Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„ZIUA-n amiaza mare”. Aurelia Lăpușan, despre copilăria Anei Aslan (VIDEO)

ro

03 Jun, 2022 13:24 1887 Marime text
Invitatul emisiunii „ZIUA-n amiaza mare” de vineri, 3 iunie, ora 13.00, este cunoscuta jurnalistă și scriitoare constănțeană Aurelia Lăpușan, personalitate culturală de marcă a orașului. Este o ediție specială, pentru că am înregistrat o lansare de carte oferită de apreciata autoare jurnaliștilor de la ZIUA de Constanța.  

Moștenirea - Monografie a Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan“ este numele lucrării pe care Aurelia Lăpușan a realizat-o împreună cu Ștefan Lăpușan, Anca Elena Ștefan, sub coordonarea academicianului Victor Voicu. Este, de fapt, o carte despre Ana Aslan, personalitate uriașă a gerontologiei românești, inventatoarea Gerovital H3 și Aslavital. Și despre cum a reușit această strălucită reprezentantă a școlii medicale românești să fie primită cu onoruri în peste 80 de țări ale lumii datorită invenției care a dat vârstnicilor speranțe de viață lungă.

 
„Bătrânețea începe cu adevărat în momentul în care nu mai trăim în prezent, nu mai gândim la viitor și ne întoarcem către trecut”, spunea Ana Aslan.


Tratamentul cu Gerovital, care a avut un succes internațional, a fost astfel folosit și de mari personalități ale lumii, pe care Ana Aslan le-a cunoscut de-a lungul anilor. Charlie Chaplin, Salvador Dali, Indira Ghandi, Kirk Douglas, JF Kennedy, Marlene Dietrich,Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hruschov, Claudia Cardinale și mulți alții. 


Cele 10 porunci ale Anei Aslan 

1. „A fi sănătoși.” Nu este o glumă. Trebuie să ai grijă de propria sănătate încă din copilărie. Astăzi profilaxia și prevenirea bolilor se începe, s-ar putea spune, încă din leagăn. Este necesar să ajungem la vârsta înaintată în cele mai bune condiții.

2. A începe cu medicamentul meu în vârstă matură, spre 40-50 de ani.
3. A completa, în vârstă avansată, cura cu preparate pe bază de hormoni, dacă sunt necesari, sub control medical.
4. Un sfat care mi se pare evident, este acela de a dormi în mod regulat 6-7 ore pe zi.
5. A face o scurtă siestă după masa de la prânz este o altă regulă fixă.
6. A nu te îngrășa. Profilaxia obezității este o profilaxie a îmbătrânirii. Dieta să fie variată: nu este necesar să te privezi de anumite alimente dacă nu ești bolnav. Important este să mănânci cu moderație.
7. Să faci o muncă interesantă. Dacă nu muncești, să alegi „hobbies” plăcute.
8. Să bei puțin alcool și să fumezi puțin. Fumatul este nociv în special femeii.
9. A face gimnastică și a trăi în aer liber. În orice caz, a evita o viață prea sedentară.
10. A trăi senini. Pentru a trăi senini nu există o rețetă. Trebuie să te antrenezi și să ajungi, încetul cu încetul, să prețuiești fiecare clipă a existenței.
 

Doamna Aurelia Lăpușan spune că a lucrat cu mare plăcere la această monografie. Plăcere la care se adaugă tenacitatea, perseverența, chiar și riscul de a căuta în miile de documente mucegăite din subsolul tehnic al Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”. Vom afla de la Aurelia Lăpușan povestea vieții Anei Aslan. Copilăria, adolescența, cariera, pasiunile ei, viața sentimentală, viața în comunism.

 
„Visez la o omenire sănătoasă și activă. Mă gândesc la cei care vor veni după mine să conducă această acțiune. Aș dori sa le las moștenire această pasiune care m-a însuflețit de-a lungul vieții”, a transmis Ana Aslan.



Dacă a reușit, vom afla de la Aurelia Lăpușan.
 
 

 Am scris cu plăcere de-a lungul anilor. Sunt doar coautor al acestei cărți. Cea care a avut inițiativa este Anca Elena Ștefan.Domnul academician ne-a facilitat demersul ca și cartea să apară la Editura Academiei.
 
Această carte a venit spre noi, ni s-au deschis uși, cotloane., spune Doamna Aurelia Lăpușan. 


 Munca noastră a fost tenace
 

N am cunoscut-o niciodată personal pe Ana Aslan, dar am avut intotdeauna o parere extraordinară despre ea. N-am ezitat deloc la propunerea de a realiza o carte despre Ana Aslan. Ea a murit în 1988. Munca noastră a fost tenace. Această femeie, Anca Ștefan a consumat zilnic cel puțin 6-7 ore în plus față de prigramului ei ca să calce cu fierul de călcat hârtiile pe care le descopeream.
 
Scrisul Anei Aslan nu este unul foarte citeț. Am citit ce era pe fiecare pagină. Am stat în apartamentul Anei Aslan, acolo ni se aduceau sacii cu manuscrise, am început să le ordonăm. E cumplit!
 
 
Ce jurnalist nu se bucură când descoperă o hârtie? Acolo este o informație! Le-am pus în carte, am vrut să fim convingători, mulți au scris cărți de memorialistică. Noi am încercat să deminstrăm cu documente ce a făcut Ana Aslan și ce a făcut ea pentru țară., completează  Aurelia Lăpușan. 
 
 


Am făcut cu plăcere cartea
 

Am făcut cu plăcere cartea. Am simțit pe umărul meu mâna Anei Aslan. Mergem în subsol unde eram dosare mucegăite, dar găseai și o cutie cu scrisori, scrisorii de dragoste în cutii de pantofi, legate cu panglică roz. Este clar că a iubit., mentionează  Aurelia Lăpușan. 

 
 
Copilăria Anei Aslan 
 

S-a născut la 01 ianuarie la Brăila, într-o familie de aristocrație.A fost al patrulea copil al unei familii de armeni. Tatăl avea 57 de ani și mama 33 de ani la nașterea ei. Tatăl ei a murit când ea avea 13 ani. Acela a fost momentul când ea a ales să se îndrepte către bătrâni. Fiind cea mai mică, Ana a fost mereu preocupată să învețe. A învățat limbi străine.

Rămânând orfană familia s-a mutat la București de la Brăila. A vrut sa fie inițial pilot, apoi a vrut să facă medicină, dar familia ei s-a împotrivit pentru că medicina era costisitoare. Ana Aslan nu a făcut școală în țări străine. Cea mai frumoasă școală a avut-o de la mentorii ei din medicină., povetește cu drag Aurelia Lăpușan. 

 
 
 Ana Aslan, declarată cetățean al lumii 

 

A vizitat 80 de țări. A plecat într-o călătorie din septembrie și s-a întors în februarie anul următor. A parcurs toate continentele. Acolo nu s-a dus ca vizitator. A avut întâlniri la nivelul ministerul sănătății, al asociației. România a avut o deschidere prin modul cum ea a știut să promoveze. A fost declarată cetățean al lumii., spune Aurelia Lăpușan. 

 
 
 Despre cazul unui  armean din Constanța
 

Eu rămân în fascinația totală a personalității ei.  A fost un om cu o capacitate de empatizare impresionantă. E un fenomen. Nu pot să ajung la această înălțime a ei! Instititul acesta vine după ea.  
 
Un armean din Constanța, la 90 de ani era gardina în portul Constanța. La 106 an își revenise cu tratamentul ei. A avut mulți longevivi. Am găsit fișe cu pacienții ei. Ea mergea la rădăcinile pacinetului, la cultura din care făcea parte.

 
 
Deviza Anei Aslan

 
Deviza Anei Aslan și pe care și-au însușit-o mulți gerontologi a fost: Dă viață anilor. Se ridicau în picioare mii de oameni la congrese să o salute pe ea.

 
 
Cum s-a descurcat Ana Aaslan în perioada comunismului
 

La Arhivele Naționale s-a găsit un dosar voluminos, unde sunt referate făcute de politruci, care aveau funcții vremelnice în aparatul de partid. O criticau că nu vine la program, că îi încurajează pe bătrâni. Sunt foarte multe lucruri, și nu ne putem opri la volumul al doilea., mai precizează Aurelia Lăpușan. 

 
 Ana Aslan iubea foarte mult marea 
 

Ea are câteva delarații fascinante despre mare, o pune mai presus de munte. Ea iubea foarte mult marea. Sunt fotografii cu ea la Vraja Mării, la Eforie. Venea aici să își facă sezonul de băi. Ea a avut o viață ordonată. A făcut sport, dar nu a mai avut timp să facă mult sport.

Ea a iubit Constanța și pentru potențialul turistic pe care l-a oferit litoralul. Unde s-a vândut Gerovital, unde au venit turiștii străini la neptun, la Eforie, la Mamaia, au venit mii de turiști străini și au adus valută în țată, care au făcut acest tratament. Gerovitalul este un pachet de produse cosmetice care se găsesc în continuare, injecțiile Gerovital se găsesc în farmacii.
 
Venea des pe litoral pentru a încuraja acest turism medical. Cel mai bine se sințea în Eforie Nord., spune cu mândrie Aurelia Lăpușan.  

 
 
 
Situația Anei Aslan după 1965
 

Ceaușescu a fost un abil dictator care a înțeles sursa de venit pe care o aducea Ana Aslan. Cât de rău intenționați au fost cei care au propus ca Ana și Elena Ceeaușescu să devină academicieni în aceiași ședință a Academiei. Doar abilitatea lui Ceaușescu a făcut ca cele două să nu se întâlnească. Erau ani în care veniturile pe care le aducea Institutul , mai ales cele în valută, erau echivalente cu profitul României în anul acela.
 
Acesta a făcut să primeze interesul țării.



Interviul integral poate fi urmărit, aici. 



Citește și:
Aurelia Lăpușan despre „Moștenirea” Anei Aslan, la „ZIUA-n amiaza mare”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii