Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 28.03.2023. O zi de număr 1 (2+8=10, 1+0=1), dar pe o altă octavă (ca și 10, sau 37). Zi interesantă, cu ceva revelații

ro

28 Mar, 2023 10:19 1065 Marime text



Să citim din Pisica lui Dalai Lama – de la paginile 66-68

”Sfinția Sa se aplecă înainte în scaun. 
- Îmi pare rău că ceea ce trăiești este atât de dureros. Dar poți privi altfel lucrurile. Ceea ce trăiești acum poate fi foarte util. Poate că mai târziu vei vedea că este cel mai bun lucru care ți s-a petrecut. Nemulțumirea față de lumea materială este – ce crezi? – vitală pentru dezvoltarea spirituală. 
Ideea că nefericirea sa prezentă era oarecum utilă îl luă pe Jack prin surprindere. Dar răspunsul lui Dalai Lama îl și tulbură. 
- Doar nu spuneți că este ceva în neregulă cu prosperitatea, nu-i așa?
- O, nu, zise Sfinția Sa. Prosperitatea este o formă de putere, o energie. Poate fi foarte profitabilă atunci când este folosită în scopuri pozitive. Dar, așa cum vezi, nu este adevăratul motiv al fericirii. Unii dintre cei mai fericiți oameni pe care îi cunosc au foarte puțini bani. 
- Dar cum rămâne cu împlinirea abilităților noastre unice? Jack se întoarse la o altă credință a sa din trecut. Și asta credeți că nu este un motiv de fericire?

Dalai Lama zâmbi. 

- Toți avem anumite predispoziții. Anumite puncte forte deosebite. Cultivarea acestor abilități poate fi de mare ajutor. Dar, ca și banii, ceea ce contează nu sunt abilitățile în sine, ci felul în care ne folosim de ele. 
- Dar romantismul și dragostea? Jack recurgea în acele momente la resturile fostului său crez, făcând loc propriului scepticism. 
- Ai o relație fericită cu soția de mult timp?
- De optsprezece ani. 
- Și apoi – Sfinția Sa își întoarse palmele în sus – schimbare. Impermanență. Este în firea tuturor lucrurilor, în special a relațiilor. Cu siguranță acestea nu sunt un motiv adevărat de fericire. 
- Când spuneți ”adevăratul motiv”, la ce vă referiți?

- Un motiv pe care te poți bizui. Unul care funcționează mereu. Căldura aplicată apei este o cauză reală a formării aburului. Indiferent cine aplică respectiva căldură sau cât de des a fost aplicată căldura anterior ori unde anume în lume, rezultatul este mereu aburul. În cazul banilor, statutului sau al relațiilor – Sfinția Sa chicoti – putem vedea ușor că nu sunt adevăratele motive de fericire. 
În timp ce adevărul evident a ceea ce Dalai Lama tocmai zisese confirma propria experiență a lui Jack, simplitatea și claritatea cu care o spusese păreau să-l ia prin surprindere pe oaspetele nostru. 

- În toți acești ani am predicat Evanghelia Dezvoltării de Sine, însă am făcut-o atât de greșit. 
- N-ar trebui să fii atât de aspru cu tine, zise Sfinția Sa. Dacă ajuți oamenii să ducă vieți pozitive de care să beneficieze alții, dar și ei înșiși, acesta este un lucru bun. Un lucru foarte bun. Pericolul este că dezvoltarea de sine ne poate duce la mai multă prețuire de sine, acaparare de sine, infatuare de sine. Și acestea nu sunt adevăratele motive de fericire, dimpotrivă. 

Lui Jack îi luă o clipă să proceseze înainte de a întreba: 
- Așadar, adevăratele motive de fericire. Avem nevoie să descoperim ce sunt acestea pentru noi sau sunt principii generale? Trebuie să întoarcem spatele lumii materiale? 

Nu merse mai departe înainte ca Dalai Lama să înceapă să râdă. 
- O, nu! Zise el. Nici să devii călugăr nu este un motiv adevărat de fericire!

Apoi, adoptând o expresie mai serioasă continuă: 
- Fiecare dintre noi trebuie să găsim propriile metode de a cultiva fericirea, însă există principii generale. Principalele două motive de fericire: primul, dorința de a oferi fericire celorlalți, ceea ce budiștii numesc dragoste, și al doilea, dorința de a-i elibera pe ceilalți de nemulțumire sau suferință, ceea ce noi numim compasiune. Principalul mod este de a trece de la centrarea pe sine la centrarea pe alții. Este – cum spui tu? – un paradox în care, cu cât ne concentrăm mai mult gândurile asupra binelui celorlalți, cu atât mai fericiți devenim. Primii care beneficiază de asta suntem noi înșine. Numesc asta a fi egoist într-un mod înțelept. 

- O filozofie interesantă, cugetă Jack. Egoist într-un mod înțelept.”

Să avem o zi cât mai interesantă, trăită prezent și învățând despre ”egoismul în mod înțelept” oferit ca opțiune de Dalai Lama. 

Cu iubire, tuturor


Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii