Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR cere ca ANPC sa nu mai poata suspenda o banca

ro

14 Nov, 2010 23:50 1372 Marime text

BNR cere ca ANPC sa nu mai poata suspenda activitatea unei banci. Autoritatea Nationala pentru Pro­tec­tia Consumatorilor (ANPC) si-a intrecut atributiile atunci cand a introdus in OUG 50/2010 posibilitatea ca institutia sa suspende activitatea de cre­ditare a unei banci, cel putin asa considera Banca Nationala a Romaniei, care cere Comisiei de buget-finante din Ca­mera De­pu­ta­ti­lor abrogarea din ordonanta a acestui punct. Cu toate acestea, pre­sedintele Comisiei de buget-finante din Camera De­pu­tatilor, Viorel Stefan, spune ca abrogarea textului nu reprezinta neaparat rezolvarea corecta, intrucat ar trebui gasita o solutie pentru ca ANPC sa intervina impotriva neregulilor de pe piata ban­cara. „Am primit de la BNR scoaterea din OUG 50 a acestui text. BNR spune ca este singura chestiune pe care a retinut-o misiunea FMI, solicitand eliminarea din textul legii a prevederii care ofera competente ANPC sa suspende autorizatiile de creditare ale insti­tutiilor de credit", a precizat Viorel.

De altfel, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declara de curand ca unele reglementari din OUG 50 sunt in exces si ca ordonanta trebuie adusa in spiritul si litera directivei europene.
„Solutia viabila ar fi ca ANPC sa aiba competenta de a suspenda comercializarea acelui produs neconform cu legea si a aduce la cunostinta BNR, urmand ca Banca Nationala sa aiba ultimul cuvant. Daca BNR spune ca ANPC nu are dreptate, atunci se ridica suspendarea si banca continua sa comercializeze produsul. Daca banca centrala confirma solutia ANPC, atunci apare o interdictie a produsului definitiva si o obligatie in contul bancilor de a retrage din toata piata si produsele vandute anterior", a completat prese­din­tele Comisiei de buget-finante din Came­ra Deputatilor.

Viorel Stefan a precizat ca in comisie s-a adoptat un amendament la OUG 50, care presupune ca, in faza precontractuala, cli­en­tul sa ceara in scris explicatii bancii priv­ind orice notiune din contract pe care nu o intelege, iar institutia de credit este obligata sa ii raspunda. Totodata, presedintele Comi­siei de buget-finante a adaugat ca nu s-a ajuns la nicio concluzie in legatura cu inter­dictia pe care ordonanta o impune ban­cilor de a majora, ulterior sau in cursul deru­larii contractului, nivelul comi­sioa­nelor, al tarifelor si al spezelor de orice natura.

Sursa: Financiarul.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii