Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc mâine 88 de ani de la inaugurarea unui emblematic monument de pe Faleza Constanța! Știți care?

ro

14 Aug, 2022 16:21 1989 Marime text
Faleza Cazino Constanța

Mâine, 15 august 2022, se împlinesc 88 de ani de la inugurarea unui monument emblematic al Constanței, situat chiar pe faleză, în vecinătatea Cazinoului din Constanța.

Este vorba despre bustul poetului național Mihai Eminescu, operă a cunoscutului sculptor Oscar Han.

Lucrarea a fost începută în anul 1930 și terminată patru ani mai târziu, fiind inaugurată la data de 15 august 1934.

Turnat în bronz bustul este amplasat lângă Farul Genovez, primul far al Constanței, pe un soclu din travertin, cu înălțimea de trei metri.

Ridicarea unui monument în cinstea poetului nepereche la malul mării nu este una întâmplătoare. Eminescu a iubit marea și, în iunie 1882, cu șapte ani înainte să moară, acesta a petrecut zece zile în Constanța, fiind cazat la „Hôtel d'Angleterre”, din Peninsulă, acolo unde acum se află Hotelul Intim (ridicat pe locul fostului hotel).

Inaugurarea bustului lui Mihai Eminescu a avut loc pe 15 august 1934, în jurul orei 13.00, iar la ceremonie au participat și Regele Carol al II-lea, dar și principele moștenitor Mihai, viitorul rege Mihai I, care se aflau prezenți la Constanța pentru festivitățile dedicate Zilei Marinei Române.

Monumentul dedicat lui Eminescu nu ar fi existat, poate, fără inițiativa ce i-a aparținut lui Zoe Verbiceanu, profesoară, scriitoare și traducătoare, dar și avocatului, publicistului și poetului Ioan N. Roman, cel care, în tinerețe, îl cunoscuse pe marele poet.

Sursele istorice consemnează faptul că, în 1931, cei doi au pus bazele comitetului numit „Pro-Eminescu”, organizație care, timp de trei ani, a dus o adevărată campanie de popularizare a operei eminesciene, dublată de o binevenităstrângere a fondurilor necesare ridicării monumentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii