Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expiră sau nu de astăzi certificatele verzi pentru cei fără doză booster?

ro

01 Feb, 2022 00:00 1683 Marime text
  • Românii care călătoresc de astăzi în spațiul UE trebuie să se conformeze și să prezinte un certificat verde valabil
  • Valabilitatea constă în schema completă, dar nu mai mult de 270 de zile de la doza doi, sau prin doza 3 (booster), dacă au trecut 9 luni de la primele două doze
  • La nivel național, nu s-a convenit adoptarea unei forme de obligativități pentru doza booster pentru prelungirea valabilității certificatului
  • Pe scurt, astăzi nu expiră certificatul verde cu mai mult de 270 de zile de la doza completă, la nivel național
 
În ultima perioadă, în spațiul public a fost lansată dezbaterea cu privire la faptul că expiră certificatul de vaccinare la data de 1 februarie 2022, pentru cei care s-au vaccinat cu doza completă anti-COVID-19, fără doză booster.
 
Ce este cert, la ora actuală, certificatul de vaccinare nu expiră mâine pentru cei cu două doze, care au 9 luni cel puțin de la imunizarea completă. De altfel, doza booster este recomandată pentru sporirea protecției împotriva variantei Omicron, dar, în prezent, nu există obligativitatea dozei 3 pentru emiterea certificatului. Însuși Alexandru Rafila a făcut această precizare.
 
„Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic", a anunţat vineri ministrul Sănătăţi.
 
Astfel, obligativitatea dozei booster după 9 luni de la ultima doză revine doar românilor care călătoresc, de mâine, în spațiul UE.
 
Până anterior datei de 1 februarie, turiștii puteau călători în funcție de culoarea țării din care veneau: verde, galben sau roșu. În funcție de asta, li se aplicau diferite restricții prin diverse metode prin care intrau într-un stat. De la începutul lunii februarie însă, certificatul digital va fi condiția în funcție de care se va putea călători. Persoanele care nu au certificat COVID vor fi nevoite să prezinte un test negativ făcut cu maximum 24 de ore înainte de intrarea într-o ţară străină.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Certificatul digital UE privind COVID este recunoscut în 33 țări terțe (din afara UE)


Omicron, Rusia și gazele. Hai pa, 2021!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii