Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 193 – 12.07.2022 Astăzi sărbătoresc verdețuri

ro

12 Jul, 2022 20:54 1106 Marime text
Una dintre salatele mele favorite în perioada verii este salata de pătrunjel, pe care turcii și libanezii o mai numesc tabuleh. Făcută din pătrunjel tocat mărunt, cu ceapă și roșii, tăiate cubulețe, zeamă de lămâie și bulgur, această salată poate fi o gustare de sine stătătoare (pentru cine este obișnuit cu salatele), sau o garnitură alături de orice.
Pentru că am intoleranță la gluten, înlocuiesc bulgurul din salată fie cu conopidă crudă, tăiată mărunt mărunt, fie cu napi sau gulii rase mărunt (pe răzătoarea mică).
Prefer să-mi prepar singură salata, întrucât atunci când o iau făcută de gata, are prea mult ulei pentru gustul meu.

Pătrunjelul este o plantă de grădină, din categoria ”verdețurilor”, care însoțește foarte bine orice ”cade greu la ficat” (carne, ouă, prăjeli, patiserie, mâncăruri din cartofi sau orez). Are o acțiune de susținere și curățare a ficatului și rinichilor, plus fibrele sale sunt reale mături de curățare ale intestinelor.
Verdețurile, adică plantele cu frunze verzi, pline de fotoni luminoși, de clorofilă și de minerale / vitamine, sunt însoțitoarele naturale ale mâncărurilor gătite. Consumate regulat, pe post de ”salată de însoțire” sau garnitură, verdețurile mențin neutralitatea hranei (pentru că vin cu partea de alcalin, pe lângă acidoza proteinelor și amidoanelor gătite).

Ce numesc ”verdețuri”?

Ca să fiu mai clară, am dat această denumire generică frunzelor verzi, cu gust amărui sau dulce amărui, precum salata verde, spanacul, rucola, valerianella, pătrunjelul, leușteanul, mărarul, oregano, andivele, ștevia, măcrișul, păpădia sau alte variante disponibile pe piață ori prin grădină.
Acestea pot alcătui baza oricărei salate de sezon sau pot fi adăugate suplimentar la orice alt tip de salată (de roșii, castraveți) sau la orice fel de mâncare făcută din legume, amidoane și cereale, sau proteine.

Câteva frunze verzi (3-4, nu mai multe) pot fi adăugate în smoothie-urile sau blend-urile de fructe de către toți cei care au dificultăți cu consumul acestora, datorită acidozei existente în corp. Câteva frunze verzi reușesc să neutralizeze nu doar acizii fructelor, dar și acizii din alte combinații nu foarte inspirate. De aceea marii bucătari ai lumii se joacă cu diferitele combinații din frunzele verzi, care pot fi într-o varietate mult mai mare decât cea enumerată anterior.
Astăzi sărbătoresc verdețurile pentru că ne susțin ficatul, ajută digestia și eliminările, oferă farfuriei de mâncare un aspect atractiv și corpul se simte susținut și cu ceva ”viu”, nu doar cu alimente gătite.

Căldura verii ne face să recurgem la diferite variante de ”răcorire”, mai ales fluide.
Verdețurile reprezintă alternativa solidă sănătoasă la hidratarea și menținerea corpului în echilibru, chiar și atunci când temperaturile crescute suprasolicită corpul (mai ales ficatul).
Pe lângă fructe și sucuri, salatele de verdețuri sunt binevenite în această perioadă din an.

Să avem cu toții o zi cât mai frumoasă, cu verdețuri și bunătățile Naturii la masa de seară!
Multă sănătate tuturor
Cu iubire

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii