Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atmosferă înălţătoare la Teatrul „Oleg Danovski“, în Săptămâna Patimilor, cu „Requiem“, de Verdi (video)

ro

06 Apr, 2018 00:00 3200 Marime text
A fost o atmosferă înălţătoare, miercuri seară, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, când emoţiile au cunoscut diferite intensităţi şi nuanţe în interpretarea tulburătorului „Requiem“, de Verdi, sau „Messa da Requiem“, cum mai este cunoscută celebra lucrare vocal-simfonică pentru patru solişti, cor mixt şi orchestră.
 
Chiar dacă sala Teatrului „Oleg Danovski“ nu a fost plină, aşa cum s-ar fi cuvenit la un asemenea eveniment, publicul din sală a fost format, în mare parte, din cunoscători sau/şi iubitori ai muzicii culte.
 
„În 1990, am cântat cu orchestra simfonică din Constanţa pentru prima dată la Constanţa, «Requiem»-ul de Verdi. A fost şi o conjunctură interesantă atunci, deoarece i-am adus pe soliştii de la Bucureşti, care tocmai se întorseseră din Germania, unde înregistraseră chiar «Requiem», de Verdi. Este o lucrare superbă, care-mi place foarte mult şi care este foarte dificilă pentru solişti, orchestră, cor, din cauza diferenţelor de nuanţe, dar consider că a fost un concert foarte reuşit“, a spus dirijorul Radu Ciorei.
 
Soliştii „Requiem“-ului, soprana Elena Rotari, mezzosoprana Georgeta Grigore din Bucureşti, tenorul Răzvan Săraru şi baritonul Cătălin Ţoropoc, invitat tot din capitală, după ce a debutat şi a cântat ani buni pe scena constănţeană, au fost la înălţime, la fel ca şi corul pregătit de maestrul Adrian Stanache şi, bineînţeles, orchestra care şi-a demonstrat, încă o dată, valoarea de necontestat.
 
Lucrarea „Messa da Requiem“ a fost creată de Verdi în două etape. Astfel, concepută iniţial pentru a-l comemora pe Gioacchino Rossini, care a murit în anul 1868, opera a fost extinsă în 1874 în memoria poetului naţional al Italiei Alessandro Manzoni. Premiera a avut loc în acelaşi an, pe 22 mai, la Milano, în Biserica „San Marco“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

În Săptămâna Patimilor, „Requiem“-ul verdian, la Teatrul „Oleg Danovski“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii