Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Proiectul „Raftul verde”, o inițiativă salutară, care aduce cartea printre cititori

ro

23 May, 2022 00:00 2520 Marime text
  • Prin acest proiect, cartea „va coborî din turnul de fildeș al bibliotecii, în spații mai puțin convenționale”

Răsfoind site-ul Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța, am dat peste proiectul „Raftul verde”, inițiat în luna aprilie, anul acesta, dar insuficient cunoscut și promovat.
Proiectul s-a născut din dorința de a regândi relația cititor – carte, în contextul social și cultural actual, de a încuraja lectura în spații publice, în aer liber, de a stimula schimbul de cărți între cititori.

Inițiativa Raftul verde presupune donații de carte de la comunitate (persoane fizice care doresc să ofere cărți din biblioteca personală), pentru comunitate (persoane sau biblioteci publice care doresc o îmbogățire a colecțiilor) și va fi realizat împreună cu o echipă ambițioasă de voluntari ai Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța.
„Prin ceea ce facem – declară organizatorii – dorim să deblocăm, să filtrăm și să relocăm acest capital de carte, astfel încât comunitatea să beneficieze cât mai bine de pe urma lui, asemănător unei investitii financiare.



Biblioteca Județeană Constanța, prin Raftul verde, pune la dispoziție spațiul necesar constănțenilor pentru a-și împrospăta biblioteca de acasă, renunțând la unele cărți citite și/sau luând altele care i-ar putea interesa.

Cele două standuri aflate la parter, în holul central, sunt alimentate prin programare telefonică și savurate în permanență de cei care doresc să-și îmbogățească lecturile în acest mod. Fie că sunt cărți recent ieșite de sub tipar, ori anticariate în miniatură ce ne invită la o călătorie în timp, standurile sunt aranjate pe diverse teme sau colecții, cu ajutorul inimoșilor voluntari ai bibliotecii. Iată un motiv pentru a ne opri din ritmul cotidian și a ne odihni pe un fotoliu, în tihna unor cărți care pot deveni pentru totdeauna ale noastre!

Odată cu sezonul cald, Raftul verde va coborî cărțile din turnul de fildeș al bibliotecilor, în spații mai puțin convenționale. Printre acestea se numără parcurile, piețele și scuarurile orașului, promenadele, falezele, chiar frumoasele plaje ale Constanței. Structurile propriu-zise vor fi mici căsuțe inovative, surprinzătoare, colorate, spontane, vibrante, atractive, care vor face bucuria iubitorilor de frumos și lectură. Vor fi, desigur, protejate contra intemperiilor, dar oricine va avea acces la cărțile și revistele din interior, le va putea citi și returna sau reține pentru sine.”
 

Citește și:

Constanța culturală Un „risipitor” recuperat – Ilie Cristoloveanu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii