Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:53 30 05 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Ciorei, la ceas aniversar! Dirijorul „adoptat” de Constanța este serbat în acest weekend

ro

27 May, 2023 00:00 727 Marime text
Sursa foto: Facebook Radu Ciorei
  • A fost dirijor pentru Teatrul Liric Constanța din 1985 până în 1991, iar ulterior a fost dirijorul Filarmonicii „Marea Neagră”
  • Pe lângă activitatea artistică, Radu Ciorei s-a ocupat și de managerierea instituțiilor constănțene. A fost director general al Teatrului Liric Constanța, Orchestra Simfonică Constanța, Filarmonica „Marea Neagră” și la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța
  • În timpul studenției, Radu Ciorei a întemeiat orchestra de cameră „Intermezzo”, cu care a apărut în 80 de concerte
 
 
Pe 28 mai urmează ca Radu Ciorei să-și serbeze a 71-a zi de naștere.
 
El s-a născut la Cluj-Napoca în familia lui Ilie – inginer silvic și a Gabrielei – economist.
 
La vârsta de cinci ani a început să cânte la pian.
 
El a studiat la acest instrument la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, devenind absolvent în anul 1971. Apoi, s-a înscris la Academia de Muzică din același oraș, secția dirijat orchestră în clasa muzicianului Emil Simion. El a urmat în paralel și secția de pian.
 
În timpul studenției, Radu Ciorei a întemeiat orchestra de cameră „Intermezzo”, cu care a apărut în 80 de concerte. El a fost dirijorul acestei orchestre între anii 1974 – 1980. De asemenea, între 1976 – 1980, a fost corepetitor la Opera Română din Cluj-Napoca.
 
A trecut și pe la Teatrul Liric din Craiova (1980 – 1985) înainte de experiența de la Constanța, oraș unde avea să se stabilească.
 
A fost dirijor pentru Teatrul Liric din 1985 până în 1991, iar ulterior a fost dirijorul Filarmonicii „Marea Neagră”.
 

S-a întors la Craiova, unde timp de un an (2002 – 2003) a dirijat artiștii de la Teatrul de Operă din Craiova. În anul 2004 era angajat pe aceeași funcție la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța.
 
Pe lângă activitatea artistică, Radu Ciorei s-a ocupat și de managerierea instituțiilor constănțene. A fost director general al Teatrului Liric Constanța, Orchestra Simfonică Constanța, la Filarmonica „Marea Neagră” și la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.
 
Radu Ciorei a dirijat peste 1.000 de concerte simfonice și de operă desfășurate atât în România, cât și în străinătate. A apărut pe scene din țări ca: Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Franța, Belgia, Germania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, Argentina, El Salvador sau Olanda.
 
El a colaborat cu artiști de renume precum: Elena Cernei, David Ohanesian, Ștefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Leontina Văduva, Dan Grigore, Șerban Lupu, Simos Papanas sau Gabriela Pieramunzi.
 
A fost numit de presa de peste hotare „un real poet al baghetei”.
 
În timpul carierei, Radu Ciorei a obținut locul I ca dirijor al spectacolului „Meșterul Manole” de Gheorghe Dumitrescu, cu Teatrul Liric din Craiova, în 1981. A mai câștigat trofeul „Amfora” la Constanța, în 1996 și în anul 2000 a fost declarat omul anului pentru cultură.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Radu Ciorei – de 70 de ori la mulți ani! 

#citeșteDobrogea La mulți ani, Radu Ciorei!


 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii