri. „De asemenea, voi solicita companiei ce are contract cu municipalitatea să normalizeze comunicarea cu cetăţenii, să organizeze târguri de adopţii, aşa cum este normal, să normalizeze modul de adopţie a câinilor comunitari, sau, în caz contrar, reziliem contractul. Nu sunt un susţinător al deciziilor radicale, dar dacă aşa ne tratăm câinii comunitari, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“, a explicat Făgădău.

Firma ce are în grijă câinii fără stăpân, cu zero angajaţi


Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea societăţii Puppy Vet SRL, însă, la unul dintre numerele de telefon menţionate pe fişa de la Registrul Comerţului a răspuns o persoană care a afirmat că nu are nicio legătură cu această firmă, iar la un alt număr de telefon, persoana de la celălalt capăt al firului ne-a spus că asociaţii pot fi contactaţi în cursul zilei de azi.
SC Puppy Vet SRL, firma care se ocupă de animalele fără stăpân din Biobaza Constanţa, a fost înfiinţată în 1998, în comuna Cogealac. În prezent, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului valabile la data de 2 iunie 2015, firma este administrată de Daniel Ionuţ Radu, născut în 1988, în Constanţa, în baza numirii datate aprilie 2013. Asociat unic în firmă este Elena Laura Martinez, din Vaslui. Niciunul dintre cei doi nu mai apar la momentul acesta implicaţi în alte firme.

Potrivit Vrăjitorul.eu, firma care se ocupă de activităţi veterinare, având un capital social de 200 de lei, a încheiat anul 2013 cu un profit de 57.056 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 1.304.774 de lei, având zero salariaţi. Înainte de a se numi Puppy Vet, firma funcţiona în Ovidiu cu denumirea Alfmob Exim SRL, avându-l ca unic asociat pe Adrian Mihai Mânăstireanu.
 
Cât despre contractele pe care municipalitatea le are cu Puppy Vet SRL, acestea au fost destul de generoase. Primul datează din anul 2007, când, pentru Serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa, Primăria a încheiat un acord-cadru pe următorii patru ani cu firma Puppy Vet SRL, contra unei sume de aproximativ 4 milioane de lei. Adjudecatarul putea subcontracta contractul în limita unei sume de 16.000 de lei fără TVA pe lună, pentru serviciul de neutralizare cadavre (ambalare sac individual, transport incinerator, incinerare), fără a depăşi suma de 768.000 de lei/4 ani, fără TVA.
 
În 2012, a fost publicat anunţul de atribuire nr. 122499/16.03.2012, având ca obiect „Serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public din municipiul Constanţa“. Anunţul implica încheierea unui acord-cadru cu adjudecatarul. Un singur ofertant s-a găsit pentru acest contract, a cărui valoare a fost de 4.388.400 de lei, acela fiind Puppy Vet SRL.

„Vrem să îl adoptăm pe Bursuc!“


Ieri, în faţa Clinicii Veterinare a animalelor fără stăpân din Constanţa, din strada Vârful cu Dor nr. 5, s-au adunat mai multe persoane care au venit să ceară explicaţii conducerii Biobazei. „Unde este Bursuc? Vrem să îl adoptăm pe Bursuc! Unde este, el trebuia ţinut, conform legii, 20 de zile la Ecarisaj, timp în care, dacă dorea cineva să o facă, putea fi adoptat“, au replicat protestatarii. Aceştia au dorit să stea de vorbă şi cu medicul veterinar care l-a examinat pe Bursuc. În fișa clinică de observație întocmită de acesta - care poate fi consultată în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa -, se precizează că patrupedul suferea de peodemodecie generalizată (râie), avea membrele posterioare fracturate, maxilarul inferior fracturat, fractură de coloană vertebrală lombară, paraplegie, hemoragie internă și ruptură diafragmatică.

Reprezentant al Primăriei - „Nu suntem într-un spital uman“

Cu toate acestea, potrivit Cristinei Itoafă, şef Serviciu în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare, Administrativ şi Tehnico-Economic, serviciul de Ecarisaj nu este dotat cu aparatura necesară efectuării unor radiografii sau ecografii. „Medicul îşi exercită profesia în baza înscrierii în Colegiul Medicilor Veterinari şi ştie foarte bine în ce bază a pus acel diagnostic. Nu cred că există aparatură pentru radiografie sau ecografie. Nu suntem într-un spital uman. Medicul veterinar cunoaşte foarte bine simptomele“, a declarat aceasta. Cristina Itoafă a adăugat că decizia de eutanasiere nu este semnată decât de medic, nu şi de reprezentatul Primăriei: „Nu s-a aşteptat o perioadă de şapte zile, medicul a încercat să îi acorde ajutor, de aceea a fost ridicat de pe domeniul public. Asta a fost decizia medicului, care a considerat că nu poate fi ţinut în viaţă, pentru că s-ar fi chinuit inutil. Avizul pentru eutanasiere nu are semnătura reprezentantului Primăriei, pentru că doctorul a considerat că trebuie eutanasiat de îndată, pentru a-i înlătura suferinţele“.
 
Am încercat să obţinem şi un punct de vedere din partea medicului veterinar care l-a examinat pe Bursuc, însă acesta se afla în trafic şi nu a dorit să facă nicio precizare, adresându-ne rugămintea să îl căutăm a doua zi. Facem precizarea că, dacă ne va răspunde, vom publica afirmaţiile sale într-o ediţie viitoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Diana 04 Jun, 2015 15:28 Acum 3 saptamani mi-au luat catelusa din fata portii la ora 8 dimineata ,bunica mea ia rugat sa o dea inapoi ca este a noastra si iese singura din curte .Ei au luat-o , i-au ras bunicii in nas si ne-au spus sa o luam de la biobaza. Stiam ca au program cu publicul intre orele 14-16. Am fost acolo asteptand sa mi-o dea inapoi ,domnul doctor veterinar mi-a spus ca pot sa o iau peste 8 zile pentru ca trebuie sa o sterilizeze si ma costa 40 de lei.Am intrat si sa o recunosc saraca nici nu a venit la mine s-a ascuns in cotet si ramaia.Peste 8 zile am fost si mi-am luat catelusa speriata,nemancata,operata si slabita. Nu se simte prea bine este foarte speriata si deprimata nu stiu cat de mult au chinuit-o .Nu mi se pare normal sa ia cainii care au stapan doar pentru a-si baga bani in buzunar in timp ce in fata biobazei stau cainii comunitari fara cercei in ureche si se plimba de colo-colo
  • Ciudat 04 Jun, 2015 08:02 Pai am inteles ca era vorba de asociatie pentru protectia animalelor!!!! Ei l-au reclamat. Deci o asociatie pentru protectia animalelor ii pune pe jar pe iubitorii de animale. Nu mai inteleg nimic...
  • Proprietate 03 Jun, 2015 21:43 Cainele acela nu era proprietatea nimanui. Nu avea acte, nu avea carnet de sanatate, nu avea nimic.
  • ghiocel 03 Jun, 2015 21:18 O mare ticalosie! Popr barbar ,las, crud si primitiv! Asteptam cu nerabdare masurile luate impotriva dr. veterinar si a lui Zeadin Murat.Ne e rusine cu asemenea oameni ! Toata Europa ne arata cu degetul din cauza unora ca ei !
  • Iria Barradas 03 Jun, 2015 17:22 Ceea ce știm aici, în Brazilia este că românii sunt rele, torționarii și sunt răi și dragoste mutila animalele pentru mai multe zile și se simt satisfacție în uciderea ei.
  • E aproape imposibil 03 Jun, 2015 13:00 Nu pot exista decat doua legi, una a CAPTURARII - ridcare, cazare, eutanasiere - si RETERITORIALIZARE, adica lasarea cainelui in teritoriu pana la disparitia sa naturala. Nu exista o a treia cale, deci capturam aceste animale sau le lasam pe strazi. Sterilizarea este o falsa solutie, pentru ca poti controla eventual sterilizarea strazilor, dar este aproape imposibil de verificat spatiul privat. Masa de caini din teritoriu se va umple treptat prin abandon, pana cand se va ajunge la suprapopulare, ca in anii 2008-2013. Oprirea abandonului e o utopie, nu o realitate. Europa are o rata aproape constanta de abandon - tarile europene au intre 60.000 si 100.000 de animale abandonate anula - insemnand ca din pacate abandonul nu poate fi oprit. Rata de eutanasiere in Europa este impresionanta, continua de zeci de ani si va continua. In Europa eutanasierea animalelor fara stapn e considerata o actiune umana, pentru ca pe strazi aceste animale au 0 sanse de supravietuire. Asta pentru ca europenii nu construiesc custi ilegale, nu aduc la 6 dimneata galeti de plastic cu biscuiti inmuiati in supa si nu decupeaza peturi pentru apa. Exista legi drastice, legi care exista si la noi, in tara lui "asa vrea muschiul meu". Legal vorbind aceste animale vor muri de frig, de foame si de sete, deoarece spatiul verde din jurul blocului, strada sau parcul sunt SPATII PUBLICE, unde nu se pot depozita deseuri menajere. Infectia prin fecale nu afecteaza doar oamenii, ci si cainii. Prin fecale se poate infecta o intreaga strada de animale - cainii miros frecvent solul - si stim din anii precedenti cata mizerie a existat pe spatiul verde. Din fericire nu doar serviciile de ecarisaj intra in ecuatie, ci si serviciile de sanatate publica, care pot fi notificate atunci cand exista o infectie cu resturi menajere. Autoritatile care mentin spatiile publice pot ridica acele custi si cutii de carton infecte, iar daca spatiul este un pericol pentru sanatate atunci se pot aplica amenzi usturatoare. Legal vorbind exista 0 sanse ca un animal sa supravietuiasca pe domeniul public.
  • mihai 03 Jun, 2015 12:23 Ce repede s-a autosesizat domnul"primar''Fagadau cand este vorba despre animale fara stapan.Dar la plangerile depuse la primarie de locatarii din zona cartierului Henri Coanda de ce nu se ocupa?Regretabil ce s-a intamplat cu acel catel,dar regeretabila este si situatia din zona Galeriilor Soveja,str.Tulcei,Tomis 3,Tomis Nord.
  • NICU PETRE 03 Jun, 2015 11:57 Decebal Făgădău - „Dacă aşa tratăm câinii, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“ !!!! un caraghios care se face că nu știe ce se întâmplă la hingherie. Păi cine le dă bani la hingheri ?
  • maimai 03 Jun, 2015 10:32 daca acel caine a ajuns batut la ecarisaj, numai hingherii l-au adus in acea situatie. omul acela nu i-a facut rau niciodata. in schimb peste tot in tara hingherii maltrateaza cainii pe care ii prind.
  • maimai 03 Jun, 2015 10:25 Zeadin Murat, care s-a folosit de insemnele politiei pentru a scrie o scrisoare in nume propriu conform legii trebuie sa faca puscarie. Daca folosesti antentul mai ales al politiei pentru a atrage efecte juridice este infractiune si se pedepseste cu inchisoare. El spune ca din greseala a folosit acel antet. dar daca il avea si l-a folosit inseamna ca l-a folosit si cu alte ocazii. toti cei care au primit de la acest individ adrese semnate in nume propriu cu antetul politiei sa comunice de urgenta pe facebook pe grupurile dedicate protectiei animalelor. se vor face demersurile necesare pentru a fi deferit justitiei. vom merge pana la a cere demisia politistilor direct la presedintie in cazul in care politia nu-i va deschide dosar penal pentru ceea ce a facut.
  • Horatiu 03 Jun, 2015 10:07 Mi-au luat cainele din fata portii dimineata la ora 5, chiar din fata mea.Ii dadusem drumul pe strada cateva minute, asa cum fac si ceilalti vecini. La un moment dat,au tabarat pe el vreo 4 haidamaci cu fete de recidivisti, desi era un caine de talie mijlocie spre mare,bland si jucaus, l-au facut covrig, l-au varat intr-o plasa si l-au bagat in duba. N-am sa uit niciodata cat de ingrozit era si cum schelalaia disperat. Degeaba i-am rugat sa-mi lase cainele, mi-au ras in fata si daca mai insistam mai aveau putin si ma luau la bataie. In viata mea nu am simtit atata neputinta si umilinta. Mi-au spus ca trebuia sa-l tin in lesa (cainele avea zgarda lui iar eu eram la cativa pasi de el. M-am urcat repede in masina si m-am dus dupa ei in speranta ca voi putea sa-mi recuperez catelul. Nici gand sa induplec pe cineva, asa ca m-am dus direct la biobaza. Acolo mi-au spus sa revin pe la ora 13. Am revenit la ora 13. In fata biobazei era plin de persoane care, ca si mine venisera sa-si revendice propriile animale de companie. Printre ei si vecinul meu. Mi-am recuperat cainele traumatizat si speriat, dupa ce mi-au facut pentru el act de adoptie.A murit dupa cateva luni din cauza unei discopatii severe. Ii afectasera iremediabil coloana atunci cand l-au ridicat si l-au bagat cu forta intr-o plasa cu un diametru mult mai mic decat talia lui. Gradat nu a mai putut sa-si miste picioarele din spate, apoi nu s-a mai putut misca deloc. Am asistat neputinciosi la toata suferinta lui, pana cand s-a stins.
  • felicia 03 Jun, 2015 08:38 Peste tot, numai abuzuri.
  • cris 03 Jun, 2015 01:11 Eutanasia, nu in Romania!
  • Mira 03 Jun, 2015 00:31 Foarte INTERESANT< domnule Murat, cum apar ACUM in declariile dumitale ELEMENTE din examenul medical ....care l-a condamnat pe Bursuc la Moarte, si care NU coincid cu oamenii care il vedea ZI de ZI....foarte interesant...si totusi la ce ORA ai trimis sesizarea catre Biobaza ? si cum ? prin email ? prin fax ? Inainte de orele 10 dimineata in 27 mai ? sau DUPA ? Sincer ? Asociatia "Hobby" ar trebui sa-ti spuna La Revedere....