Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Vernisaj și lansare de carte

ro

07 Jun, 2022 15:37 1342 Marime text
Lansarea cărții scriitorului Stanislaw Lem, Ciberiada, foto: Biblioteca Județeană Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Institutul Polonez din București și Editura Curtea Veche Publishing, organizează Miercuri, 8 iunie 2022, ora 17:00, vernisajul expoziției Bestiarul lui Lem ilustrat de Mroz și la ora 18:00, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții scriitorului Stanislaw Lem, Ciberiada  (Curtea Veche Publishing, 2021), în prezența traducătoarei Ioana Diaconu-Mureșan, a Katarzynei Zalaszewska, Coordonatoare de Proiecte la Institutul Polonez și a prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene.


 Aflat pe primul raft al romanelor științifico-fantastice din literatura universală, cartea polonezului Stanislaw Lem a fost ecranizată de două ori, o dată de către renumitul regizor rus, Andrei Tarkovski, în 1972, cu numele Solaris și de către regizorul american Steven Soderbergh, cu același nume, în 2002.


Prima ecranizare a rămas un reper esențial în filmul de artă și pentru că regizorul sesiza și miza metafizică a romanului, care depășea cu mult cadrul convențiilor de gen.


Deși avem o poveste cu roboți, cu inteligență artificială extrem de avansată, omenescul, cu toate vulnerabilitățile lui, este prezent peste tot, contaminează tot, inclusiv inanimatul. Romanul lui Lem este o uluitor de complexă parabolă științifico-fantastică despre condiția umană, despre idealul său prometeic-faustic al omului de a-l concura pe Dumnezeu întru Creație și Cunoaștere.


Lansarea va fi urmată de un dialog al prezentatorilor cu publicul și de o sesiune de autografe.


Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii