Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanța În weekend au avut loc primele reprezentații din aprilie. Ce spectacole mai sunt programate pentru restul lunii

ro

04 Apr, 2023 00:00 1451 Marime text
  • Teatrul de Stat Constanța propune publicului opt piese în luna aprilie
  • Restul reprezentațiilor scenice vor avea loc în Sala Studio a Teatrului de Stat
 
În weekend-ul 1-2 aprilie 2023, la Teatrul de Stat Constanța au avut loc spectacolele „Îndoiala” și „Meciul de comedie”.
 
Pentru această lună, TSC mai are programate următoarele reprezentații: „Universuri paralele”, „Maria Tănase. O poveste”, „8 tați”, „Doi tineri din Verona”, „Jocuri în curtea din spate” și „Logodnă relativă”.
 
„Universuri paralele” se va juca în acest weekend, sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 19:00, iar duminică, începerea piesei este programată la ora 12:00.
 
Tot duminică, de la ora 19:00, publicul poate urmări spectacolul „Maria Tănase. O poveste”.
 
În weekend-ul de după Paște, pe 22 aprilie, de la ora 19:00, respectiv 23 aprilie, de la ora 12:00, se va juca „8 tați”. Apoi, duminică, de la ora 19:00 va avea loc piesa „Doi tineri din Verona”.
 
Luna aprilie se încheie cu reprezentațiile scenice „Jocuri în curtea din spate” – programat pentru 28 și 29 aprilie, de la ora 19:00 și „Logodnă relativă” – spectacol susținut în data de 30 aprilie, începând cu ora 19:00.
 
Despre „Universuri paralele”
 
„Viața perfectă a unui cuplu este dată peste cap atunci când fiul, Danny, moare într-un accident. Cei doi soți fac eforturi să își continue existențele, fiecare încercând un alt fel de a depăși tragedia, dar se întâlnesc în final în decizia tacită de a accepta că durerea nu se va sfârși niciodată.
Spectacolul se constituie într-o autopsie a tragediei, investigând, cu meticulozitate, cu empatie și cu umor, profunzimile durerii și felul în care personajele implicate gestionează diversele ei faze.
Piesa lui David Lindsay-Abaire a fost premiată în 2007 cu Pulitzer, iar în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman în rolul principal”, se arată în descrierea prezentă pe site-ul Teatrului de Stat.
 
Acest spectacol îi aparține lui David Lindsay-Abaire și a fost tradus în română de Adina Oniciuc.
 
Radu Iacoban se ocupă de regia artistică, Tudor Prodan de scenografie, Aida Sosic de muzică și Alexandru Bibere de lighting design.
 
Premiera la TSC a fost consemnată la data de 27 martie 2022.
 
Durata piesei este de o oră și 30 de minute, fără pauză.
 
Distribuția este formată din: Mihaela Velicu – Becca; Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu – Izzy; Lucian Iftime – Howie; Lana Moscaliuc – Nat și Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur – Jason Willette.
 
„Universuri paralele” este spectacolul cu care Teatrul de Stat Constanța a participat la Festivalul „Buzău iubește teatrul” și Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila 2022. De asemenea, Cătălina Mihai, actrița care interpretează rolul personajului Izzy a obținut premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul „Buzău iubește teatrul” pentru rolul menționat.
 
Despre „Maria Tănase. O poveste”
 
Conform TSC, „Maria Tănase. O poveste” este un one woman show care înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte ale personalităţii ei care sunt mai puţin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe şi puternice. Într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă, actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană interpretează şi şase dintre cântecele superbe ale Mariei Tănase, acompaniată de pianista Elena Gatcin.
 
Această creație artistică este realizarea lui Carmen Lidia Vidu. Ea este regizorul piesei, în timp ce Lăcrămioara Dumitrescu și Cristina Baciu se ocupă de scenografie și de componenta multimedia.
 
Pe 15 mai 2021, „Maria Tănase. O poveste” a apărut prima oară pe scena constănțeană.
 
Durata este de o oră, fără pauză.
 
Despre „8 tați”
 
Spectacolul „8 tați” a fost creat de Tina Muller și a fost tradus de Ciprian Marinescu. Regizorul piesei este Irisz Kovacs și scenograful este Theodor Niculae.
 
Premiera a avut loc pe 15 august 2021, iar durata este de o oră și 30 de minute.
 
„O adolescentă crește fără tată. Nico merge din nou și din nou la ușa celui care a procreat-o, dar nu sună niciodată - între timp mama ei se recăsătorește, divorțează din nou, îi naște o soră, ea se revoltă, se alătură unei găști de bătăuși, pleacă în America, citește Hermann Hesse, se împacă cu mama ei, ascultă Johnny Cash pe ascuns, crește. Însă soneria rămâne neatinsă.
Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului. O poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri”, este descrierea piesei.
 
Actorii sunt: Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane.
 
Piesa a fost montată și în cadrul Festivalului Internațional de Animație „Gulliver” Galați 2022, Festivalul Tinerilor Regizori  - Theatre Networking Talents – Craiova 2022, Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria 2022 și Festivalul Național de Teatru 2022.
 
Despre „Doi tineri din Verona”
 
Conform site-ului Teatrului de Stat, „Doi tineri din Verona” a avut premiera la malul mării pe 5 septembrie 2020 și durează două ore, fără pauză.
 
Sursa citată arată următoarea descriere a piesei:
 
„«Doi tineri din Verona» este o piesă mai puțin cunoscută a Bardului de la Avon – cum este supranumit Shakespeare. Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația «într-o altă cultură», iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a ştiut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. «O altă cultură» devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.”
 
Sunt distribuiți următorii:
  • Andrei Bibire – în rolul lui Valentin
  • Florin Aioane – Proteus
  • Liviu Manolache – Antonio, tatăl lui Proteus/Ducele, tatăl Silviei
  • Andrei Cantaragiu – Turio, rivalul lui Valentin
  • Cătălina Mihai – Speed, servitorul lui Valentin
  • Lucian Iftime – Lance, servitorul lui Proteus
  • Maria Lupu – Pantino, servitorul lui Antonio/Hangiu
  • Ecaterina Lupu – Iulia, iubita lui Proteus
  • Cristiana Luca – Silvia, iubita lui Valentin
  • Florina Stănculeț și Mihaela Velicu – Lucetta, servitoarea Iuliei
  • Grațian Prisăcariu – Eglamour
  • Theodor Șoptelea - proscris
  • Ștefan Mihai – proscris
  • Cătălin Bucur – proscris
  • Alina Manțu – demonul
  • Arina Cojocaru – păpușar 1
  • Tiberiu Roșu – păpușar 2
 
De asemenea, din ansamblul de producție fac parte Lucia Verona (traducere), Alexandru Mâzgăreanu (regia artistică), Andreea Săndulescu (scenografie decor), Alexandra Mâzgăreanu (scenografie costume), Daniel Klinger (lighting design), Alexandru Suciu (muzică originală) și Baczo Tunde (coregrafie).
 
 
Despre „Jocuri în curtea din spate”
 
„Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. «Jocuri în curtea din spate» este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere”, se arată în rezumatul spectacolului de pe site-ul Teatrului de Stat Constanța.
 
Din distribuție fac parte:
 
  • Cristina Luca, Ecaterina Lupu – Divori/procuratoare
  • Andrei Bibire – Asaf/avocat
  • Cătălin Bucur – Gidi/avocat
  • Theodor Șoptelea – Sela/avocat
  • Ștefan Mihai – Șmulcik/avocat
 
Pe lângă actori, și-au mai adus contribuția la montarea piesei Ada-Maria Ichim (traducere), Diana Mititelu (regia artistică și ilustrația muzicală), Răzvan Bordoș (scenografie) și Cristian Niculescu (lighting design).
 
„Jocuri în curtea din spate” este spectacolul pe care Teatrul de Stat Constanța l-a ales pentru reprezentație la Festivalul Internațional de Teatru Cluj „Interferențe 2022”.
 
De asemenea, această piesă i-a adus Dianei Mititelu premiul pentru debut pentru regia spectacolului.
 
Spectacolul va dura o oră și zece minute, fără pauză.
 
 
Despre „Logodnă relativă”
 
Premiera la TSC a avut loc în data de 4 februarie 2023, Se întinde pe un interval de timp de două ore, fără pauză.
 
„Se dau: patru oameni, două cupluri interșanjabile, o sumedenie de confuzii, de încurcături ale căror consecințe sunt prelungite la maximum. Rezultă: o comedie clasică pentru întreaga familie”, este descrierea de pe site-ul TSC.
 
„«Logodnă relativă» (titlul original Relatively Speaking) este o comedie care extrage haz și veselie din trădările căsniciei și relațiilor de iubire și mai ales din încurcăturile produse.
Un patrulater conjugal ale cărui laturi variabile se înfățișează din unghiuri mereu surprinzătoare, pentru a oferi spectatorilor amuzament și o imagine optimistă și pozitivă, într-un mod paradoxal și, până la urmă, înțelept. 
Piesa lui Alan Ayckbourn, este unul dintre cele mai mari succese ale dramaturgului britanic și a fost montată la numeroase teatre din Marea Britanie și din SUA, având mai multe ecranizări și adaptări pentru televiziune”
 
Distribuția este formată din:
  • Cristiana Luca – Ginny
  • Laura Crăciun – Sheila
  • Florin Aioane – Greg
  • Lucian Pavel – Philip
 
Au mai contribuit la montare Irina Velcescu (traducere), Iulian Enache (regie), Gabi Albu (scenografie), Alexandru Bibere (lighting design) și Ruxandra Bobleagă (asistent scenografie).
 
Aceste reprezentații vor putea fi vizionate pe scena Sălii Studio a Teatrului de Stat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii