Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua 35 - 4.02.2022. Astăzi sărbătoresc somnul

ro

04 Feb, 2022 09:53 1370 Marime text


Vadim Zeland scrie în cartea sa Murmurul stelelor dimineții că oamenii își petrec o treime din viață dormind. Și restul vieții într-o oarecare stare de somn (transă) indusă de vorbăria continuă din minte, care ne ține ancorați în griji, în scenarii și povești, în frici ”ce cred alții despre mine?” și în importanță de sine („mie mi se cuvine....”). 

Am citit multe cărți și lucrări despre somn, vise, vise conștiente, folosirea somnului ca stare de veghe și multe altele. Majoritatea scrise de bărbați. Toți străduindu-se să lupte cu somnul și să-l învingă. Am tot respectul și admirația pentru experiențele bărbaților în lume. 

Dar corpul meu de femeie are dificultăți să urmeze ghidarea masculină. 

O femeie observă lucrurile practice. 

După o noapte de somn bun, starea de bine fizic este evidentă. Aspectul exterior este proaspăt și tineresc. Măsurile de catifelare și împrospătare necesare sunt minime. Somnul de noapte este reparator pentru corpul fizic. 

Îmi este greu să cuantific ce se întâmplă cu energia Sinelui meu în acea perioadă, pentru că visele și trăirile nocturne sunt personale și greu de împărtășit. Cuvintele sunt neputincioase. Ce știu cu certitudine este că vindecarea corpului fizic se face prin somn. 

Am observat că tehnologia informațională (ecranele și telefoanele mobile, tabletele și computerele, smart device-urile - ceasuri, roboței prin casă etc) afectează puternic calitatea și cantitatea de somn. Expunerea la radiațiile electromagnetice puternice ale wi-fi=urilor agită corpul, agită mintea, încălzește sistemul corpului fizic și produce o stare de epuizare. După un webinar de 2 ore, corpul este transpirat, agitat, încălzit, slăbit, dorește ceva să se consoleze (și se duce în mâncare sau băutură, ca metode rapide de sedare și liniștire). Iar mintea are nevoie de 2-3 ore să se liniștească, să poată permite corpului intrarea în stare de somn. 

Emoțiile intense și conflictele, grijile și temerile, supraîncărcarea cu sarcini mentale (examene, proiecte creative etc) încarcă atât de mult mintea, încât aceasta afectează corpul, îl tensionează, îl agită și-i strică somnul. Dificultățile de adormire au devenit normalul copiilor și adolescenților, iar somnul întrerupt sau cel foarte scurt este frecvent la mulți adulți. 

Am descoperit că în somn pot funcționa bine organe importante precum ficatul și rinichii. De eficiența lor depinde energia corpului nostru. 

Turele de noapte, învățatul noaptea, statul în cluburi și alte obiceiuri nocturne slăbesc ficatul și rinichii. 
Cu ficatul slăbit, oamenii rămân fără păr, fără vedere, le sângerează gingiile, încep să aibă probleme de tiroidă și metabolice (îngrășare sau slăbite excesive), digestia este proastă (au gaze și balonări, dureri și eliminări haotice de scaun) și articulații slăbite. 

Cu rinichii slăbiți oameni devin anxioși, friguroși, cu hipotensiune și slăbiciune la eforturi mai mari, pielea se usucă, întregul corp se deshidratează, iar auzul, oasele și dinții dau semne de avarie serioase. 

Așadar, ficatul și rinichii, organe esențiale pentru binele nostru, se refac și repară doar în somn. 

De aceea sărbătoresc astăzi somnul. Acea parte a vieții noastre care ne vindecă și ne repară. Este foarte bine când copiii sau adulții răciți, bolnavi sau suferinzi dorm mult. Așa trebuie să facă. Nu-i treziți să-i alimentați. Le faceți rău. Lăsați-i să doarmă mult. 

Somnul este foarte necesar acum, în februarie, ultima lună de iarnă. Hibernarea animalelor este cea care le ajută supraviețuirea în iarnă. Și corpul nostru, parte din natură, simte nevoia de o hibernare când afară este frig. 

Să stăm pe pârtii de schi până seara târziu, să ne înfruntăm cu frigul iernii, chiar bine înfofoliți înseamnă eforturi imense pentru corpul fizic. Dacă aveți energie pe care vă permiteți să o cheltuiți astfel, desigur că o veți face. Dar conservarea și economisirea de energie este cheia stării de sănătate și a unei vieți lungi. Oamenii află asta la finalul vieții, când pușculița lor energetică este goală. 

De ce vârstnicii dorm prost? Pentru că mintea lor este în agitație și corpul lor în stare de acidoză. Când te arde pe interior, când totul este uscat și încins, poți să stai relaxat și să te bucuri de somn?

Sărbătoarea somnului este o reamintire a unui aspect practic important al vieții noastre. Pentru a liniști mintea înainte de somn, 2-3 ore opriți dispozitivele din casă. Cu ce puteți să umpleți acest timp? Va fi un șoc pentru cei mai mulți care veți face experiența. Liniștea este atât de nefamiliară, încât aveți nevoie de putere să vă reamintiți că puteți face multe alte activități. O baie cu apă și sare. Uitatul pe albume de fotografii vechi. Un ceai mic alături de o persoană dragă. Un masaj la tălpi. O activitate relaxantă de casă. Sunt multe posibile. 

Să avem o zi bună și frumoasă cu toții, să ne observăm corpurile și cu puține pregătiri, să avem la noapte cel mai bun somn din ultima perioadă. 

Cu iubire tuturor,


Sursa foto și text: Facebook/ Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii