Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Profesorul Tasin Gemil, în centrul unui dublu eveniment desfășurat la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

07 Oct, 2023 10:26 1140 Marime text
Primăria municipiului Medgidia și Asociația Culturală „Mehmet Niyazi" organizează manifestarea cultural – știintifică: „Prof. Tasin Gemil - cetățean de onoare al municipiului Medgidia și istoric de seamă al României la implinirea vârstei de 80 ani" și lansarea lucrării sale stiințifice „Tătarii în Istoriografia Universală".

Manifestarea va avea loc la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia, în data de 7 octombrie 2023, ora 10:30.

Referenți vor fi: dr. Eugen Nicolae - cert. șt. Gr. 1- directorul Institutului de Arheologie " Vasile Pârvan" al Academiei Române, București; dr. Sergiu Iosipescu - cert. șt. Gr. I, Institutul Național al Patrimoniului, București; dr. Nagy Pienaru - istoric, Bucuresti; dr. Adrian Ilie - istoric; prof. Ekrem Gafar - prof. Istorie: Zafer Karatay - dir. gen. Fundația „Emel Kirim Vakfi" -Turcia.

Vor fi momente artistice susținute de renumiți artiști tătari-crimmeni Rustem, Mavile Memetov și Melia Iusuf-România.

UPDATE: 

„Onorați cu prezența dumneavoastră o manifestare cultural-științifică dedicată excelentei sale, Tasin Gemil“ - a precizat Ekrem Gafar. 


Pentru partea culturală a evenimentului am adus din Crimeea cântecele tătărești pe care le au adus coloniștii tătari. 

Se intonează imnul României, al Turciei și al Crimeei

Ekrem Gafar spune că va avea loc și lansarea ultimei cărți al lui Tasin Gemil

Ekrem Gafar prezintă prezidiul. 

Președintele Asociației Mehmed Nyazy, Erol Murad ia cuvântul. 

„Acest eveniment este un modest semn de prețuire și apreciere prin care îi uram la mulți ani lui Tasin Gemil și putere de muncă“ - a precizat Erol Murad. 


Urmează o antologie de cântece tătărești

„Îi spun domnului profesor la mulți ani și felicitări comunității că își serbează emblemele“ - a precizat Eugen Nicolae. 


Ia cuvântul Sergiu Iosipescu

„Sunt onorat să particip la această întâlnire. Îl cunosc pe Tasin Gemil de mai bine de 40 de ani. Se pot spune multe de omul politic Tasin Gemil. El a ridicat comunitatea turco-tătară din România după anul 1989. El este unul dintre cei mai mari turcologi. Activitatea lui Tasin Gemil este prodigioasă. Ultima sa carte este importantă și pentru români și pentru tătari și turci. Îi doresc lui Tasin Gemil sănătate și spor la muncă“ - a menționat Sergiu Iosipescu. 

„Domnul Tasin Gemil este mândru, orgolios și ambițios. Pentru noi, el este profesorul nostru perfect. Ar trebui să-l denumim un patriarh al tătarilor“ - a precizat Nagy Pienaru. 

Din partea Asociației Culturale Mehmed Nyazy, Tasin Gemil primește o plachetă tătară. Acesta primește și un dar din partea primăriei. 

Tasin Gemil ia cuvântul

„La Medgidia mă simt cel mai acasă. Orice vizită în Medgidia îmi dă un imbold. Le mulțumesc prietenilor care se află aici și mi-au făcut favoarea de a vorbi frumos despre mine. Mă folosesc de prilej de a puncta câteva adevăruri ieșite la iveală din istoria tătarilor. Le mulțumesc prietenilor care se află aici și mi-au făcut favoarea de a vorbi frumos despre mine. Mă folosesc de prilej de a puncta câteva adevăruri ieșite la iveală din istoria tătarilor. Dacă după mine nu mai sunt tineri care să continue, atunci avem foarte multe de pierdut“ - a precizat Tasin Gemil. 

Cartea lui Tasin Gemil este atât în română cât și în engleză. 





Citește și: 

Eveniment de marcă în MedgidiaProfesorul Tasin Gemil, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani și lansarea lucrării sale stiințifice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii