Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident mortal în șantierul Damen Shipyards Mangalia! Inculpații achitați definitiv la 12 ani după tragedie

ro

30 Jun, 2023 00:00 2393 Marime text
 
 
  • Conform anchetatorilor, în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orelor 09.30, un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale.
  • La scur timp, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia, unde a fost diagnosticat cu politraumatism ale membrelor și hemoragie internă, iar din cauza stării medicale grave a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța, unde la data de 18.06.2011, a decedat.
  • La 12 ani după tragedie, Curtea de Apel Constanța a închis definitv dosarul prin achitarea inculpaților, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.   
 
 
Final de proces în cazul accidentului mortal de muncă din 2011 de la șantierul Damen Shipyards Mangalia! Tragedia a avut loc în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orelor 09.30, când un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale. În cauză, procurorii au trimis în judecată două persoane: un macaragiu și un operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), acesta având ca atribuții responsabilitatea cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare.
 
Cei doi au fost achitați definitiv pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, în baza art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal față de inculpați nerespectarea obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Totodată, magistrații au respins ca nefondate acțiunile civile formulate de părțile civile
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.
 
Conform anchetatorilor, în dimineața zilei de 18 iunie 2011, în jurul orelor 09.30, un muncitor a fost lovit de cârligul unei macarale.
 
La scur timp, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia, unde a fost diagnosticat cu politraumatism ale membrelor și hemoragie internă, iar din cauza stării medicale grave a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Județean Constanța, unde la data de 18.06.2011, a decedat.
 
Cercetarea penală, aproape cinci ani.
 
În aprilie 2016, procurorii au trimis în judecată două persoane: E.A., macaragiu în cadrul unei societăți subcontractoare, și N.M., operator responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor (RSTVI), acesta având ca atribuții responsabilitatea cu supravegherea și instruirea profesională a personalului de exploatare.
 
Prima instanță – achitări și amendă penală
 
În luna februarie 2019, instanța a decis achitarea inculpaților pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, în baza art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen -fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal față de cei doi inculpați pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ca urmare a intervenirii prescripșiei.
 
În continuare, magistrații au stabilit în sarcina inculpatului N.M. pedeapsa amenzii penale, hotărând un număr de 180 zile – amendă şi stabileşte suma corespunzătoare unei zile – amendă la valoarea de 30 lei, astfel încât inculpatul urmează să achite către stat amenda în valoare totală de 5400 lei.
 
Instanța a amânat aplicarea pedepsei amenzii penale, pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Magistrații au respins ca neîntemeiate acțiunile civile promovate de părțile civile în cauză în contradictoriu cu inculpații și cu partea responsabilă civilmente.
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotarârea nr. 696/2020, din 18 septembrie 2020, a dispus rejudecarea cauzei de către Judecătoria Mangalia.
 
Rejudecare
 
Prin Hotarârea nr. 219/2022, din 15.06.2022, Judecătoria Mangalia a dispus achitarea macaragiului, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă, totodată dispunând încetarea procesului penal față de acesta pentru săvârşirea infracțiunii de nerespectare a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
 
În continuare, judecătorii au dispus achitarea operatorului responsabil cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă și au decis încetarea procesului penal față de inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de nerespectare a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
 
Judecătoria Mangalia a mai dispus încetarea procesului penal față de acesta, pentru săvârşirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Magistrații au respins ca nefondate acțiunile civile formulate de părțile civile, în contradictoriu cu inculpații și cu părţile responsabile civilmente Crane Service SRL şi Damen Shipyards Mangalia SA (fostă D.M.H.I. SA).
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a menținut decizia magistraților din Mangalia.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rolii.ro.
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Caz incredibil instrumentat de procurorii din Constanța!
Polițist trimis în judecată pentru că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele

 
Interceptări
Motivarea judecătorilor în dosarul polițistului din Constanța care a refuzat 4000 de euro mită!

 
Tupeu! A încercat să mituiască un polițist chiar în sediul Poliției Rutiere Constanța! Condamnare cu executare și banii confiscați
 
Scene interzise minorilor în sensul giratoriu de la Agigea!
Cum motivează judecătorii cazul bărbatului prins în timp ce săvârșea acte sexuale explicite pe DN 38

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii