Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 15 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente culturale la Constanța. Surprize pregătite pentru iubitorii de cultură

ro

06 Mar, 2023 15:53 1469 Marime text
Mai multe evenimente culturale îi așteaptă pe constănțeni în perioada următoare. 

Activități culturale desfășurate de către instituțiile publice de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța în săptămâna 06 martie 2023 – 12 martie 2023 sunt următoarele:

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța:
  • La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Apariții în mass-media.
  • Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
  • Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
  • Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA”– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.
  • Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989). Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman” Constanța.

Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. - SOCEP S.A. 

EDUCAȚIE - ÎNVĂȚĂM

Din dorința de a-i ajuta pe copii să descopere cele mai interesante exponate și povești din muzeul nostru, Twinkl România a creat o mascotă personalizată, fișe de colorat și hărți interactive pe care le vom folosi pentru a-i provoca pe copii la o „vânătoare de comori” prin muzeu. Acest pachet cu resurse pentru copii poate fi descărcat de pe site-ul Twinkl cu un cont GRATUIT.  Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost inclus astfel în campania Twinkl care dorește să facă vizitele la muzeele din România mai atractive și mai captivante pentru copii.
  • În data de 3 martie 2023, cu începere de la orele 14:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12), va fi gazda manifestării culturale intitulate Basarabia- lacrimă de dor.
Programul evenimentului cuprinde următoarele momente:

• vernirea Expoziției Monumentele Basarabiei furate.

• lansarea volumului Războiul monumentelor, semnat de Iulian Rusanovschi.

recitalul Din Basarabia, susținut de compozitorul și maestrul în Artă, Viorel Burlacu.
  • Expoziția, compusă din 32 de panouri tematice, aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică, și va rămâne deschisă spre vizitare publicului larg în perioada 3-17 martie 2023.

Manifestarea se bucură de prezența doamnei Ambasador Iuliana Gorea COSTIN, iar la festivitate va vorbi și autorul cărții, avocat Iulian Rusanovschi.

Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.minac.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/minaconstanta/



Teatrul de Stat Constanța 

Program spectacole - Sala Studio, Str.Ion Lahovari nr.2A
  • 8 Femei” - miercuri, 08 martie 2023, ora 19:00.
  • „Jocuri în Curtea din spate” - joi, 09 martie 2023, ora 19:00.
  • „8 TAȚI” - vineri, 10 martie 2023, ora 19:00.
  • „Doi tineri din Verona ”, sâmbătă, 11 martie 2023, ora 19:00.
  • „Universuri paralele” , duminică, 12 martie 2023, ora 19:00.
Conform https://www.teatruldestatconstanta.ro/

Evenimentele organizate în cadrul Teatrului de Stat Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: http://www.teatruldestatconstanta.ro/, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com/teatrudestatconstanta/


Biblioteca Județeană Constanța 

Activități:
  • 2 martie 2023 - Primăria municipiului Constanța organizează evenimentul „Ucraina-România, un an de rezistență și suferință, un an de sprijin și solidaritate. Studiu de caz: Constanța” în Aula BJC, persoană responsabilă Crăciun Mariana;
  • 2 martie 2023 – Atelier de mărțișoare și felicitări, de la ora 16:30 la ora 17:30 – activitate comună a Secțiilor Împrumut pentru copii și Mediatecă/Ludotecă;
  • 3 martie 2023 – expoziția „ A – 95 –a Primăvară”, Elena Stănescu;
  • 3 martie 2023 - Recomandările Mediatecii – sugestii de împrumut la domiciliu al filmelor pe DVD, nou intrate în colecția secției Mediatecă: Postare cu imagini și text pe pagina de FB a BJC și expoziție în catalogul WebOPAC al BJC. Pentru mai multe detalii legate de disponibilitatea titlurilor recomandate, se poate consulta catalogul electronic OPAC al Bibliotecii. (Responsabilă: Georgica Meiroșu).
Proiecte în desfășurare în cursul lunii martie:
  • Activități în cadrul proiectului: „Integrarea în comunitate a copiilor ucraineni” desfășurate zilnic între orele 10:00-14:00. Coordonator: Elena Cioclin. Activități desfășurate în cadrul secției de copii – bibliotecar, Codreanu Diana și în cadrul secției Ludotecă/Mediatecă – bibliotecar Mirela Postelnicu.
  • Activități în cadrul Proiectului Code Kids – Împreună pentru copiii noștri!, întălniri cu copiii între 10-14 ani, în zilele de miercuri și vineri a fiecărei săptămâni. Învățăm IT și STEM în Bibliotecă, cursuri de inițiere în calculatoare, noțiuni de bază. Proiect al Fundației Progress. Parteneri: Asociația Make Sense Constanța, profesori și elevi voluntari de la liceele din Constanța.
  • Activități în cadrul Proiectului școlar-educațional județean „TINREAD – Biblioteca Județeană la un click distanță”: 4 activități săptămânale desfășurate la școli și licee constănțene. Proiectul se va desfășura până la finalul anului școlar, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța (Responsabili: Birou Prelucrare. Referințe Generale. Colecții Speciale).
  • 1-31 martie 2023 – Expoziții desfășurate în holul mare, parter:
  • NICHITA STĂNESCU (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983) - 90 de ani de la naşterea poetului român.
  • ELENA FARAGO (9 martie 1878 – 4 ianuarie 1954) - 145 de ani de la naşterea poetei române.
  • HIPPOLYTE TAINE (21 aprilie 1828 – 5 martie 1893) – 130 de ani de la moartea istoricului, esteticianului şi filosofului francez.
  • VINCENT VAN GOGH (30 martie 1853 – 29 iulie 1890) – 170 de ani de la naşterea pictorului olandez (Responsabil: Ionel Alexe).
  • 1-31 martie 2023 - Expoziția „Dobrogea-mozaic etnic”, în cadrul  Festivalului dedicate minotităților etnice din Dobrogea, organizat de Școala Gimnazială „Petre Ispirescu” din Constanța. Organizator: Angela-Anca Dobre – Biroul bibliographic, Aula BJC.
  • 1-8 martie 2023 Expoziția : „Frédéric François Chopin” Mediatecă/Ludotecă.
  • 1-8 martie 2023 - se vor oferi mărțișoare literare - cărți și semne de carte , Semnul de carte – cel mai frumos mărțișor – O primăvară frumoasă, oferită în dar doamnelor și domnișoarelor, cititoare fidele ale secției Împrumut pentru Adulți. Acestea din urmă sunt realizate manual de cititoarea noastră, Gabriela Neagu. (Responsabili: Mihaela Pița, Daniela Mocanu, Andreea Bușe).
  • 1-8 martie 2023 - Daruri bune de citit, cu prilejul Mărțișorului: cărți și mărțișoare dăruite cititorilor. Activitate filmată și postată pe pagina de FB a Bibliotecii.
  • Martie – Aprilie 2023 – Expoziție a Colecțiilor Speciale, care cuprinde accesorii și obiecte de înfrumusețare ale doamnelor, provenite din „cufărul de amintiri” ale colegilor (Responsabilă: Doina Monica Moșoiu în colaborare cu alte departamente).
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.


Muzeul de Artă Constanța ​
  • La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
  • SCARA CU FLORI – Expoziție de pictură, participă artistii din UAPR Filiala Constanța: 1- 31 martie 2023.
  • ROMAN TOLICI | PURSUIT OF HAPPINESS - 22 Februarie – 18 Aprilie 2023.
  • SEMN. SIMBOL. SEMNIFICAȚIE – Expoziție de grafică ANCA DEACONU 19 februarie – martie 2023. Muzeul Ion Jalea
  • MUZEUL DIN DEPOZIT - ,,Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane”
  • 11 ianuarie 2023 – februarie 2023, sala Alexandru Ciucurencu
  • Expoziție cu lucrări de grafică din donațiile Gelu Atodiresei și Ioan Dumitrescu, aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.
REDESCOPERIREA MUZEULUI DE SCULPTURĂ ,,ION JALEA”

Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.

REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL MUZEUL ,,DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ” TOPALU

Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un periplu artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.

EXPOZIȚIA PERMANENTĂ

Colecția permanentă este prezentată pe autori, cronologic, oferind o imagine coerentă a evoluției artei românești. Vizitatorii își încep turul cu picturi din secolul al XIX-lea ale unor maeștri români precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu, expuse alături de sculpturi semnate de Ioan Georgescu, Ştefan Ionescu Valbudea, Frederic Storck, Dimitrie Paciurea.

Arta românească din prima jumătate a secolului al XX-lea este ilustrată de lucrări semnate de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Dumitru Ghiaţă, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Corneliu Medrea, artişti care au demonstrat o legătură semnificativă cu arta vest-europeană, păstrându-și totodată originalitatea. Deasemenea, fascinația pentru Avangardă, o mișcare estetică mondială, vorbește vizitatorilor prin picturi, gravuri și sculpturi semnate de Corneliu Mihăilescu, M.H. Maxy, Milița Petrașcu, printre alții.

Muzeul găzduiește deasemenea expoziții de artă contemporană din România și din străinătate, realizând un dialog dinamic cu vizitatorii, contribuind astfel la viața artistică vibrantă a Constanței.

Evenimentele organizate în cadrul Muzeului de Artă Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției: www.muzeuldeartaconstanta.ro, cât şi pe pagina de FaceBook a acesteia www.facebook.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii