Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

ro

24 Oct, 2019 00:00 2448 Marime text

În contextul sărbătoririi Zilei Armatei Române și al evocării însemnătății anului 1919 în istoria țării noastre, în Aula Academiei Române a avut loc marți, 22 octombrie, conferința „Apărarea frontierelor Marii Uniri – 1919“.
Organizată de Academia Română și Statul Major al Apărării, conferința a fost deschisă cu alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a vorbit despre contextul Marii Uniri și rolul armatei române, urmată de prelegerea general-locotenent dr. Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit.
Au luat, de asemenea, cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și general-maior (ret.) Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.
Cu acest prilej, Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, ca semn de apreciere pentru întreaga activitate în slujba națiunii române, desfășurată de cel mai înalt for al științei și culturii din țara noastră.
În partea a doua a zilei lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala de Marmură din Palatul Cercului Militar Național. Au fost abordate teme privind contextul internațional al anului 1919 și remarcabilul efortul diplomatic și militar de apărare a actului Marii Uniri, realizată prin evenimentele de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În cadrul unei secțiuni științifice cu tema apărarea frontierelor Marii Uniri, șefii categoriilor de forțe ale armatei au subliniat contribuția fiecărei categorii de forțe la efortul militar românesc al anului 1919, cu efectivele, organizarea și dotarea de atunci.
Generalul-maior (ret.) Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, a moderat o dezbatere în care a pus accentul pe faptul că anul 1919 reprezintă o etapă importantă a Războiului Întregirii, declanșat la jumătatea lunii august 1916.
Agenda conferinței a cuprins, de asemenea, prezentarea principalelor activități desfășurate de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu“ pentru omagierea Marii Uniri și formarea României Mari.
La eveniment au participat membri ai Academiei Române, generali și ofițeri, cadre didactice universitare, cercetători din institutele Academiei Române, specialiști din Statul Major al Apărării, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Comandamentul Logistic Întrunit, studenți și cursanți din instituțiile de învățământ superior ale armatei, elevi din colegiile militare.
Conferința a fost onorată de prezența Șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, care a dorit să marcheze sărbătorirea Zilei Statului Major al Apărării, pe data de 12 noiembrie 2019, prezentând prelegerea cu tema „Statul Major al Apărării – 160 de ani în slujba țării“.
Alocuțiunile de închidere a conferinței „Apărarea frontierelor Marii Uniri – 1919“ au subliniat necesitatea cunoașterii istoriei de către tânăra generație și reluarea dezbaterilor dedicate actului de la 1918, pe fondul diversificărilor cercetărilor academice care relevă detalii mai puțin cunoscute despre efortul cumulat al constituirii României Mari.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică,


asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii