Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Constanţa - monumente istorice“, un volum-album ce repovesteşte istoria la prezent

ro

25 Jun, 2018 00:00 2226 Marime text

Lansată în weekend, la Muzeul de Artă, „Constanţa - monumente istorice”, o lucrare dedicată marilor sărbători ale anului 2018 - Centenarul şi împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România - este considerată, în opinia reputatului critic de artă Doina Păuleanu, o carte necesară, deoarece, pentru prima dată, este valorificat un trecut fabulos.
 
„Pentru că la Marea Neagră s-a întâmplat prima mare colonizare din istoria umanităţii, când coloniştii greci din Millet au ajuns aici pentru a întemeia primele cetăţi, care sunt prezentate impecabil în această carte, pe care o consider nu numai informativă, dar şi formativă. Aici s-au suprapus şi s-au sfârşit imperii, iar această istorie extraordinară, o istorie pe care judeţul Constanţa o manifestă prin monumentele sale atâtea câte au rămas şi felul în care au rămas, dar care marchează momente decisive ale eternităţii noastre şi ale devenirii noastre istorice este surprinsă impecabil în acest album”.
 
Un demers dificil, pe care Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi l-a asumat având alături oameni dedicaţi oraşului şi istoriei lui, cum este cazul arhitectului Radu Cornescu, realizatorul a trei hărţi deosebite ce deschid această lucrare şi care localizează: monumente şi situri istorice din judeţul Constanţa, monumente istorice de arhitectură şi de for public din municipiul Constanţa, dar şi monumente arheologice din municipiul Constanţa (zona peninsulară şi zona centrală).
 
Volumul, apărut la Editura Romart Design, este coordonat de dr. Magdalena Tiţă, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, şi de arhitectul Laura Tudosie, iar partea de ilustraţie este realizată de Mihai Şerbănescu, împreună cu fiul său, Octavian Şerbănescu, care s-a ocupat de partea de design.
 

„O lume mai frumoasă în carte decât în realitate...“

 
Magdalena Tiţă a povestit cum, în urmă cu doi ani, s-a înfiripat ideea acestui volum, dar a vorbit şi despre temerile care dădeau înapoi proiectul. „Echipa din Direcţie a muncit foarte mult, alături de colaboratori, colegii din Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Domnul Radu Cornescu ne-a ajutat extraordinar de mult. Ne-am dorit să conştientizăm valorile pe care le avem şi să le respectăm mai mult. Ceea ce am făcut noi a fost o treabă de recuperare şi recunoaştere, de a nu uita cine suntem. Am început cu peninsula, apoi am mers către oraş ca, în cele din urmă, să ajungem în judeţ. Urmează, sperăm în toamnă, un volum al monumentelor eroilor, pe care considerăm că merită să le prezentăm”.
 
În discursul susţinut de Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, am recunoscut amprenta actorului absolvent de IATC (1976), în accentul impetuos, sacadat pe ideile mai relevante, expozeu care a plecat de la o remarcă inedită legată de poetul Ovidiu şi de faptul că nu anul trecut, ci anul acesta se împlinesc 2000 de ani de la moartea sa, dovadă stând versuri din „Triste“.
 
Apoi, însuşindu-şi public rolul critic, a continuat: „Istoria este o poveste repovestită la modul prezent. Este viaţă (...) Poate că ar fi fost nimerit ca unele explicaţii să fie şi într-o limbă de circulaţie europeană. Pentru că eu nădăjduiesc că această carte va ajunge şi în mâinile unuia care nu cunoaşte acest spaţiu miraculos al Dobrogei. Mi-ar plăcea să cred că multiplicarea acestei cărţi îmi va oferi posibilitatea să o întâlnesc la intrarea fiecărei instituţii de cultură şi instituţii publice. O carte care ar trebui să povestească despre realitate, cu toate că aici cerul este mai cer, mai albastru, marea este mai altfel. Pozele acestea duc într-o zonă a artei fotografice, într-o lume mai frumoasă în carte decât în realitate“.
 
Secretarul de stat Popa a încheiat „apoteotic”, anunţând că în zona noastră urmează să se investească până în 2020 peste 600 de milioane de euro...
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii