Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de păpuși din Constanța susținea, ca secție a Teatrului Dramatic, primul spectacol în urmă cu 66 de ani

ro

14 Dec, 2022 00:00 1498 Marime text
Sursa foto: „Comunitatea Elenă din Constanța” de Stavros Manesis
 
  • În urmă cu 66 de ani avea loc primul spectacol al Teatrului de păpuși din Constanța
  • Printre actorii care au pus bazele primei trupe de păpușari din Constanța s-au numărat: Justin Defta, Mioara Jean, Georgeta Nicolau, Ichim Gheorghe, Constanța Popescu și Elena Motoc
  • În anul 1959, Teatrul de păpuși s-a mutat în sala Elpis
În data de 14 decembrie 1956, Teatrul de păpuși din Constanța susținea, ca secție a Teatrului Dramatic, primul spectacol.

Actorii păpușari ai primei trupe constănțene au prezentat o premieră formată din: „Peștișorul de Aur” după Pușkin, dramatizare după Romulus Alexandrescu și „Prima lecție” de Ana Ioniță și Gabriel Teodorescu. Regizorul a fost Claudiu Cristescu, responsabil și de crearea decorului, iar creatorul păpușilor a fost Lucia Trotonghi Cristescu.

Printre actorii care au pus bazele primei trupe de păpușari din Constanța s-au numărat: Justin Defta, Mioara Jean, Georgeta Nicolau, Ichim Gheorghe, Constanța Popescu și Elena Motoc.

Spectacolul de păpuși avea loc în foaierul balconului Teatrului Dramatic.

Regizorul Claudiu Cristescu, cel care a fondat și a fost animatorul trupei s-a ocupat timp de zece ani de crearea spectacolelor.

În anul 1959, Teatrul de păpuși s-a mutat în sala Elpis. Clădirea comunității elene a fost construită în anul 1859.

Următoarele decenii au însemnat pentru trupa Teatrului de păpuși prezențe notabile la festivaluri internaționale, turnee și congrese UNIMA în țări precum: Bulgaria, Belgia, Iugoslavia, Franța, Polonia, sau Rusia. De asemenea, au participat și la diferite reuniuni teatrale de gen în orașe din România ca: București – „Săptămâna Teatrelor de Păpuși și Marionete”, Bacău – Festivalul „Ion Creangă”, Galați – „Festivalul Gulliver”, Cluj Napoca – „Gala Națională a păpușarilor”. Teatrul a bifat prezențe și la Festivalul de teatru de la Piatra Neamț, Reuniunea studiourilor de teatru de la Pitești și Festivalul de artă medievală de la Sighișoara.

De-a lungul anilor, pe scena Teatrului de păpuși din Constanța, actorii au interpretat piese cu mare succes la public. Este vorba de: „Băiatul și vântul” de Nadia Trandafilova, regia Margareta Niculescu, scenografia Mioara Buescu-Ella Conovici; „Fata babei și fata moșneagului” de Ion Puiu Stoicescu după Ion Creangă, regia Francisca Simionescu; „O fetiță caută un cântec” de Alecu Popovici, regia Ștefan Lenkisch, scenografia Mioara Buescu-Ioana Constantinescu; „Spărgătorul de nuci” de Victoria Gavrilescu după E.T.A. Hoffmann, regia Traian Ghițescu Ciurea, scenografia Mircea Nicolau; „Copilul din Stele”, „Dulce ca... sarea”, „Nu plânge, baby” (Varietăți), regia Ștefan Lenkisch, scenografia Eugenia Jianu; „Călina Făt-Frumos”; „Lecție de zbor și cor pentru puiul de cocor” de Cristian Pepino, scenografia Ion Tițoiu; „O călătorie fără egal” de Vasile Cojocaru, regia Liviu Manolache, scenografia Carmencita Brojboiu; „Regele cerb” de Carlo Gozzi, regia Cristian Pepino, scenografia Eugenia Jianu.

Citește și:
#citeșteDobrogea: 65 de ani de la primul spectacol al Teatrului de păpuși din Constanța, ca secție a Teatrului Dramatic (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii