Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Sever Cărpinișan, renumitul jurnalist dobrogean, s-a stins din viață în urmă cu 46 de ani

ro

28 Jul, 2021 13:05 3479 Marime text

 
  • Nicolae Sever Cărpinișan a fost un reputat jurnalist dobrogean. Astăzi se împlinesc 46 de ani de când a pășit în lumea celor drepți.
S-a născut pe 6 ianuarie 1900, în Constanța. Și-a făcut studiile în Paris unde a absolvit studii sociale și politice, dar a urmat și cursuri de regie teatrală.

La vârsta de 19 ani a deținut funcția de redactor la publicația „Șoapte“, revistă socială, literară, artistică, muzicală și sportivă. La doar 22 de ani, a început să editeze „Dobrogea economică“, iar mai apoi a ocupat scaunul de director al ziarului „Muncitorul Constanței“ și postul de secretar de redacție la „Dobrogea Jună“.

A primit o bursă oferită de Camera de Comerț din Constanța, în 1924 și a pleacat la Sorbona pentru a studia Școala Superioară de Jurnalism. A fost, de altfel, primul român licențiat în jurnalism al prestigioasei universități franceze Sorbona.

A obținut postul de tehnoredactor la „Buletinul Camerei de Comerț și Industrie“ din Constanța, urmând să îndeplinească apoi funcția de secretar de redacție. A scris piese de teatru, a fost regizor și secretar literar, iar în 1954, a lucrat ca bibliotecar la Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța. A avut numeroase colaborări cu ziare precum: „Farul“, „Dacia“, „Dobrogea socialistă“, „Foaia plugarului“, „Limanul“, „Marea neagră“, „Nădejdea“, „Pontice“.

Datorită activității sale profesioanale, cu ocazia împlinirii centenarului de la nașterea jurnalistului, Consiliul Director al Asociației Române de Istorie a Presei (ARIP) a decis instituirea Premiului Național pentru jurnalism „Nicolae Sever Cărpinișan“. A fost oferit pentru prima dată pe data de 14 aprilie 2011.

Nicolae Sever Cărpinișan s-a stins din viață la Constanța, pe data de 28 iulie 1975.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: Nicolae Sever Cărpinişan, sensibil şi erudit jurnalist cultural al ziarului „Dobrogea Jună”
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea: Nicolae Sever Cărpinişan (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii