Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:10 27 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 20 - 20.01.2022. Astăzi sărbătoresc defectele

ro

20 Jan, 2022 09:03 926 Marime text


Nu a fost simplu să celebrăm nemulțumirea. 


Provocarea a constat în faptul că un obicei vechi nu se șterge atât de ușor. 


Dimpotrivă. Cu toată încrâncenarea de a-l elimina, îl facem să fie și mai puternic. 


Nemulțumirea este o senzație familiară și prezentă la cei mai mulți dintre noi. De ce oare?

Ceea ce percem la noi înșine sau la ceilalți ca fiind ”defecte” reprezintă cauza principală a nemulțumirii la cei mai mulți dintre noi. 
Așadar, astăzi, la un alt portal de 20 al lunii ianuarie (al doilea mai mare după ziua de 2.01) vă propun să aducem la lumină, în focusul atenției, ”defectele”. 

Fiecare om are însușiri și abilități, cu care se naște și pe care le dezvoltă pentru a se adapta la provocările vieții. Le punem etichete tip ”calități” sau ”defecte”, pentru că suntem forțați să gândim în termeni de ”bine/rău” (polaritatea lumii din jur). 

Defectele fiecăruia dintre noi sunt doar structuri ale minții. Vorbe. Povești ale minții. 


Cuvinte care descriu comportamente indezirabile în anumite circumstanțe. 


De exemplu, sunt mulți părinți care îmi descriu ”lenevia” copiilor, care ar face ORICE altceva decât să-și facă temele. În spatele acestui aparent defect, se ascunde rezistența și opoziția copiilor la o acțiune absurdă (numită ”teme”), nimic altceva decât o forțare de condiționare socială (așa suntem condiționați de mici să acceptăm ceea ce nu vrem și nu ne place, dar ”trebuie”). 

Alte defecte sunt considerate încăpățânarea, amânarea, indecizia, dependența de ceva sau cineva, lipsa de focalizare și multe altele. 

Defectele sunt descrieri mentale. Doar mintea noastră vede ”defecte”. Sufletul este lumină, este perfect, nu poate vedea sau trăi ”calități” sau ”defecte” – el doar este și experimentează. 


Ce ar fi să propunem astăzi o altă poveste?

Ca să ne sărbătorim defectele, să le considerăm diferit. 

Fiecare defect este doar un potențial ne-explorat. 

Defectele sunt adevăratele cadouri pentru evoluția și dezvoltarea noastră ca persoană. Pentru că ne împing dincolo de zona de confort. 

Calitățile sunt însușirile ce există natural. Nu avem de muncit pentru a le exprima. Când mă pricep să fac lucruri cu mâinile, sunt pur și simplu priceput. Nu fac niciun efort pentru asta. Dar dacă sunt delăsător și tot amân, este util să fac eforturi mari, să mă focalizez și concentrez și să realizez ceea ce doresc. Muncind să fac lucrurile fără amânare, mă dezvolt și evoluez. 


Defectele ne împing să creștem, să ne dezvoltăm, să evoluăm. 
Sunt realmente potențialele noastre ne-dezvoltate. Ne forțează să creștem. 


Astăzi, la zi de portal, în Sărbătoarea Defectelor, ne uităm la cel mai mare sau cele mai mari, mai importante defecte personale. Care sunt? Cum le putem descrie în cuvinte?


Teama de a vorbi în public, rușinea de la spune celorlalți ceea ce simt, indecizia cu privire la situații neplăcute ale vieții, încăpățânarea menținerii unei relații sau unui servici care nu-mi servește spre binele meu, dar este confortul cunoscutului? Slăbiciunea în fața dulciurilor? Consolarea cu filme sau alte producții video? Neterminarea celor începute?


Ne focalizăm atenția pe ceea ce sărbătorim. Observăm, focalizăm, nu judecăm și nu permitem nemulțumirii să ne ducă în bombăneală și jeluire. 
Ci constatăm: avem o mulțime de potențiale nedezvoltate. 

Oare de unde am putea începe să mai creștem puțin?

Care defect l-aș putea folosi în favoarea mea, începând chiar de astăzi? 

Sărbătorim astăzi defectele, celebrând structura complexă a energiei umane. 


Și intenționând să fim întregi, cu toate însușirile și abilitățile laolaltă, toate folosite înspre binele nostru. 


Să ne fie bine tuturor


Cu iubire


Sursa foto-text:  Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii