Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:14 31 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa Precizări pentru cei care doresc să doneze sânge și componente sanguine

ro

17 Mar, 2020 10:12 670 Marime text

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa face câteva precizări pentru cei care doresc să doneze sânge și componente sanguine.

INFORMATII GENERALE PRIVIND INFECTIA CU NOUL CORONAVIRUS (SARS-CoV-2) RECOMANDARI PENTRU PROTEJAREA SANATATII

Protejați-vă, evitați contactul direct!

▪ Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

▪ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

▪ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

▪ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice COVID-19.

▪ Purtati Masca de protecție/masca chirurgicală astfel îi protejezi pe cei din jurul dumneavoastra, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare !

CINE POATE DONA SANGE:
  • persoanele sanatoase cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani, cu greutate peste 50 kg, care nu au suferit de boli cu transmitere prin sange, de boli cronice (diabet zaharat, boli de inima, etc.) si care nu se incadreaza in una din situatiile expuse mai jos;
În contextul noii epidemii de SARS-CoV-2, va rugam respectuos sa urmati cu strictete urmatoarele recomandari:

NU INTRATI ÎN SEDIUL CENTRULUI REGIONAL DE TRANSFUZII SANGUINE CONSTANȚA

Daca în ultimele 28 de zile:
  • ati fost plecat de pe teritoriul Romaniei;
  • ati avut urmatoarele semne si simptome: febra, tuse seaca sau productiva, dureri musculare, stare de oboseala, dureri de cap, diaree, varsaturi, dificultate de respiratie, dureri de gat.
  • ati avut contact apropiat cu persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • ati avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
  • ati avut contact direct neprotejat cu secretiile infectioase ale unui caz de Covid-19;
  • ati avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2m si pe o durata mai mare de 15 minute;
  • v-ati aflat in aceeasi incapere cu un caz de COVID-19
  • sunteti persoana din randul personalului medico-sanitar care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie
  • ati fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19
IN CAZUL IN CARE ATI FOST DIAGNOSTICAT CU COVID-19 PUTETI REDEVENI DONATOR DE SANGE SI COMPONENTE SANGUINE LA 28 DE ZILE DE LA VINDECARE, CU PREZENTAREA UNUI AVIZ EPIDEMIOLOGIC, a transmis Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa. 

IPS Teodosie îndeamnă credincioșii să nu se teamă să meargă să doneze sânge pentru viața aproapelui, aflat în suferință.

„Vă chem la o misiune importantă pentru viața semenilor noștri. Iată, suntem frământați în aceste zile, frică și cutremur au căzut asupra noastră cum spune Psalmistul.  Bolile ne amenință,  dar să nu ne înspăimântăm peste măsură.  Prudența nu trebuie să fie confundată cu frica (. . . ) Legea creștină rămâne aceeași în orice împrejurare. Să ne apropiem de semenii noștri cu prudență, dar și cu acțiuni de dragoste. Semenii noștri au nevoie să trăiască!  Dăruind sânge semenilor noștri,  întreținem viața lor,  ne arătăm dragostea și arătăm și dragostea față de Dumnezeu.

Toți câți aveți posibilitatea și sunteți apți pentru donarea de sânge, să o faceți fără rezerve! Centrul de recoltare este dezinfectat,  să mergeți cu încredere! Să dăruim ca să dobândim de la Dumnezeu răsplată. Este o mare bucurie dacă putem ajuta pe semenii noștri.  Și ce bucurie poate fi mai mare decât a dărui semenilor viață din viața noastră,  viața fiind cel mai prețios dar de la Dumnezeu?! 

Mesajul Arhiepiscopului Tomisului vine in contextul în care, din cauza epidemiei de coronavirus și a declarării stării de urgență în România, numărul donatorilor de sânge în cadrul CRTS Constanța a scăzut dramatic.

Ti-a placut articolul?

Comentarii