Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:47 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul IPS Teodosie în perioada 5-7 ianuarie 2016

ro

04 Jan, 2016 14:30 1137 Marime text
Marți, 5 ianuarie 2016, începând cu ora 5,45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 8.00, Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fiîmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri pregătite pentrucredincioşii constănţeni. În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și varosti un cuvânt de învățătură.
 
La ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici ArhiepiscopulTomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
 
Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup detineri curajoși le va recupera. Inițial slujbaAghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea BotezuluiMântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despreimportanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi,nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.  
 
Miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. ApostoliPetru și Pavel” din Constanța. De la ora 11.45 se va porni întradiționala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhulTomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de SfințireMare a apei. La sfârșitul acesteia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării. După slujbă, care tradiționale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevardeale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C.Brătianu. De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fiprezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu.
 
Seara, începând cu ora17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. IoanBotezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2). 
 
Joi, 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii. Biserica a rânduit ca adoua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului IoanBotezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. IoanBotezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.  
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii