Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Certificatele de concediu medical, modificate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României

ro

09 Sep, 2020 00:00 1654 Marime text
  • Modelul de certificat prin care se acordă concediu medical a fost modificat
  • O să conțină și precizări cu privire la măsura izolării în cazul bolilor infectocontagioase
Modelul de certificat prin care se acordă concediu medical a fost modificat, astfel încât să conțină și precizări cu privire la măsura izolării în cazul bolilor infectocontagioase, se arată într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat luni în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordinului MS și CNAS nr. 1.646/938/2020, ale cărui prevederi se aplică de luni, certificatele de concediu medical cuprind și date cu privire la măsura izolării. În a doua rubrică a certificatelor medicale destinată urgențelor medico-chirurgicale, a fost introdusă precizarea referitoare la instituirea măsurii izolării.
„Boli infectocontagioase din grupa A/pentru care se instituie măsura izolări”, este precizat în noile modele de certificate medicale.
A mai fost introdus și un nou cod de diagnostic aferent bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării. Este vorba despre codul 51, care apare acum pe lista codurilor de diagnostic enumerate în certificatul pentru concediu medical.

Nu în ultimul rând, procentul de plată în cazul indemnizației pentru carantină sau izolare este de 100%, nu de 75%, cât era înainte. Pe certificatele medicale acordate persoanelor care se află într-o astfel de situație se bifează atât rubrica „Prevenire”, cât și rubrica "100%", scrie în Ordinul MS și CNAS nr. 1.646/938/2020.
Potrivit Legii nr. 136/2020, măsura izolării se instituie pentru a separa persoanele bolnave sau purtătoare ale unei boli infectocontagioase (aici se încadrează și coronavirus) de alte persoane, chiar dacă nu prezintă simptome specifice. Izolarea se poate face în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la o locație declarată de către persoana în cauză. Măsura izolării se instituie pe toată perioada de incubație specifică respectivei boli contagioase. În cazul COVID-19, perioada de incubație este maximum 14 zile.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii