Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pledoarie pentru cuvânt „Noica avea dreptate când vorbea despre rostirea românească. Nu e la îndemâna oricui să frazeze frumos“ (galerie foto)

ro

22 Mar, 2018 00:00 2627 Marime text
Într-o seară rece de aparentă primăvară, Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată, ieri, la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“ într-un mod inedit și atractiv, cu un spectacol de teatru, un recital de poezie cu tematică istorică și festivitatea de premiere a concursului „Iubitorii de rime“, ediția a III-a.
 
Aula BJC a fost arhiplină, deoarece iubitorii de rime de toate vârstele au ținut să celebreze așa cum se cuvine această sărbătoare a cuvântului.
 
Cele mai mari emoții le-au avut talentații elevi ai Școlii nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hasdeu“, care, sub îndrumarea lui Valentin Sgarcea, profesor cu vocație și cu dragoste nețărmurită pentru limba română, teatru și pedagogie, formează trupa de teatru „Iulia Hasdeu“, dublu laureată național.
 
Spectacolul cu care s-a deschis evenimentul festiv, intitulat „Vorba românului“, după textul și regia aceluiași profesor Valentin Sgarcea, a fost precedat de pledoaria pe care neobositul dascăl a făcut-o în favoarea frumuseții limbii române.
 

Lecția de românism a profesorului Valentin Sgarcea

 
Acesta a mărturisit că un dascăl de vocație poate descoperi în sufletul unui elev pasiune și talent, fiind convins că „teatrul poate aduce servicii extraordinare“ adolescenților, dar și celor care se pregătesc să pășească în această etapă de vârstă. Deoarece teatrul îi învăță să lucreze în echipă, să-și creeze, în aceeași timp, propria disciplină interioară, crescându-le încrederea în sine și îi învață să descopere „ascunzișurile, luminile și umbrele“ personajelor și să se regăsească pe sine. Prin intermediul teatrului, tânărul descoperă însă ceva mai presus de cuvinte, „tainele limbii minune“, adică ale limbii materne, „pe care unii deștepți încearcă să ne facă să o uităm, să ne oblige să învățăm un fel de «romglez㻓.
 
„Noica avea dreptate când vorbea despre rostirea românească. Nu e la îndemâna oricui să frazeze frumos. Nu e la îndemâna oricui să realizeze că așa-zisele modele TV «latră» limba română“, a spus prof. Valentin Sgarcea.

El a opus globalismului „acest dar otrăvit pe care ni-l face Occidentul“, tradițiile românești care „pot fi găsite ușor sondând proverbul (...), depozitar de înțelepciune“.

Totodată, Valentin Sgarcea a făcut o prezentare a volumului său „Teatru... și nu numai“, care va fi lansat după Paște, cu îndemnul de a citi de la pagina 159 pentru a-l descoperi pe omul care a scris aceste file. 
 
Seara poeziei de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ a continuat cu un recital de poezie istorică, susținut de elevii de la Școala nr. 12 „B.P. Hasdeu“ și de la Seminarul Teologic Ortodox „Dionisie Exiguul“, coordonați de profesoarele Adriana Grozavu, respectiv Adina Ego, și s-a încheiat cu acordarea celor 65 de premii binemeritate de către „Iubitorii de rime“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Ziua Internaţională a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii