Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:41 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A instrumentat cauze „grele“ Cine este procurorul care se ocupă de dosarul de şantaj al lui Mircea Băsescu (galerie foto)

ro

31 May, 2014 00:00 5386 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore a lui Marius Constantin, ginerele cunoscutului Bercea Mondialu. Potrivit organelor de anchetă, Constantin este acuzat de săvârşirea infracţiunii de şantaj, în stare de recidivă. Cel şantajat era Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, Traian Băsescu. Avocatul lui Băsescu în acest caz este fostul consilier judeţean PDL Adrian Gheorghiţă. Ieri, Tribunalul Constanţa a admis propunerea de arestare pentru 30 de zile faţă de Marius Constantin.

Potrivit surselor noastre, procurorul care instrumentează acest dosar este Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanţa. După cum arătam şi în ediţiile trecute, procurorul Bodean conduce ancheta şi în cauza în care primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Mai mult decât atât, procurorul Bodean, la finele lunii aprilie, l-a trimis în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Mai mult decât atât, Bodean este magistratul care i-a dat două NUP-uri lui Radu Mazăre, unul pe când era procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa, în celebrul dosar „Zvastica“, unde au fost făcute cercetări cu privire la presupusul port de însemne naziste în public de către edilul municipiului Constanţa. Foarte important, NUP-ul dat de Andrei Bodean a încheiat, după cum arătam şi în ediţiile trecute, traseul pe care dosarul „Zvastica“ l-a avut între parchetele din Constanţa. Cel de-al doilea NUP primit de Radu Mazăre de la Bodean a fost în cauza în care Fin.Co.Ge.Ro Spa Catania - Italia, sucursala România, a solicitat „tragerea la răspundere penală a lui Mazăre Radu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (...), abuz în serviciu contra intereselor publice (...), fals intelectual (...) şi uz de fals (...)“. Ulterior cercetărilor specifice, procurorul Andrei Bodean a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals, „deoarece faptele nu există“. Acelaşi procuror al DNA a mai dispus neînceperea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care se afla şi primarul Constanţei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, „deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală“, potrivit documentelor. Nu este de trecut cu vederea faptul că procurorul Andrei Bodean a finalizat şi cazul morţii Larei Şaban, unul dintre cele mai mediatizate dosare de la Constanţa. 

Flagrant

Conform DNA, în dosarul lui Mircea Băsescu mai sunt cercetate două persoane, „respectiv Anghel Izaura (n.r. soţia lui Marius Constantin) şi un minor în vârstă de 17 ani, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj“. „În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la datele de 26 mai 2014 şi 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a exercitat constrângeri asupra unei persoane, denunţător în cauză, constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul mass-media, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie. Ameninţările au fost exercitate de inculpat pentru a determina persoana vătămată să dea suma de 280.000 de euro“, potrivit procurorilor Anticorupţie. Oamenii legii mai spun că, „la data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit, împreună cu celelalte două, suma de 10.000 de euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante, iar faţă de celelalte două persoane, inculpata Anghel Izaura şi un minor (17 ani) s-a luat măsura controlului judiciar“. Ieri, Marius Constantin a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Constanţa, instanţă care a încuviințat solicitarea procurorilor. Din 2010, Mircea Băsescu este naşul de botez al nepoatei lui Bercea Mondialu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii