Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O uimitoare premieră națională, îndelung aplaudată Studenții constănțeni i-au oferit spectacolului „Cocoșatul de la Notre Dame“ însuflețirea unui music-hall cu succes la public

ro

25 Jun, 2018 00:00 3158 Marime text
Nici nu s-au stins bine ecourile premierei naționale cu baletul „Frumoasa și bestia“, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet, că, iată, constănțenii au avut șansa unei alte premiere naționale despre care cu siguranță vom mai auzi, pentru că merită (dincolo de premiul juriului de la Buzău).
 
După celebra carte „Cocoșatul de la Notre Dame“, a lui Victor Hugo, fiecare dintre noi a avut posibilitatea să vadă fie baletul, fie filmul sau desenul animat, dar în niciun caz un music-hall.
 

Cronică de spectator încântat de ceea ce a văzut

 
Culmea curajului avea să vină de la o echipă a Facultății de Arte a Universității „Ovidius“, o echipă proaspătă, formată - așa cum scriam după conferința de presă prilejuită de lansarea acestei premiere - din masteranzi, profesori, studenți anul I, cărora li se alătură un absolvent ce îl întruchipează excepțional pe Quasimodo. Pentru că da, Alexandru Florea dovedește în acest spectacol, dincolo de vocea-i multi-apreciată pe scene de televiziune, și un mare talent actoricesc.
 
De altfel, prof. Daniela Vitcu, regizorul spectacolului, declara că a avut curaj să pornească la acest drum și datorită lui Alex, pentru că are experiența scenei... Eurovision, X Factor, Vocea României.
 
Pe de altă parte, Alex Florea a recunoscut că de când și-a descoperit și vocația actoricească a prins curaj să meargă la castinguri, deși el nu se vedea decât în muzică. Coloana muzicală a spectacolului aparține unui alt absolvent al acestei facultăți, Alexandru Neș, care mărturisea că nu a crezut să aibă vreodată curajul de a scrie un music-hall. „Pentru asta trebuie să-i mulțumesc doamnei decan Daniela Vitcu, trebuie să-i mulțumesc doamnei Carmen Aldea Vlad, care m-a susținut zilnic și îmi repetă că sunt cel mai minunat compozitor. Și - mai mult decât mă așteptam - suportul moral m-a dus dincolo de limitele mele, pentru că nu credeam că pot scrie un music-hall mai ales într-un timp atât de scurt“, spunea Alex, care a avut la dispoziție două luni pentru a finaliza lucrarea și încă o lună de repetiții la foc automat.
 
„Am reușit să atingem o performanță de excepție și chiar nu este cazul să facem uz de modestie, și anume realizarea în premieră națională și internațională a variantei în limba română a dramei lui Victor Hugo“, afirma cunoscuta compozitoare Carmen Aldea Vlad, semnatara libretului. „Anul acesta îmi serbez majoratul, pentru că în urmă cu 18 ani, tot la Constanța, avea loc premiera music-hallului «Sfânt și păcătoși», cu echipa de atunci a Teatrului «Fantasio», pe muzica lui Horia Moculescu și cu umorul lui Dan Mihăescu. În acel an, music-hallul nostru a fost distins cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. La distanță de 18 ani, s-a reușit o nouă performanță, iar ceea ce s-a întâmplat la Buzău (spectacolul a fost răsplătit cu premiul special al juriului- n.r.) a fost o repetiție generală, o avanpremieră, adevărata premieră națională fiind cea de pe scena de acasă“.
 
Remarcabilă este, de asemenea, coregrafia semnată de o balerină cunoscută a Constanței - Stela Cocârlea, care cu acest spectacol se retrage de pe scena constănțeană, urmând să se stabilească în Malta, pentru alte proiecte.
 
„Vreau să-i felicit pe acești copii pentru că au dus dansul, mișcarea la un nivel extraordinar și chiar nu te aștepți ca un actor să danseze atât de frumos. Cu mâna pe inimă țin să-i felicit, pentru că am convingerea că nu vor dezamăgi și într-adevăr și-au însușit mișcarea poate mai bine decât cei care dansează din rutină“, afirma Stela Cocârlea.
 
(Și ca să închei cronica de spectator, poate că ar mai trebui lucrat la balansul dintre fundalul muzical și vocile actorilor, pentru a se înțelege tot textul).
 

Urmează participarea la un nou festival de profil

 
La Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, organizat de UNATC București, se vor prezenta cu spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, întrucât nu a existat o înregistrare video a „Cocoșatului de la Notre Dame“, cu care să participe la preselecție. Au fost admiși, iar în perioada 2-6 iulie, studenții constănțenii de la Arte vor avea din nou mari emoții.
 
Și apropo de festivaluri, pentru că premiera a avut loc în a treia zi a Festivalului „Miturile Cetății“, decanul Daniela Vitcu a consimțit, în cadrul conferinței de presă, că acest eveniment poate fi considerat parte a festivalului. Noi avem certitudinea că la ediția din 2019 a „Miturilor“, a patra, studenții constănțeni se vor prezenta cu două spectacole în festival și vor dovedi cât de frumos au crescut.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii