Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 162 – 11.06.2022 Astăzi sărbătoresc plantele aromatice

ro

11 Jun, 2022 10:16 1218 Marime text
În ziua căpșunilor, miercuri pe 8 iunie, am discutat despre nevoile umane. Unele dintre aceste nevoi sunt constante de-a lungul vieții, de la naștere până la reîntoarcerea în energie, alte nevoi apar și dispar odată cu creșterea și evoluția interioară.

Exprimarea nevoilor și împlinirea lor înseamnă menținerea dinamicii viului în interiorul nostru. Când nu putem să le exprimăm (sau nu știm să o facem), în consecință când nu împlinim aceste nevoi, ne simțim amorțiți, anesteziați, sedați sau chiar morți în interior.

De foarte mici, prin procesul educației, suntem învățați/programați să răspundem la ordine și comenzi, să evităm pedepsele și să căutăm recompensele. Întregul nostru limbaj și modul în care folosim cuvintele este o tentativă zilnică de apărare și manipulare. Nici măcar nu ne dăm seama cât de mult judecăm, criticăm, evaluăm și agresăm cu vorbele și tonul vocii.

Modul în care comunicăm între noi nu ne împlinește nevoia de a ne exprima, real, ce simțim, fără a-l face pe celălalt să se simtă neconfortabil, responsabil să ne împlinească nevoile sau forțat în vreun fel.

Multe femei simt durere, rușine sau vulnerabilitate în a verbaliza sau exprima nevoi profunde de intimitate, apropiere sau comunicare, pentru că nu găsesc expresiile sau cuvintele potrivite să o facă astfel încât să fie auzite.
”Tu nu mă asculți niciodată!” este un reproș făcut adesea partenerilor.

În spatele lui, este un sentiment de tristețe pentru că nevoia a fi ascultată, auzită, de a se exprima, nu îi este împlinită.
Partenerul, pe de altă parte, când aude ”tu nu mă asculți niciodată” simte două lucruri:
1) El a provocat disconfortul partenerei (fals, niciodată altcineva nu poate provoca durerea noastră emoțională)
2) El trebuie să repare problema existentă (fals, nu este nevoie să reparăm niciodată pe nimeni).

Astăzi sărbătoresc plantele aromatice, mirodeniile, ierburile cu mirosuri interesante și îmbietoare, care se adaugă hranei preparate termic, dar și salatelor sau blend-urilor, pentru a le oferi atractivitate și farmec.

În orice comunicare, dacă punem mirodenii magice, dacă adăugăm la amestecul de cuvinte ce descriu faptele, unele vorbe care exprimă propriile noastre emoții (mirodeniile limbajului non-violent), transformăm orice dialog într-o conexiune reală de la inimă la inimă.

Când ne conectăm de la minte la minte, facem următoarele lucruri:
- Judecăm (evaluăm o situație ca fiind bună/rea, corectă/greșită, adecvată/ inadecvată)
- Criticăm (spunem rapid ce NU dorim să vedem, auzim, avem în experiența noastră)
- Ironizăm (râdem de dificultățile și erorile altora)
- Dăm soluții (așa cum credem noi că trebuie rezolvată problema celuilalt ”ți-am spus eu, nu mă asculți niciodată”)
- Generalizăm (totdeauna, niciodată, de fiecare dată, mereu, toți oamenii etc)
- Dăm ordine, în loc să facem solicitări (”fă aia, așa se face asta”)

Conexiunea de la minte la minte este exact precum gătitul în bucătărie fără mirodenii. Pun o bucată de carne pe grătar și o consum așa, fără să adaug nimic. Nici sare, nici cimbru, nici piper, nimic. Pun și o roșie lângă bucata de carne și ”poftă bună!”
Când îmi este foame, clar o voi mânca așa, fără să comentez.

Dar dacă doresc să servesc masa în condiții de relaxare, celebrare împreună cu cei dragi, împărtășire a unui moment de bine, îmi doresc să fac lucrurile diferit.
Conexiunea de la inimă la inimă este reprezentată de adăugarea condimentelor și mirodeniilor necesare pentru o stare de armonie, de conectare echilibrată între două persoane diferite, ce valorizează aceleași vibrații profunde.

Cum putem să ne îndeplinim nevoia de comunicare din inimă, către inima altei persoane?
Ce mirodenii de comunicare folosim? Care sunt busuiocul, cimbrul, rozmarinul, oregano sau măghiranul comunicării non-violente? (Marshall Rosenberg – Comunicarea non-violentă).

Discut despre simțirile mele (emoțiile, sentimentele), conectate cu NEVOILE pe care le am și doar după aceea fac o SOLICITARE celuilalt, care să fie clară și bine definită.
”Simt nasul înfundat și am nevoie să-l deblochez pentru a respira mai bine, îmi poți te rog aduce un șervețel?”
Comparativ cu ”vreau un șervețel!”.
Care dintre cele două exprimări seamănă cu un ordin și care seamănă cu o solicitare?

Ordinul vine din minte, solicitarea vine din inimă. Iar inima se conectează cu simțirile, cu emoțiile, sentimentele și nevoile interioare.
Mă bucur când pot să împlinesc nevoia unei alte persoane, mai ales când aceasta îmi solicită sprijinul. Mă simt iritată când nevoia mea de a alege o acțiune (inclusiv de a o refuza) este blocată datorită primirii unui ordin.

Mirodeniile comunicării de la inimă la inimă sunt:
- Solicitările clare, în care ordinea este mereu: ce simt, ce nevoie am, ce solicitare fac – lăsând loc pentru celălalt să poată spune ”nu” (și acceptând această posibilitate).
- Empatia – să aud în comunicarea celuilalt, dincolo de cuvinte și exprimare, simțirea și nevoia persoanei. Comunicarea empatiei. ”Lasă-mă în pace!” spune adolescentul. ”Te simți iritat pentru că nevoia ta de a sta în liniște cu tine nu este împlinită?” îl poți întreba. ”Lasă-mi cu psihologia!” ”Sunt tristă că tu ești iritat pentru că nevoia mea de a comunica cu tine într-un fel care să nu te agreseze se împiedică de necunoașterea mea. Cum aș putea să-ți formulez solicitarea mea într-un fel care să nu pară o critică sau un ordin?”
- Timpul și spațiul: să lăsăm timp și spațiu în orice comunicare, pentru ca emoțiile și nevoile să poată fi definite.
- Darul prezenței tale: poți sta în tăcere lângă o persoană, fără să vrei să dai sfaturi sau să-i ”repari” suferința. Cu empatie, compasiune și conectat la propria ta inimă.
- Atenția focalizată pe celălalt, nu întoarsă spre tine (nu face disconfortul tău mai mare decât disconfortul celuilalt; când un copil suferă, părintele suferă mai mult, de ajunge copilul să-și consoleze părintele, nemaiavând loc pentru propria lui suferință).

Întrebare către părinți: oare am putea învăța să comunicăm astfel cu copiii, adolescenții sau între noi?
Aceeași întrebare în bucătărie: putem învăța să folosim mirodeniile într-un mod creativ, pentru a realiza bucate interesante, atractive și mai digerabile?
Plante aromatice, mirodenii, cuvinte – toate sunt doar ingrediente pentru acțiunile umane.
Ce avem mai bun de făcut pe pământ decât să măiestrim jocurile cu ceea ce avem?

Astăzi sărbătoresc plantele aromatice, ca simbol pentru acele cuvinte și exprimări, care alese cu îndemânare, transformă fundamental o relație. Să intenționăm astăzi să gătim cea mai satisfăcătoare conversație pe care reușim.
Să avem o zi cât mai frumoasă și să contemplăm mirodeniile din comunicarea zilnică
Cu iubire, tuturor!

Articol și fotro preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii