Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:57 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța „Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, de Ioan V. Prenta

ro

29 Nov, 2017 00:00 789 Marime text
Parte a unei specii foarte răspândite la vremea aceea, și anume descrierile de călătorii, dar și de cultură și civilizație, „Icoane şi note din călătorie. Bucureşti - Constanţa - Constantinopole“, aparținând lui Ioan V. Prenta este o broşură de numai 32 de pagini, publicată în anul 1913 de Tipografia Modernă „Cultura“, Societate Colectivă.

Autorul, de origine aromână, „funcționar la București de 26 de ani”, povestește călătoria sa, în august 1913, cu vaporașul S.M.R. „România”, atât de la Constanța la Constantinopole, cât și prin insulițele otomane, presărând adevărate dovezi de patriotism și respect pentru istoria țării natale. La Constanța, unde a venit pentru prima dată, a rămas uimit de „feluritele limbi ce se vorbiau acolo, fără să mai pun la socoteală că pe marginea Dunărei, în principalele noastre porturi, ca Brăila și Galați, se vorbește foarte mult grecește”.
Lucrarea poate fi citită AICI 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii